30 Ağustos'ta yürürlüğe giren ÖTV matrah ve oran düzenlemesi sonrasında otomobil tercihlerinde değişiklik yaşanmaya başladı. Düne kadar yüksek donanımlı modelleri tercih eden tüketiciler, bugün uygun fiyatlı otomobillerin giriş versiyonlarına yöneldi.
Tüketiciler özellikle otomobilin satış fiyatını direkt etkileyen dizel motor ve otomatik vitesten uzaklaştı. Dizelin yerini daha uygun fiyatlı benzinli otomobiller aldı. Otomatik vites yerini düz vitese bıraktı. Bazı modellerde dizel motor ve otomatik vites farkı 10-20 bin TL'yi buluyor.

ULAŞIM ARACI OLDU
Ayrıca Türk tüketicilerin otomobilde konfor ve güvenlik aksesuarlarından da uzaklaştığı görülüyor. Pandemi nedeniyle bireysel mobilitiye yönelen tüketiciler, artık otomobilde konfora bakmıyor.
Ulaşım ihtiyacı karşılansın yeter şeklinde düşünüyor. Bu yüzden otomobilin bir üst vergi dilimine girmemesi için cam tavan, deri koltuk ve deri direksiyon simidi, otomatik koltuk ayarı, anahtarsız çalıştırma, elektronik klima gibi konfor aksesuarlarını tercih etmiyor. Aynı zamanda cruise kontrol, sis farı, geri görüş kamerası, kör nokta uyarı ve kendi kendine park sistemi gibi güvenlik donanımlarını istemiyor. Oysa ki sis farı, deri koltuk, cam tavan düne kadar birçok tüketici için olmazsa olmaz aksesuarlar arasında ilk sırada yer alıyordu.