Sıradışı yeni Inception konsepti, Peugeot'nun mevcut ürünlerinden çarpıcı teknolojik sıçramalar yapacak ve radikal bir şekilde farklı tasarımlara sahip olacak gelecekteki elektrikli otomobiller için "yeni bir çağın habercisi".
Las Vegas'taki CES'te ortaya çıkan Inception, yakın zamanda atanan tasarım patronu Matthias Hossann'ın ilk konsepti.
Fransız markanın gelecekteki üretim araçları için üç temel ilkeye göre tasarlanacak bir amaç sunuyor: cazibe, duygu ve mükemmellik. Marka önümüzdeki iki yıl içinde beş yeni elektrikli araç piyasaya sürecek ve 2030 yılına kadar Avrupa'da tamamen elektrikli olacak.
Hossann geçtiğimiz günlerde verdiği demeçte, gelecek Peugeot otomobillerinin "geleneksel siluetlere meydan okuma" konusunda yeni Peugeot 408 sedan-SUV'un öncülüğünü yapacağını ve Inception'ın mevcut Peugeot stoğundaki hiçbir şeyle bariz bir ilişki taşımadığını söyledi.
Yere alçak bir şekilde oturan (tavanı sadece 1340 mm yüksekliğinde) ve keskin, fastback tarzı bir siluete sahip olan araç, Peugeot 508 sedana benzer formda, ancak 5000 mm uzunluk ve 2100 mm genişlik ölçüleriyle önemli ölçüde daha büyük.
Peugeot, oldukça geniş boyutunun gelecekteki üretim otomobillerinin temelini oluşturacak yeni dönem mimarisinin esnekliğini vurguladığını belirtiyor
Inception, pratikte Stellantis portföyündeki en büyük, en hızlı ve en lüks binek otomobiller için kullanılacak olan bu platformun Büyük versiyonu (farklı segmentlere uyacak Küçük, Orta ve Çerçeve varyantları da olacak) üzerinde yer alıyor.
Burada, toplam 804 km menzil için kWh başına 8 km menzil kapasitesine sahip olduğu iddia edilen 100 kWh'lik bir batarya barındırıyor - mevcut herhangi bir Stellantis üretim elektrikli aracından çok daha fazla.
Ayrıca, 800V şarj donanımı ile donatıldığından, dakikada yaklaşık 30 km veya beş dakikada 145 km fazla bir hızda doldurulabilir. Peugeot bunu indüksiyon teknolojisini kullanarak yapabildiğini ve kablo ihtiyacını ortadan kaldırdığını iddia ediyor - ancak bu özellik henüz üretim araçları için onaylanmadı.
Güç - 671bhp'nin tamamı (Inception'ı firmanın en güçlü üretim otomobilinden neredeyse iki kat daha güçlü yapıyor) - dört tekerlekten çekiş ve 3.0sn'nin altında 0-100 süresi için her iki uçta birer motor ile sunuluyor.
Bu da Peugeot'nun gelecekte amiral gemisi elektrikli araçlarında ilgi çekici performansa öncelik vermeyi planladığını gösteriyor. Gerçekten de, markanın yeniden lansmanının önemli bir bileşeni, konseptin yüksek performans rakamlarını açıklayan "rakipsiz sürüş hissi" sağlamak.
Ürün müdürü Jéréme Micheron, "Müşterilerin elektrikli otomobilden beklentileri yüksek," dedi. "Elektrikli araçlara adanmış yeni nesil 'tasarımla elektrikli araç' platformlarımız sayesinde onların beklentilerini karşılayacağız."
Teknik yenilemeyle birlikte, yeni platform Peugeot'nun geleneksel tasarım ipuçlarının yeniden düşünülmesini de sağladı ve böylece Inception, sedan otomobillerle ilişkilendirilen geleneksel uzun kaputlu, üç kutulu silueti ortadan kaldırıyor.
Keskin, net gövde hatları ve çarpıcı LED aydınlatma ile "dijital dünyaya" uyacak şekilde tasarlanan Inception'ın tasarımı, sportiflik ve geniş hacim üzerine ikili bir vurgu içeriyor.
Geniş gövde neredeyse uçtan uca uzanarak ön aksın önünde sadece küçük bir 'kaput' için yer bırakıyor ve arkada keskin bir şekilde düşerek shooting brake tarzı bir profil oluşturuyor. Bu, tüm fiziksel kontrollerin ve geleneksel bir gösterge panelinin kaldırılmasıyla birlikte, optimum bacak alanı ve ileri görüş ile büyük bir tourer deneyimi için iç alanı en üst düzeye çıkartmıştır.
Direksiyon kolonunun da kaldırılarak yerine Toyota ve Lexus'un yeni elektrikli araçlarında olduğu gibi yenilikçi bir "katlanabilir direksiyon" elektronik sisteminin yerleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Peugeot bunun Inception konseptinden önce geliştirildiğini ve sergilenen yeniliklerin "çoğunun" üretime yönelik olduğunu belirterek, gelecekteki modellerin de benzer bir direksiyon düzeneğine sahip olabileceğini öne sürdü.
Inception, Peugeot'nun alametifarikası olan i-Cockpit düzeninin dokunmaya duyarlı kontrollere ağırlık veren ve "gerçek hayatta bir video oyunu gibi" davranan yenilenmiş bir versiyonunu kullanıyor.
Kendine özgü yeni 'direksiyon' uygun bir şekilde Hypersquare olarak adlandırılıyor ve daha güvenli ve daha basit bir sürüş deneyimi sunduğu iddia ediliyor. Otomobilin ana işlevlerini kontrol etmek için bir dizi dokunmaya duyarlı düğmeye ev sahipliği yapan ve sürücülerin aşinalığını artırmak için bir akıllı telefon gibi davranan direksiyon, eğlence ve konfor kontrolleri için daha büyük bir merkezi ekrana sahip.
Hypersquare, Inception Seviye 4 otonom modunda çalışacak şekilde yapılandırıldığında tamamen katlanabiliyor, bu da bu platforma entegre edilen yeni STLA Autodrive yazılımı ile mümkün olacak ve yerini yolcu eğlencesi için tam genişlikte bir ekrana bırakacak.
Peugeot, Hypersquare'i 2030'dan önce bir üretim aracında sunmayı planlıyor.
Kabin, Peugeot'nun Avrupa'da 2030 yılına kadar karbon ayak izini yarıya indirme ve 2038 yılına kadar net karbon-sıfır olma hedefinin somut bir örneği. Gereksiz polyester artıklarından oluşturulan ve "son derece sert ve dayanıklı" olduğu söylenen yeni kalıplanmış tekstiller, her yerde (hem yük taşıyıcı hem de trim parçaları olarak) kullanılıyor ve gözle görülür şekilde açık bırakılıyor. Çelik koltuk yapısı ve orta konsol da kullanılan bileşenlerin sayısını en aza indirmek için çıplak bırakılırken, koltuklar ve halılar %100 geri dönüştürülmüş polyesterle kaplanmış.
Geleceğe dönük teknoloji açısından Peugeot, Stellantis'in yeni STLA Brain yapay zeka işlevinin sağladığı fırsatları öne çıkarmaya hevesli. Araç, yaklaşan bir yolcuyu veya sürücüyü tanıyarak koltuk ve konfor ayarlarını buna göre yapabiliyor ve otonom sürüş için çeşitli sensörleri de barındıran kapılardaki dijital bir şerit aracılığıyla onlara uygun iletileri gösterebiliyor.