2023 sonuçlarını farklı farklı platformlarda paylaşsak da yine de bizim için önemli konuları hatırlatmak isteriz. Üstünden hızlıca geçmek isteriz. Biliyorsunuz 2023’te sektör olarak oldukça iyi bir sene geçirdik. PEUGEOT markası için 2023 yılı, sektörün de biraz daha üstünde olacak şekilde iyi geçti. Zaten hatırlayacaksınız, 2023 yılı için hedeflerimizi,  “Bu yılı rekorlar yılı olarak kurguladık, bu şekilde gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde açıklamıştık. Tam da aslında kurguladığımız gibi oldu, 2023 bizim için rekorlarla dolu bir yıl olarak geride kaldı. 78 bin 632 adetlik toplam satışa ulaştık. Bu, bugüne kadar PEUGEOT tarihinde yapılmamış kadar yüksek bir satış adedidir. Pazarın yüzde 57 genişlediği bir ortamda yüzde 141’lik büyümeyle sektörde en fazla büyüyen markalardan bir tanesi olduk. Yüzde 6,4 pazar payına ulaştık. Bu, PEUGEOT için son 19 yılın en yüksek pazar payı.
 
19 yıl önceki pazara baktığımızda da bugünkü pazara göre oldukça düşük bir seviyede, 480 bin-500 bin seviyesinde bir pazar varmış. Bu anlamda ulaştığımız pazar payı da markamız için son derece kıymetli. Geçtiğimiz yılın sonuçlarıyla birlikte Türkiye pazarında markalar sıralamasında 5’inci sıraya yükseldik. Bizim için bunun kadar önemli bir tane daha performans var, o da global PEUGEOT dünyasında, PEUGEOT’nun satıldığı 147 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldık. Bir önceki yıl 7’nci sıradaydık. Eylül ayında Bodrum’da makyajlı 2008 ve makyajlı 508 lansmanında bir araya geldiğimizde 5’inci sıradaydık. Daha da yukarı çıkacak mısınız gibi sorular gelmişti, biz de istediğimizi söylemiştik. Yıl sonu kapanışı itibarıyla 4’üncü sırada yerimizi aldık. Ekranlara yansıyan slaytı yine Bodrum’da sizden gelen talep üzerine koyduk. Çünkü bize, “İlk 3’te kim var? 5’inci sırada kim var? Pazar payına göre dizersek ne olur” şeklinde sorular gelmişti. Aslında podyum bu şekilde. Fransa, İtalya ve İngiltere’nin arkasından 4’üncü sıradayız. Arkamızda İspanya var, İspanya’yı geçerek 4’üncü olduk. Tabii burada ilk 10’u yansıttık tabloya. Daha düşük pazarlar da var ama 1 milyonun üzerindeki pazarlara bakarsanız ve pazar payı olarak sıralarsanız, aslında podyumda olduğumuzu da net bir şekilde bu tablo gösteriyor. Başka neler vardı 2023 yılında bizim için? Tabii  bölge de, içinde bulunduğumuz Orta Doğu-Afrika bölgesi de bizim için çok önemli. Bölgenin Türkiye olarak bir numaralı ülkesiyiz. Geçen yıl da bölgede satışların yüzde 58’ini Türkiye olarak biz gerçekleştirdik. Ve tüm dünyada geçtiğimiz yıl satılan PEUGEOT araçların toplamda yüzde 7’sini gerçekleştirmiş olduk ki bu bir önceki yıla göre yüzde 4’ler seviyesinde bir artış anlamına geliyor.
 
Toplam adet, sıralama, pazar payı bunlar çok güzel şeyler ama bunların dışında bir de stratejik hedeflerimiz var bizim için en az bunlar kadar önemli olan. Yine belki hatırlayacaksınız, demiştik ki hafif ticari araçlar bizim için çok önemli. Hafif ticari araç pazarında iki yerli markanın arkasından 3’üncü olmak istiyoruz demiştik. 2023 yılını hedeflediğimiz şekilde 3’üncü sırada kapattık. Hafif ticari araç pazarından yüzde 7,6 pay alarak, kendi toplam pazar payımızın da üzerinde pay alarak, hedefimizi gerçekleştirdik. Yine geçen sene hedeflerimizi açıklarken, tabi 408 lansmanı vardı, 408’in de bize katacağı güçle Türkiye’de SUV pazarının lideri olmak istiyoruz demiştik. SUV liderliğimiz 48 bin 200 adetlik toplam SUV satışımızla gerçekleşti. Bunun içinde tabi 408’in de payı 10 bin adetler seviyesinde, hatırı sayılır bir payı var. Toplam satışlarımızın yüzde 61’i SUV modellerimizden oluştu. Bu stratejik hedefimizi de bu şekilde gerçekleştirmiş olduk. Biliyorsunuz, 2008 de geçtiğimiz yılı B SUV segmentinin lideri olarak kapattı. Bizim aslında hedeflerimiz arasında 408 ile dünya lideri olmak yoktu. Bunu hedefleyerek yola çıkmamıştık ama 408 için hatırlarsanız, “Yeni nesil bir SUV getiriyoruz. Bize göre pazarda rakibi yok. Oldukça da iddialıyız” diye söylemiştik. Oldukça da beğeni kazandı. 10 bin adede yakın satışıyla PEUGEOT dünyasında en yüksek adede ulaştı. Aslında huzurlarınızda şunu da ifade etmek isterim, sadece satış adediyle birinci olmakla kalmadı, bütün dünya ülkelerinde bu ürünle ilgili, konumlandırılmasıyla ilgili, fiyatlandırılmasıyla ilgili, iletişim stratejisiyle ilgili bütün dünyaya aslında benchmark oldu diyebiliriz. Ekip arkadaşlarım diğer ülkelere bu konudaki başarımızla ilgili sunum üzerine sunum yapıyorlar. Gerçekten çok gurur verici bir şey, bütün dünyaya 408 başarısı örnek olmuş oldu. Ülkemizde de hem çok kıymetli Otomotiv Gazetecileri Derneği’nden hem de en son yıl sonunda ODMD’den alınmış ödülleri de var. 408’de bizim için başarı üstüne başarı eklenmiş bir mutluluğu oldu.
 
2023’ü her ne kadar konuşmayı çok sevsek de, bunu biraz sonlandıralım