“Yılın  8’inci ayını da tamamladık. Eylül ayındayız, son çeyreğe girmemize çok az bir zaman kaldı. Bugün çok taze taze ağustos pazar sonuçları da açıklandı.
Pazarla başlayacak olursak, 2024’ün başında mart ayında 208 modelimizin makyajlı versiyonunun lansmanında bir araya geldiğimizde pazar tahminlerimizi hem grup olarak hem marka olarak 1 milyon, 1 milyonun biraz üstü olarak açıklamıştık. O günlerde sektörde tüm paydaşlar bu konuda hem fikir değildik. Farklı görüşler de vardı ama biliyorsunuz biz grup olarak genellikle biraz daha pozitif tarafta oluyoruz, daha olumlu bakıyoruz pazarın gidişatına, temkinli bir iyimserlik benimsiyoruz genel olarak pazara karşı.  Pazarın bir milyonun üstüne 1 milyon 100 binlere varacak adetler olabileceğini o zaman da telaffuz etmiştik. Eylül ayına geldiğimiz bu ilk günlerde de pazarın bu adediyle ilgili öngörümüz konusunda ısrarımız devam ediyor. Ama sanıyorum artık herhalde ağustos sonu itibarıyla 762 binler seviyesine gelen pazarın 1 milyon, 1 milyonun biraz üzerine üzerinde kapanacağı konusunda hepimiz hem fikir noktaya geldik şu anda.
 
 
Tüm zamanların en iyi Ağustos’u… Rifter liderliğe oturdu…
 
“90 binin biraz üzerinde bir ağustos ayı kapanışı gördük hep beraber. Tüm zamanların en iyi ağustos ayı oldu. Toplam pazar içerisinde Peugeot olarak bizim için de tüm zamanların en iyi ağustos ayı kapanışı oldu. 5.050 adet toplam perakende satışımız var. Bizim için önemli bir konu bu sene biliyorsunuz mayıs ayında hafif ticari araç gamımızı yenilemiştik. Ağustos kapanışında bizimle birlikte pazardaki hafif ticari araç oranının da bir miktar artış gösterdiğini görüyoruz. Yıl toplamında yüzde 20,5 gibi seyreden ticari araç oranı ağustos ayında yüzde 23 olarak gerçekleşti. Bunda tabi kendi etkimiz olduğunu da görüyoruz. Lansmanından itibaren hafif ticari araç satışlarımızın yarısını oluşturan Rifter ürünümüz kendi segmentinde hem ağustos ayında hem yıl toplumunda liderliğe oturdu. Bu nedenlerden ötürü bizim açımızdan da kıymetli bir ay kapanışı oldu. Ağustos ayında yine hafif ticari araç pazarının üçüncü markası olduk. Biliyorsunuz hafif ticari araç lansmanımızda da bahsetmiştik. Yaklaşık 2 ay gibi bir gecikmemiz olmuştu ama gecikmeden kaynaklı satış kaybımızı yavaş yavaş kapatmaya başladık. Yıl sonu içinde aslında bir sinyal veriyor olduk ağustos ayı ile beraber diye söyleyebiliriz.
 
Eylül ayı beklentisi…
İsterseniz eylül beklentimizi de çok özet biçimde paylaşalım. Ağustos 90 bin olunca tabi Eylül ne olur? Bizce yine 90 binin altında olmaz. 90-95 bin adet aralığında bir eylül pazarı bekliyoruz. Peugeot olarak da bütün hesaplarımızı, hedeflemelerimizi de 90- 95 bin adetlik bir pazara göre yaptık eylül ayında.
 
