Rolls-Royce Motor Cars, İngiliz müziğinin en saygın rock ve vokal sanatçılarından bazılarının mirasını kutlamak adına onlarla iş birliği yaparak birlikte yarattığı dokuz olağanüstü Wraith 'Inspired by British Music' otomobil serisini duyurmaktan mutluluk duyar.

Bu dokuz aracın ilk dördü bugün ilk defa, Rolls-Royce Motor Cars ile el ele verip onları yaratan sanatçılar tarafından Londra’daki Sanderson Oteli’nde tanıtıldı: The Who grubunun kurucularından Roger Daltrey CBE, The Kinks grubundan Sir Ray Davies, Dame Shirley Bassey ve dünyanın saygın yapımcı ve şarkı yazarlarından olan Sir George Martin’in oğlu Giles Martin.

Bu el yapımı olan dokuz adet Wraith 'Inspired by British Music' otomobillerinin her biri, bir İngiliz rock ve pop efsanesinin ünlü kariyerini gösteren ve kutlayan eşsiz tasarım dokunuşlarıyla hazırlanmış. Projeye dahil olan İngiliz müzik efsaneleri, müzik miraslarının kişisel sembollerini derinlemesine ifade edebilmek ve Rolls-Royce'un tasarım uzmanlarıyla yakın iş birliği içerisinde çalışmak için Goodwood, İngiltere’deki Rolls-Royce’un merkezine bizzat davet edildi. Elde edilen bu muhteşem Bespoke üretimi Wraith otomobiller, her bir sanatçının en coşkulu hayranları için en üst düzey koleksiyoncu parçalarını temsil ediyor ve 2017’nin ilerleyen zamanlarında satılacak bu araçların değerinin bir kısmı Rolls-Royce tarafından, her bir sanatçının seçtiği, Teenage Cancer Trust’ın da aralarında olduğu hayır kurumlarına bağışlanacaktır.

İngiliz popüler müziğinin en önemli isimlerinin mirasını en güzel şekilde yansıtması amacıyla bu üst seviye yaratıcı özellikler, The Who’nun ünlü albümü Tommy’nin albüm kapağının kaput üzerinde bir yansımasını, Sir George Martin’in bir numaralı şarkılarının Wraith’e özgü waterfall deri üzerine işlemesi ve kapı içlerine elle yazısı şarkı sözlerinin ve alıntıların işlemesini içeriyor.

Tanıtımı bugün yapılan araçlar, Rolls-Royce’un müzik dünyasındaki uzun süredir var olan duruşunu temsil etmek için üretilen bir otomobil serisi olan Rolls-Royce Wraith ‘Inspired by Music’ Bespoke koleksiyonunun tasarımı çerçevesinde ustalıkla yaratıldı. Rolls-Royce’un usta zanaatkarları tarafından elle üretilmiş türünün tek örneği olan bu araçlar, kendilerine özgün tasarımlarını, kapılarının iç kısmına her sanatçının isminin işlendiği ve kaputlarını Spirit of Ecstasy’nin süslediği özellikleriyle yansıtıyor. Aracın ‘Lyrical Copper’ dış boyası, bu sanatçıların İngiliz popüler kültüründe bıraktığı kalıcı etkiyi yansıtarak, her aracın C sütunlarındaki zarif Union Jack bayrağı motifiyle tamamlanmış.

Rolls-Royce Motor Cars Yönetim Kurulu Başkanı Torsten Müller-Ötvös, “Rolls-Royce’un süregelen çekiciliği yıllardır dünyanın en ünlü ve en önemli müzik ikonları tarafından desteklenmiştir. Pek çok kişi başarılarını üst düzey özgünlüğün ve yaratıcılığın gösterimi ile kutlamak için Rolls-Royce’a başvurdu. Britanya’nın en tanındık ve en saygın müzisyenleriyle yapılan bu işbirliği, gerçekten özgün koleksiyoncu parçaları yaratarak ve aynı zamanda değerli hayır kurumlarını destekleyerek bu mirasa katkıda bulunmaya söz veriyor.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Otomobiller….

