Yeni CR-V için düzenlenen toplantıda konuşan Honda Türkiye Satış Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, geçen yılki satış rekorunu bu yıl da yakalayacaklarını söyledi. Honda’nın pazar payını artırarak yılı kapatacağını ifade eden Kılıçer, “Strateji olarak filo satışları yerine perakende satışlara odaklanmamız yaşanan türbülanstan en az etkilenen markalardan biri olmamızı sağladı. Filo satışları çıkarıldığı zaman en çok satan üçüncü markayız. Ayrıca, ağustos ve eylülde Türkiye’nin tercih ettiği model Civic Sedan oldu” dedi. İç pazardaki daralma ithalatçı firmalar gibi Türkiye’de üretim yapan otomotiv firmalarını da olumsuz etkiledi. Hyundai Assan, Ford Otosan ve Tofaş gibi firmalar, üretim planlarını revize etmek zorunda kaldı. Üretim planlarını değiştirmeyen bazı firmalar ise çareyi ihracatta buldu. Gebze Şekerpınar’daki tesislerinde çift vardiya üretim yapan Honda Türkiye gibi… Bugün 36 olan ihraç pazarlarını ve üretimdeki ihracat payını artırmayı planlayan şirket, bu sayede iç pazardaki dalgalanmalardan daha az etkilenmeyi hedefliyor.

İhracatta artış!

Toplantıda konuşan Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, yeni ihracat pazarları sayesinde üretim temposunu düşürmeyeceklerini açıkladı. 2018 sonunda 39 bin adet üretim, 14 bin 500 adet ihracat planladıklarını anlatan Tsumura, “Üretimimizin yüzde 40’ı ihracat. İhracat pazarlarımızın sayısı 32'den 36'ya çıktı. Özellikle İngiltere'ye gönderdiğimiz sağdan direksiyonlu Civic yeni fırsatlar yarattı. Amacımız ihracatın payını yüzde 45-50'ye çıkararak, iç pazardaki dalgalanmalardan daha az etkilenmek" dedi.

2019 beklentileri…

“Mevcut konjonktür ve şartlarla 2019’da binek otomobil pazarını 400 bin adet olarak öngörüyoruz. 400 bin adet bizim için kritik sınır. Bu adetlerin altına inilmediği sürece üretimde ve çift vardiyada aksama olmaz. Ankara’dan beklentimiz ÖTV’nin belirli bir süre düşürülmesi. Bir destek gelmesi halinde üretim rakamlarımız 40 binin üzerine çıkar.”