2024 hedefleri…
Peki 2024 yılının toplamı için biz Peugeot Türkiye olarak neleri hedeflemiştik? Biraz da onu hatırlatayım isterseniz. Yılın başında yine mart ayında 3 tane hedef söylemiştik markamızla ilgili olarak. Bir tanesi biliyorsunuz geçen sene 2023 yılında biz pek çok rekoru geride bıraktık. İşte markanın tarihi en yüksek pazar payı rekorunu kırdık, toplam satış hacmi rekorunu kırdık, hafif ticari araçta oldukça yüksek pazar payı elde ettik. Bu sene için hedefimizi aslında mevcudu korumak olarak belirlemiştik. Biliyorsunuz 2023’ten önceki yıllarda biz 35- 45 bin aralığında satış gerçekleştirilen bir markaydık Peugeot Türkiye olarak. İlk defa geçen sene 78.632 adetlik satışımızla 70 binlerin üstüne çıkan bir marka konumuna eriştik. Bu yıl ki hedefimizi de artık 70 binlere sabitlemiş, başarısı sürdürülebilir bir marka olarak devam etmek istiyoruz. Bu yıl stratejik hedefimiz bu demiştik. Planladığımız ölçüde de gidiyor. Tabii 2024 pazarını 1 milyonun biraz üstünde hesaplarsanız da yine yüzde 6 ile 6,5 bir pazar payında 70 bin adetlerin üzerinde bir satış adediyle tamamlamayı hedefliyoruz. Bu hedefimiz de aynen yılbaşında koyduğumuz şekliyle devam ediyor. Diğer 2 stratejik hedefimizi hatırlatmak gerekirse demiştik ki bu sene aslında Peugeot için bir yenilenme yılı olacak. Hali hazırda satışta şu anda Türkiye'de 12 tane modelimiz var. Bunların 8 tanesi bu sene yenileniyor diye söylemiştik. Geçen yılki toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan modelimiz 2024 yılı içinde yenileniyor. Bu bize göre çok büyük bir iş. Bu ürünlerin geçmişte çok başarılı olanları kendi segmentlerinde sürekli podyumda olanları var. Bu araçları yenilemek yeniden pazarda güçlü bir şekilde konumlandırmak bizim için çok önemli demiştik. Diğer hedefimiz de bu şekilde devam ediyor.
 
Mart ayında yıla 208 lansmanıyla başladık, biliyorsunuz bizim 40 yılı aşmış ikonik bir ürünümüz. 208’in makyajı ile başladık. Aynı dönemde elektrikli 208 de bizim elektrifikasyon stratejimizin bir parçası olarak pazara sunduk. Hemen arkasından mayıs ayında ticari araç satışlarımızın yaklaşık yarısını yaptığımız Rifter ve diğer hafif ticari araçlarımızı satışa sunduk. Bugün ise malum 3008 ile yine başka bir ana modelimiz amiral gemilerimizden birisinin yeni model lansmanıyla hep birlikte bir aradayız. 3008’in hemen arkasından da yıl sonuna doğru da yenilenen 5008’in lansmanını gerçekleştirerek yıl içinde planladığımız tüm lansmanları herhangi bir gecikme, erteleme olmadan gerçekleştirmiş olacağız. Böylece sene başında belirlediğimiz hedeflerimizden bir tanesine daha ulaşmış olacağız. Üçüncü stratejik hedefimiz de bunu aslında geçen yıldan beri söylüyoruz. Yılın başında da söyledik. Elektrifikasyonda Peugeot nerede olacak, ne planlıyorsunuz diye. Uzun zamandır Peugeot'nun global stratejisine paralel olarak Türkiye'de de elektrifikasyon stratejimiz olduğunu söylemiştik size. Ama asıl atak yapacağımız yılı da 2024 olarak belirlemiştik.
 
Elektrikli araç satışları hakkında…
Şimdi elektrikli araç pazarına baktığımızda aslında özellikle son birkaç ayda yükselen bir grafiğimiz var. İlk olarak 2023 yılında elektrikli 2008 ile başlamıştık. Sonrasında 308’in elektrikli versiyonuyla devam ettik. Bu sene mart ayında elektrikli 208 lansmanıyla daha da satışlarımız arttı elektrikli araçlarda ama asıl biliyorsunuz Peugeot deyince kuvvetli kasımız bizim SUV’dir.
 
Yeni 3008’in lansmanı ile birlikte buradaki ivmemiz artacak, bunu özellikle belirtmek isterim. Ve yıl sonunda yenilenen 5008’in aynı anda hem elektrikli hem hibrit versiyonunu lanse edeceğiz. Elektrifikasyonda da böylece daha da hızlanıyor olacağız. Üçüncü stratejik hedefimiz buydu, aynı şekilde devam ediyor şu anda yıllık hedeflerimiz. Herhangi bir sapmamız söz konusu değil.
 