The Who grubundan Roger Daltrey CBE

The Who grubunun solisti ve kurucusu Roger Daltrey bu proje için iki araç tasarlama görevini üstlendi. Araçlardan ilki onun kişisel müzik mirasından esinlenilmiş, The Who tarihinin zarif bir şekilde tasvir edilmiş simgelerini ön plana çıkarıyor. Daltrey’in The Who’dan esinlenilmiş Wraith modelinin tasarım motifleri aracın gösterge panelindeki saatini süsleyen ve ‘waterfall’ deri iki arka koltuğa dikilmiş, grubun ünlü ‘bullseye’ logosunu içeriyor. Aracın bakır rengi kapı içlerine grubun 1972 single “Join Together” ve “I Can See for Miles” şarkılarının ve 1967 albümünden “The Who Sell Out” şarkı sözleri işlenmiş.

Koltuk başlıklarına Daltrey’in imzası işlenmiş ve sürücü koltuğunun başlığı, grubun konser sonlarında enstrümanlarını kırma alışkanlıklarına gönderme yapan işlemeleri kapsıyor. Daltrey’in en akılda kalıcı deneyimlerinden birini yansıtan bu özgün işleme, Keith Moon’un “Pictures of Lily” davul setinin unutulmayacak bir şekilde, – televizyonda yayınlanan muhteşem bir havai fişek gösterisi esnasında- grubun 1967 yılında Amerika CBS TV kanalında The Smothers Brothers Comedy Hour gösterisi sonunda patlamasını tasvirliyor.

‘Tommy’ (1969)

Daltrey’in aracının ikincisi, The Who’nun etkileyici 1969 seneli albümü Tommy’nin albüm kapak çizimlerinden sorumlu ünlü sanatçı Mike McInnerney ile iş birliği içerisinde yaratıldı. McInnerney, rock operasının ikonik plak kapağı tasarımlarının olağanüstü ifadelerini yaratabilmek için Rolls-Royce’un yüzey cila ve boya uzmanlarıyla çalıştı. Bu özgün araç albüm kapağının kaputa uygulanmasıyla öne çıkıyor. Daltrey ve McInnerney, albüm kapağındaki uçan kuşa gönderme yapmak amacıyla mavi coachline çizgileriyle bitirilmiş Lyrical Copper dış cephe ile albüm kapağının diğer unsurlarını araç boyunca ifade etmeye çalıştı.

Dört koltuk başlıklarının her biri albüm kapağından özgün motiflerle işlenmiş. “Pinball Wizard” şarkısı ise, birbiriyle zıt renklerdeki pinball ve kollarıyla bir pinball makinesinin ton üzerine ton tasvirini öne çıkaran waterfall deri arka kabinin işleme tasarımına ilham vermiştir. Bakır rengi kapı içleri ise “Tommy Can You Hear Me” ve “Listening to You/See Me” şarkılarının sözleriyle işlenmiştir. Araç, Roger Daltrey'in sponsor olduğu Teenage Cancer Trust adına para toplamak için yılın ilerleyen vakitlerinde açık artırmaya çıkarıldığında gerçek anlamda bir kişisel koleksiyoncu parçası olacak.

Roger Daltrey CBE bir konuşmasında, “The Who’nun ikonografisini böylesine güzel ifade eden iki araç yaratmak için Rolls-Royce ile iş birliği içinde olmak benim için büyük bir zevkti. ‘Tommy’ aracı gerçek bir sanat eseri ve Mike McInnerney ve Rolls-Royce tasarımcıları albümün temasından ve kapak tasarımından parçaları hayata geçirirken çok iyi bir iş çıkardı. Teenage Cancer Trust vakfına önemli yardım ve farkındalık kazandıracak bu iki araç, The Who hayranları için üst düzey koleksiyoncu parçaları arasında yer alacak.” diyerek konu hakkında duygularını dile getirdi.

