“HONDA  üretime dönüş yaptı. İçinde bulunduğumuz şartlarda çalışma düzeni hakkında bilgi verebilir misiniz?
Serdar AKMAN: “Çalışanlarımızın ulaşımlarını sağlayan servis araçlarımızın kapasitelerinin yüzde 50’sinde personel taşınması için ek servisler konuldu. Serviste her personelin oturacağı koltuk değiştirmemek üzere belirlendi. Ayrıca servislere el dezenfektanı konularak günlük dezenfeksiyonu yapılacak şekilde planlama yapıldı. Öncelikle sabah fabrika girişinde yoğunluk olmaması için turnike sıralarında düzenlemeler gerçekleştirildi. Girişlere termal kameralar konudu. Çalışma sonrası soyunma odasına kademeli olarak giriş yapılması sağlandı. Molalara gruplar halinde çıkılması engellendi ve mola alanlarındaki oturma bölümleri kaldırıldı. Toplantıların mümkün olduğunca kısa ve en az kişiyle yapılması yönünde düzenleme sağlandı.  Çalışanlarımızın sağlığı için çalışma alanlarını sık sık havalandırılma zorunluluğu getirildi ve çalışma alanlarının periyodik dezenfeksiyonu için planlama yapıldı. Ayrıca her personelimiz için maske, dezenfektan ve ateş ölçer temin edildi. Maske atıkları için de atık istasyonları kuruldu. Yemekhane girişine termal kameralar yerleştirilerek masalarda seyreltilmiş çapraz oturma düzenine geçildi. Bu düzen doğrultusunda personele özel masa ve sandalyeler sabitlendi. Yemek sıralarında ise birer metre aralıklı mesafe çizgileri çekildi. Su sebilleri iptal edilerek kapalı bardak su kullanılması sağlandı. Bununla birlikte ofis çalışanlarımız ve işini uzaktan yapabilen personelimiz evden çalışmalarına devam ediyorlar.
 “Öncedeki süreçte günlük ne kadar üretiminiz vardı, mevcut düzende ne kadar olacak?
S.A: “Honda olarak 23 Mart’ta vermiş olduğumuz üretim arasını, 20 Nisan itibariyle sonlandırdık. Şu an normal üretim tempomuzda 2 vardiya ve günlük 117 araç olarak üretimimize devam ediyoruz.
“Bu dönemde daha az otomobil üretileceği kesin, peki bu durum otomobil fiyatlarının artması için bir neden olabilir mi?”
S.A: “Bu dönemde araç fiyatlarına yansıyan en önemli etkeni kurlardaki sert yükseliş olarak söyleyebiliriz. Üretim sayılarının azalması haliyle birim başına düşen maliyetletleri yukarı çekecektir. Ancak bunun fiyatlara yansıması hemen olmayacaktır. Bu durumun ne kadar süre ile devam edeceği ve bu maliyet artışlarının kompanse edilmesinin ne derece sürdürülebilir oluşu fiyatlandırmaları etkileyecek hususlardır.”
“Üretime başlamanın faturası ağır olacak şeklinde bir görüş var bu görüşe katılıyor musunuz?”
S.A: “Yeni dünya düzeni ile her şirketin almış olduğu tedbirlerin, çalışma şartlarındaki değişikliklerin, gerek maddi gerekse psikolojik etkilerin karşımıza ağırlaştırılmış faturalar olarak çıkacağı aşikar.”