3008’in grup içindeki önemi…
Yeni 3008’e gelirsek eğer tabii bugünün asıl önemli konusu. Tabii en önemli konu yeni 3008’in aslında grup içinde de çok büyük önemi var. Biliyorsunuz Stellantis’in yeni platform yatırımları var, STLA platformları. STLA platformlarının orta boy olanı üzerinde yükselen ilk ürün yeni 3008 oldu, ilk defa müşteriyle buluşacağı için hem Peugeot için hem grup için çok önemli. Aslında biliyorsunuz Avrupa pazarlarında yeni 3008 lanse edildi birkaç ay önce. 2 ay gibi kısa bir sürede 50 bin adet civarı bir siparişle oldukça başarılı bir başlangıç yaptı. Türkiye'de de tabii yeni 3008’in bizim için önemi çok büyük. Bundan önceki iki 3008 modeline baktığımızda ki bu yeni model artık üçüncü nesil 3008 oluyor, ilk 2 nesil 3008 toplamda 96 bin adeti aşan bir satış hacmine ulaştı. Şimdi yeni 3008 ile birlikte 100 bininci 3008’i kısa bir süre sonra inşallah müşterimize teslim ediyor olacağız. Dolayısıyla bizim açımızdan da çok önemli bir ürün. 3008’in diğer önemi de tabii ki elektrikli 3008 ile ilk defa elektrikli C SUV pazarında da var olacağız. Bu anlamda da stratejik önemi var. Yeni 3008’de toplam satış hedefi olarak son 4 ayda 6 bin adetlik bir satış hedefliyoruz. Planlarımız buna göre yapıldı. Lanse ettiğimiz 3008’in satışlarının yaklaşık yüzde 20 civarında elektrikli 3008’den olmasını planlıyoruz. Bu arada mevcut 3008’imiz bizde ve bayilerimizde aslında tükendi. Aslında ağustos ayının ikinci yarısında tükendi.
 
 
Günlük yaklaşık 250-300 civarı talep geldi
Bu sebeple ağustos ayının son 10 gününde yeni 3008 ile ilgili bir iletişim başlattık. Müşterilerimizden ön talep topladık. Yeni 3008 ile tanışma, aracı görme önceliği topluyoruz aslında ama günlük yaklaşık 250-300 civarı talep geldi. Aslında bakarsanız hali hazırda mevcut bekleyen müşterilerimiz de olduğu düşünülürse Türkiye'de de oldukça yüksek bir ilgiyle karşılaşacağa benziyor, öyle görünüyor ilk sinyaller açısından.
 
Elektrikli araç pazarı değerlendirmesi…
Biraz elektrikli 3008 ile birlikte dilerseniz elektrikli araç pazarı özelinde de öngörülerimizle ilgili bilgi vermek isterim. Yine yılbaşında paylaşmıştık. 100 binin üzerinde 100-110 bin civarında bir elektrikli araç pazarı bekliyoruz toplamda Türkiye'de. Marka olarak bizim toplam satışlarımızın da yaklaşık yüzde 9’unun elektrikli araçlardan oluşmasını bekliyoruz. Yılbaşında lansmanını yaptığımız 208 ile hızlandık. 3008 ile ve 5008 ile daha da fazla hızlanacağız dedik ama asıl atağın SUV’lerimizden gelmesini bekliyoruz. Biliyorsunuz SUV bizim kuvvetli kasımız. Elektrikli 3008’e bu kadar inanıyor olmamızın bir sebebi de elektrikli 2008’in başarısından geliyor. Elektrikli B SUV segmentinin hem ağustos ayında hem de yıl toplamında lideri E-2008 modelimiz oldu. Bu başarımızdan aldığımız güçle de elektrikli 3008’e olan inancımız da oldukça fazla. 2008, tüm versiyonlarıyla da aynı zamanda B-SUV segmentinin de toplamda lideri olmaya da bir yandan devam ediyor. Dolayısıyla oldukça güveniyoruz bu konudaki başarımıza.