Dünyanın önde gelen boya ve yüzey kaplama şirketi PPG, otomotiv tarihinde çığır açacak, yenilikçi teknolojilere sahip boyalar ile büyük bir devrimin altına imza atmaya hazırlanıyor. PPG, otonom yani sürücüsüz araçların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için büyük bir öneme sahip olan karoser yüzeylerinde, yüksek teknolojiye sahip, kendi kendini temizleyen boyalarla çözümler üretmeye şimdiden başladı. Sadece bununla sınırlı kalmayan PPG, otomobillerin iç mekânında antibakteriyel özelliklere sahip fonksiyonel yüzeyler sayesinde, gelecekte toplu taşımaya da imkân verecek otonom sürüşlü araçlarda insan sağlığı için önemli bir adım atarak tekrar farkını ortaya koymayı hedefliyor.

Tüm dünyada 60'dan fazla ülkede üretim tesislerine ve bağlı şirketlere sahip olan, boya ve özel ürünler endüstrisi alanında lider kuruluş olarak dikkatleri üzerine çeken PPG, geleceğin otomotiv dünyasına yön verecek olan sürücüsüz, yani otonom araçların geliştirilme sürecine büyük katkılar sağlayacak, devrim niteliğinde boya çözümleri ile tekrar dikkatleri üzerine çekiyor.

PPG tarafından yeni geliştirilen fonksiyonel boyalar, otonom sürüşlü araçların olmazsa olmazı lidar (ışık algılama ve ölçümleme) ve sensörlerin kusursuz bir şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Sürücüsüz hareket kabiliyeti için hayati önem taşıyan sensörler üzerinde kullanılan yeni nesil boyalar sayesinde, otomobiller sağlıklı bir şekilde kendi aralarında iletişim kurarken, nesne ve canlıların daha keskin ve hatasız şekilde tanımlanmasının da önünü açıyor. Öte yandan bu sayede optimum takip mesafesi ve fren-gaz tepkileriyle olası trafik kazalarının ve yoğun trafiğin de önüne geçiliyor.

Geliştirilen bu boyaların tek özelliği bunlarla da sınırlı değil; karoserde kullanılan yüksek teknoloji ürünü boyalar sayesinde, radyo frekansı sızıntısı en aza indirgenerek, sensörlerin kendi aralarında anlaşmazlığa girmesi önleniyor. Ayrıca doğası itibariyle sürekli kirlenen araçlarda, sensörlerin çamur, toz, kir ya da suyla kapanmaması için kendi kendini temizleyebilen bir boya teknolojisine yer veriliyor.

Otonom sürüşle birlikte gelen ulaşım rahatlığıyla toplu taşıma olanakları artarken, bu araçlarda kullanılacak ekranlar üzerinde, kendi kendini temizleyebilen, antimikrobiyal özelliklere sahip kaplamalarla PPG, insan hayatına verdiği değeri de bir kez daha kanıtlamış olacak. PPG'nin araçlar dışında, otoyollarda bulunan tabela, köprü, bariyer ve refüjlerde kullanacağı boyalar sayesinde de araçların olası yanlış sinyallerle hareket etmemesi için sensör dalgalarını yönetmek gibi büyük bir görevi üstleneceği de söyleniyor.