Renault, Elektrikli Minibüs Projesi İçin Volvo ve CMA CGM'yle Birlikte Çalışacak
Renault, büyüyen elektrikli araç pazarındaki konumunu güçlendirmek için geliştirmekte olduğu elektrikli minibüs projesinde otomobil üreticisi Volvo ve nakliye grubu CMA CGM ile birlikte çalışacak.

Renault ve Volvo, başlangıçta her birinin %50 hisseye sahip olacağı ve her birinin önümüzdeki üç yıl içinde 300 milyon Euro (316 milyon $) yatırım yapacağı yeni bir şirket kurmak için bağlayıcı anlaşmalar imzaladıklarını açıkladı.

CMA CGM, ulaştırma ve lojistik sektörlerinin karbondan arındırılmasına odaklanan enerji fonu PULSE aracılığıyla yeni şirkete katılmak ve 120 milyon Euro yatırım yapmak için Renault ve Volvo ile bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladı.

Renault, 2026 yılında Renault ve Nissan markaları için yeni bir elektrikli minibüs piyasaya sürme planı üzerinde çalışıyor. Kaynaklar, bu yılın başlarında projeye Volvo'nun sahibi olduğu Renault Trucks markasının da katılabileceğini ancak Renault'nun uzun süredir minibüslerde ortağı olan Mercedes Benz Grubu'nun katılmayacağını açıkladı.

Üretimin 2026'da başlaması bekleniyor ve şirketin merkezi Fransa'da olacak.

Renault ve Volvo'nun ek yatırım ve iş ortakları aramaya devam edeceği belirtildi.

Şirketler, Avrupa'daki elektrikli minibüs pazarının 2030 yılına kadar üç katına çıkmasının beklendiğini belirterek, bu minibüslerin "Yazılım Tanımlı Araç" tasarımı sayesinde lojistik müşterilerinin toplam kullanım maliyetlerini %30 oranında azaltacağını da belirtti.

Son yıllarda deniz dışı taşımacılığa büyük yatırımlar yapan CMA CGM, tasarımın lojistik firmalarının ihtiyaçlarına göre uyarlanmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda tedarik zinciri desteği de sağlayacak.