Amerika Birleşik Devletleri'nde Hyundai, Kia ve Genesis tarafından satılan tamamen elektrikli araçların sahipleri, bazı modellerde reklamı yapılandan daha uzun şarj sürelerine ve hatta şarj edilememesine yol açarak kullanıcıları yolda bırakabilecek kusurlu şarj bağlantı noktaları bulunduğunu iddia ederek otomobil üreticilerine karşı ülke çapında bir toplu dava açtı.
Geçtiğimiz ayın sonlarında ABD Kaliforniya Merkez Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, otomobil üreticilerinin Seviye 2 ev tipi şarj cihazı kullanımıyla araç şarj sürelerini araç markasına bağlı olarak beş ila yedi saat arasında ilan ettikleri iddia ediliyor.
Ancak dava, gerçekte, araç şarj portlarının 30 dakika gibi kısa bir sürede sıklıkla aşırı ısındığını ve şarj oturumunun beklenmedik bir şekilde ve tekrar tekrar başarısız olmasına neden olduğunu söylüyor.
Mahkeme dosyasına göre, etkilenen araçlar Hyundai Ioniq 5 ve Ioniq 6, Kia EV6 ve Genesis GV60.
Hagens Berman'ın yönetici ortağı ve davayı yürüten avukat Steve Berman, "Hyundai, Kia ve Genesis, reklamı yapılan performansı gösteremediği açık olan araçları satmaya devam etmekle kalmayıp, aynı zamanda şarj oranlarını önemli ölçüde kötüleştiren ve vaat ettikleri ile teslim ettikleri arasındaki uçurumu genişleten bir yazılım yaması yayınladılar" dedi. Şikayet dilekçesinde, bir davacının 2023 model Ioniq 5'inin tam şarjının saatte %5 şarj oranıyla 20 saat sürdüğü deneyimine yer veriliyor.
Mart ayında Hyundai'nin sorunu ele almak için bir teknik servis bülteni yayınladığı, ancak etkilenen araçlara gönderilen müteakip yazılım güncellemesinin sorunu hafifletmek için çok az şey yaptığı belirtiliyor.
Şikayete göre, reklamı yapılan 48 amperlik şarj amperajı, aşırı ısınma meydana geldiğinde 28 ampere düşüyor ve bu da reklamı yapılandan çok daha uzun şarj seanslarına yol açıyor.
Bu sözde düzeltme, bu araçların 48 ampere yakın bir hızda bile güvenilir bir şekilde şarj olacak şekilde üretilmediği şeklindeki gerçek sorunu ele almak için hiçbir şey yapmamaktadır. Hyundai'nin aracın belirtilen performansını engelleyen böylesine ciddi bir kusura yara bandı yapıştırması kabul edilemez" dedi.
Dava, Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası'nın ihlali, Kaliforniya Bilgisayar Veri Erişimi ve Dolandırıcılık Yasası'nın ihlali ve yürürlükteki eyalet tüketici koruma yasalarının ihlali iddialarını gündeme getirerek araç sahipleri ve kiralayanlar için adil tazminat talep ediyor.