“Türkiye’ye yeniden gelmek benim için gerçekten büyük bir memnuniyet. Bir sene önce geldiğimde, Türkiye’deki ekibimize oldukça iddialı hedefler vermiştim. Büyük bir memnuniyetle görüyorum ki bu iddialı hedefler tutturulmuş. Yine büyük bir memnuniyetle 2024 hedeflerimizi de koyduk.
*
Geçtiğimiz yıl boyunca, hatta 18 ay boyunca yapmaya çalıştığımız şey, PEUGEOT markası ile ilgili konumumuzu netleştirmekti. Bunun için de tek ve basit bir sözcük, deyim seçmeyi tercih ettik. Bu sözcük “Göz Alıcı” anlamına gelen “Allure” kelimesiydi. Bunun anlamı; güç, göz alıcılık ve heyecan. Yaptığımız şey bunu pazardan farklılaştırmaktı.  Allure kelimesi Türkiye’de “Göz Alıcı” olarak kullanıldı.
*
Bizim markamız 210 yıldan fazladır varlığını sürdürüyor. Tabii ki yaratıcı ve yenilikçi bir marka değilseniz 210 yılı aşkın bir faaliyet yürütmeniz mümkün değil. Yeni çözümler getirmezseniz, evrilemezseniz bu faaliyeti sürdürmek mümkün değil. Tüm dünyada 1 milyondan fazla satışı biz bu sayede yapabiliyoruz. Biz tüm dünyada, Türkiye’de dahil olmak üzere çalışmak istediğimiz müşteri kitlesini belirlerken bunu üst düzey segmente çekmeye çalıştık. Bunu yapmak için gerçekten çok çaba sarf ettik. Sattığımız en üst düzey olan GT seviyesine kadar Türkiye’de de bütün müşteri portföyümüzü bu yönde geliştirdik.
*
Evet, şimdi de biraz bu rakamlara bakalım isterseniz. Dediğim gibi bir tane kelimemiz üç tane de önemli değerimiz var. 140’tan fazla demiştim, 147 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa’da, dünyada, Güney Amerika’da, Asya-Pasifik, Orta-Doğu, Afrika ki Türkiye bunun içinde bizim için çok önemli bir pazar. Buralarda faaliyetler gösteriyoruz. Meksika’da varız ama Kuzey Amerika’da yokuz. Yakın gelecekte Kuzey Amerika faaliyeti de planlamıyoruz. Bu yılın ilk yarısında 600.000’den fazla araç sattık. Bu, yüzde 6’lık bir büyüme anlamına geliyor. Stellantis Grubu içinde ne temsil ettiğimizi gösterebilmek için de (14 marka içinde) şöyle söyleyeyim; tüm grup satışlarının 5’te 1’i, yani yüzde 20’sini PEUGEOT markası oluşturuyor. Bu, tüm dünya için geçerli. 29 Avrupa ülkesi içinde ise tüm Stellantis satışlarının üçte biri PEUGEOT markalı araç portföyümüzden oluşmakta. Yani Stellantis portföyü içinde oldukça yüksek bir performansımız var. Sürekli devam eden istikrarlı bir global ölçekte %1,5’luk pazar payımız, 1 milyondan fazla araç satışı, ürün yelpazemiz içinde dokuz tane binek otomobil ve dört tane de hafif ticari aracımız var.
*
Şimdi Türkiye'deki PEUGEOT'dan biraz bahsedeyim. Pazar payımızdan, performansımızdan; çok büyük bir büyüme gösterdik şüphesiz. Ekim ayı sonu itibariyle 64 bin adeti aşan satış yapıldı. Geçen seneye göre yüzde 180'lik bir büyüme oldu. Pazar payımız yüzde 6.7 oldu. Bu yüzde 2.8'lik bir artışı temsil etmekte. Bu sonuçlar bizi pazarda 5. sıraya yerleştirdi. Gerçekten kayda değer bir başarı bu. SUV pazarına baktığımızda pazar lideriyiz, piyasa lideriyiz. Hafif ticaride 3. sıradayız. Perakende satışlarımız, toplam satışlarımızın yüzde 84'ü gibi çok güçlü bir rakamı temsil etmekte. Dediğim C segmenti dahil biz müşteri kitlemizi üst segmente aktarmış durumdayız. Marka kimliğimizi yaptığımız tüm faaliyetlere entegre ettik. Yüzde 80'lik bir kısmı satışların üst segmentten oluşmakta, SUV’larda da yüzde 8'lik bir artış var.