Sir Ray Davies – The Kinks

Sir Ray Davies, tüm zamanların en etkili İngiliz rock gruplarından The Kinks'i çağrıştıran bir araç yarattı. Kişisel mirası ve grubun eserlerinden esinlenen Wraith'in bakır kaplamalı gösterge panosu efsanevi şarkı yazarı Sir Davies'in görüntüsünün lazer işlemesi ve the Kinks'in 1969 albümü ‘Arthur’dan (Or the Decline and Fall of the British Empire) "Shangri-la" ve "Drivin" şarkıları sözlerinin bakır rengi kapı içlerine işlemeleri yapılmıştır.

Arka kabinin waterfall derisi, grubun ikonik logosuyla ve koltuk başlıkları Sir Davies’in imzasıyla işlenmiştir. Bu özgün ‘Inspired by British Music’ aracı yaratırken Sir Davies, Wraith'in kapılarında barındırılan iki şemsiye de tasarlamayı düşündü; şemsiyelerin her biri, grubun 1966 yazına damga vuran 'Sunny Afternoon' şarkısının sözleriyle işlenmiş - “When it’s raining on a sunny afternoon, in the summertime.”

Sir Ray Davies, “Rolls-Royce tasarımcılarıyla iş birliği içinde bu araç üzerinde çalışmak bana The Kinks’in yıllarca eğlenerek sahnelediği müziğin temalarını ifade etme fırsatı verdi. Araç üzerinde çalışılacak birçok unsur vardı ve The Kinks ile alakalı temalar üzerinde çalışırken yaratıcı olmak için bir çok fırsatımız oldu. Bu özgün koleksiyoncu parçasını yaratmak oldukça zevkliydi ve önemli hayır kuruluşlarına yarar sağlayacağını bilmek çok sevindirici bir durum.” diyerek duygularını dile getirdi.

Sir George Martin’in Anısına – ‘Beşinci Beatle’ (the fifth Beatle)

Şarkı yazarı ve yapımcı Giles Martin, Sir Paul McCartney tarafından 'Beşinci Beatle' olarak adlandırılan ünlü müzik yapımcısı olan babası Sir George Martin'in anısına bir araç tasarladı. Bu araç, Sir Martin'in 30 hit şarkısını, her şarkı adının waterfall deri arka kabine ve yapımcının imzasının koltuk başlıklarına işlenmesi ile temsil ediyor. Sir Martin’in müzik dünyasına kazandırdıklarını anmak adına, iki bakır renkli kapı “The recording is not what one hears, but what one must make others hear (Kayıt almak birinin duydukları değil, ancak onun diğerlerine duyurması gerekenlerdir)” sözünün işlemesi ve Beatles’ın “Yesterday” şarkısının orijinal el yazısı düzenlemesinden detaylarla işlemelerini ön plana çıkarmaktadır.

Giles Martin, “Babam kariyeri boyunca İngiliz müziği üzerinde büyük etki yarattı ve ben de onun bu başarılarını Wraith ile anmak istedim. Onun 30 tane bir numaralı hit parçalarını ön plana çıkarmak için Rolls-Royce takımıyla çalışmak heyecan doluydu. Umarım bu, İngiliz popüler müziğinin altın çağında dünyanın algısını etkileyen ve zenginleştiren bir kişiye uygun bir saygı göstergesi olur.” diyerek duygularını dile getirdi.

Bağış Yapılacak Hayır Kurumu – The Fly Navy Heritage Trust Vakfı

Sir George Martin CBE çok geniş aralıkta yapılan hayır işlerini destekledi, ama özellikle kendisini yakın hissettiği Fly Navy Heritage Trust vakfı, Sir George Martin Rolls-Royce Wraith satışlarından payına düşeni alacak.

