Satışlar 92 bin adede ulaşırsa hem bu yılın, hem de tüm zamanların ekim rekoru kırılmış olacak. Pazar özellikle son bir haftada daha da hareketlendi. Stok sorununun azalmasının yanı sıra kurdaki artışla fiyatların yükseleceği beklentisi tüketicinin talebini öne çekti. Pazarda yerli araçlara yoğun ilgi geçen ay da devam etti. Tofaş, talebe yetişmek için üç vardiyaya çıkarken, diğer yerli markalar da tam kapasiteye yakın çalışıyor. Öte yandan sektör temsilcileri, kurdaki hızlı yükselişin önümüzdeki aylarda, özellikle de 2021’in ilk çeyreğinde satışları frenlemesinden endişe duyuyor.

Hatırlanacağı gibi, pandemi sonrası hızlanan otomobil ve hafif ticari araç satışları, ÖTV düzenlemesine rağmen eylül ayını da rekorla kapatmıştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, eylülde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115,8 büyüyerek 90 bin 619 adetlik satış rakamına ulaştı. Bu tüm zamanların en yüksek eylül ayı rakamı olarak belirlendi. Eylül ayında önemli bir gelişme de yerli ithal dağılımında yaşandı. ÖTV matrahlarındaki güncelleme nedeniyle yüzde 50 bareminin altında kalan araçlara talep arttı bu da yerli üretim araç satışlarını hareketlendirdi. Eylülde son 10 yılda ilk kez yerli araç satışları ithali geçti. Bunda yerli ticari araç satışlarındaki artışın önemli bir katkısı oldu. Eylülde 45 bin 959 yerli, 44 bin 660 ithal araç satıldı. Böylece yerli araçlar ilk 9 ayda ithal ile aradaki makası azalttı. Ocak-Eylül döneminde 222 bine yakın yerli araç satılırken, 271 bin adet de ithal satıldı. 2020 yılının 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75,5 büyüyerek 493 bin 621 adet olarak gerçekleşen pazarın kur artışına rağmen yılsonunda 750 bini aşması bekleniyor. Geçen yıl 479 bin adet otomobil ve hafifticari araç satılmıştı.

Eroldu: Satışların %95’i Bursa’dan

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, sektörde haziran ayından bu yana çok yoğun bir talep olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekim ayında da devam ettiğini söyledi. Eroldu, “Hızla talebe cevap vermeye çalışıyoruz. Bu zor koşullara rağmen fabrikamız çok iyi iş yapıyor. Talebi karşılamak için maksimum tempoda çalışıyoruz. Geçen yılın seviyesinde imalat yapıyoruz fakat pandemiden dolayı kapattığımız bir dönem var. Yani aslında şu içinde bulunduğumuz aylarda kapasite kullanımımızı ve hızımızı artırmaya çalışıyoruz. Pandemi sonrasında gövde hattımızı üç vardiyaya çıkarttık. O şekilde üretimi destekliyoruz. Bu yüzden de özellikle otomobil tarafında 2.5 vardiyaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Ekim ayı için yaklaşık 90 bin adetlik satış öngörüleri olduğunu açıklayan Eroldu, yıl sonunda 750 ile 800 bin arasında bir pazar beklentileri olduğunu söyledi. Eroldu, araç bulunurluğunun ve kur artışının bu noktada belirleyici olacağını söyledi. Eroldu, “Türkiye’nin en yerli markası biziz. Toplam satışlarımızın yüzde 95’i Bursa’daki fabrikamızda üretiliyor. Egea, 5’inci yılında pazarın en çok satılan aracı ve başarısını sürdürüyor” dedi.