*
Önemli 3 tane model; 408, 508 ve 2008. Bunlar oyunu değiştiren modellerdir. 408’de bilmiyorum farkında mısınız ama Türkiye en iyi satışı yapan ülke oldu. Dünyada 2 numara, Avrupa'da 1 numara. Türkiye hakikaten standartları belirliyor bu anlamda. Diğer pazarlar onu takip ediyor.
*
Müşteri memnuniyet endeksimiz yüzde 97.2 ile hedefinin üzerine çıkmış durumda. Online satışlarda PEUGEOT 408'in satışa başlaması ile bu satışlar başladı. Bunu yakında elektrikli araçları da kapsayacak şekilde genişleteceğiz.
*
Biraz da sonuçlarımızdan bahsedeyim. PEUGEOT şu anda Avrupa’da elektrikli araç piyasasında ve bataryalı elektrikli araçlarda 1 numara. Avrupa’da Hatchback ve SUV’larda 1 numarayız. Bataryalı elektriklilerde, hafif ticaride zaten lider pozisyonumuz vardı, bu aynı şekilde devam ediyor. Önümüzdeki dönem çıkacak C segmentindeki araçlarla da bu konum desteklenecek. Avrupa’daki elektrikli ürün gamı en geniş marka oluyoruz bütün bu çıkacak araçlarla beraber. 2023’te çok büyük rekor satışlar kaydedildi. Pazar payımız da gerçekten çok büyüdü, bir rekor kırıldı. 800 bin araç olur mu derken 958 bin oldu. Satışlarımız 1 milyona doğru gitmekte, pazar payımız da büyüyor. 408, 2008, 508 gibi başarılı lansmanlarımız oldu. SUV’de biz lider durumdayız ve hafif ticari araç segmentimize de ciddi bir stratejik ivme kazandırıyoruz. 7,5’luk pazar payımızla oldukça iyi bir konumda, üçüncü pozisyondayız. Bunlar 2023 için olan rakamlardı. 2024 için şunu söyleyeyim. Mevcut marka kimliğimizi her alanda uygulamaya, daha fazla görünür olmaya devam edeceğiz.
*
Türkiye’deki elektrikli araç geçişinde bu çok önemli. Bu konuda da lider olmayı hedefliyoruz. Ama konu sadece rakamlar değil. Her üretici rakamlarda bir takım başarılar elde edebilir. Önemli olan yüksek kalite ve en iyi müşteri deneyimi ile bu rakamları yakalamak. O yüzden hazır olun. Yeni modellerimizle önemli bir atak yapıyoruz. Yeni 208 birinci çeyrekte çıkıyor. 3008 elektrikli ikinci çeyrekte. Hafif ticari araç gamımız yenilenmiş haliyle yılın ikinci yarısının ortasında çıkacak. Yeni 5008 üçüncü çeyrekte sahneyi değiştirecek şekilde atak yapacak.
*
Türkiye şu an beşinci sırada. Birinci sırada Fransa var ki, PEUGEOT’nun ana pazarı olmasından dolayı Türkiye’nin bu pozisyona ulaşması fantastik olurdu. İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya da diğer ülkeleri oluşturuyor. Bu bir mücadele ve her zaman olmaya da devam edecek. Adet ya da seviye açıklayamayacağım çünkü sürekli bir değişiklikle karşılaşıyoruz ve açıklamam halinde, o hedefe ulaşamazsak bunu ileride soracaksınız. Ama emin olun ki eğer beşinci sıradaysanız, global bir sistemin dikkatini ve desteğini alıyorsunuz. Dokuzunculuktan beşinciliğe yükselindi; bu çok büyük bir başarı. Türkiye’deki ekip de çok başarılı anlamına geliyor.