Navy Wings marka adıyla anılan The Fly Navy Heritage Trust Britanya’nın deniz havacılığı mirasını korumak için, oldukça nadir ve tarihi açıdan öneme sahip deniz hava araçlarını yenileme, koruma ve uçurma işlerini desteklemek adına halka açık bağışlara güveniyor.

Önümüzdeki iş birlikleri…

Dame Shirley Bassey

Dame Shirley Bassey, onu dünyanın en popüler kadın solistlerinden biri yapan müzik mirasını, 37 stüdyo albümü, İngilitere’de toplamda 79 hafta top10 listesinde kalması ve üç James Bond şarkısı içeren göz alıcı kariyerini yansıtan bir Wraith ‘Inspired by British Music’ modeli araç ile kutluyor. Dame Shirley Bassey, Rolls-Royce Wraith ‘Inspired by British Music’ modelini, altmış yıldan daha uzun süre sahne ışığı altında geçen en hoş anılarının bir kısmını hayata geçirmek için kullandı.

Her kapının iç kısmına “I Am What I Am” (1984) ve Dame’in imzası haline gelmiş “Big Spender” (1967) şarkılarının sözleri işlenmiş. Koltuk başlıkları, 2007 albümü 'Get The Party Started' 'nin siluet tasarımından esinlenen bir tasarımla süslenmiş. Onun adına olan üç “007” şarkısı ile – “Diamonds are Forever”, “Moonraker” ve “Goldfinger”- arka koltuk waterfall deri bir elmas ile işlenerek süslenmiş. Kapı dış sacı ve Spirit of Ecstasy ise altın kaplamadır.

Büyüleyici Status Quo

Status Quo’nun solo gitaristi ve solisti olan Francis Rossi ile iş birliği içerisinde yaratılan Status Quo Wraith, saygın İngiliz rock grubunun elli senelik müzik macerasını kutluyor. Rossi, kendi boyadığı ve bugün de sahibi olduğu yeşil-beyaz Fender Telecaster gitarının ve grup arkadaşı Rick Parfitt’in siyah-beyaz Telecasterı’nın özgün tasarımlarını, işlenmiş koltuk başlarıyla her enstrümanın özgün etkisini hayata geçiriyor. Grubun 1973 yılı albümü “Hello”nun kapak tasarımından esinlenerek, Status Quo grubunun dört üyesinin silüetleri waterfall deri üzerine işlenmiş ve bakır rengi kapı içlerinde ise Caroline’ ve ‘Don’t Drive My Car’ şarkılarının sözlerinin oymalarına yer verilmiş.

Francis Rossi, “İngiliz müziği içinde olan birçok arkadaşımı bir araya getiren böyle bir projede olmaktan mutluluk duydum. Status Quo olarak kendi tarihimizi yazarken dünyanın birçok yerinde inanılmaz insanlarla tanışıp çalışarak sahne aldık. Rolls-Royce da İngiliz yaratıcılık bayrağını dangalandırıyor ve dünya çapında tanınıyor. Status Quo müzik mirasının ve lüks arabalara hayatı boyunca aşık olan Rick Parfitt anısına yaraşır bir araç üretmek için Rolls-Royce tasarımcılarıyla çalışmayı iple çekiyorum.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

Ronnie Wood – ‘I Feel Like Playing’

The Rolling Stones kariyerinin yanında Faces ile de tanınan Ronnie Wood, solo kariyerini kutlamak adına bir Wraith ‘Inspired by British Music’ yaptırdı. Wood’un imzası koltuk başlıklarına işlenmiş ve yedinci solo albümündeki “I Gotta See” şarkı sözleri bakır rengi kapı içlerine oyularak işlenmiştir. Albümün kapağı Ronnie Wood’un kendisi tarafından yaratılmıştı ve Wood bu kapak sanatını aracın arka kısmındaki waterfall deriyi süsleyerek tekrar hayata geçirdi.