Anderson, "Günlerce süren yangının ardından görünen o ki, tüm araçlar büyük olasılıkla tamamen yanmış durumda ve buradan herhangi bir aracı kurtarmak çok zor olacak" dedi. "Bu yangın ve su hasarına maruz kalan hiçbir araç Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni olarak satılamaz."
Firması East Lansing, Michigan'da bulunan Anderson, 2022 yılında ticari taşıyıcıların güvenliğinin gözden geçirilmesi çağrısında bulunurken Felicity Ace yangınına atıfta bulunmuştu.
Felicity Ace, Atlantik Okyanusu'nda alev alıp battığında aralarında Volkswagens, Porsche, Audis, Bentley ve Lamborghini'lerin de bulunduğu, bazıları lityum iyon bataryalı elektrikli yaklaşık 4.000 araç taşıyordu.
Yeni arabalar taşıyan Panama kayıtlı Fremantle Highway'de çıkan yangın bir mürettebatın ölümüne ve alevlerden kaçmak için denize atlayan yedi kişinin de yaralanmasına neden oldu.
Kiralama şirketi K Line Cuma günü yaptığı açıklamada gemide 498'i elektrikli olmak üzere 3.783 araç bulunduğunu ve bu sayının başlangıçta bildirilen 25 araçtan çok daha fazla olduğunu belirtti. BMW ve Mercedes-Benz, gemideki kargo arasında arabaları olduğunu söyledi.
Hollanda Kamu ve Su İşleri İdaresi tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, geminin kurtarma operasyonları kapsamında deniz yollarından uzak bir yere çekildiği belirtildi.
Detroitli hukuk firması Dykema Gossett'in otomotiv ve otomotiv tedarik zinciri uygulamaları direktörü Laura Baucus, otomotiv tedarik zinciri sevkiyatının giderek daha yoğun hale geldiğini ve bunun da olası bir yangını çok daha tehlikeli hale getirdiğini söyledi.
"Gemilerin boyutları artıyor, nakliye rotaları daha yoğun hale geliyor, gemiler daha sıkı paketleniyor ve bazen aşırı yükleniyor" dedi. "Bu tür bir ortamda, bir yangın çıkması halinde tüm kargo çok hızlı bir şekilde risk altına girebilir.
Baucus, "Bu büyüklükteki bir gemi yangınından kaynaklanan olağanüstü kayıp miktarıyla, potansiyel olarak sorumlu herhangi bir kişi veya şirkete karşı çok sayıda kurtarma davası açılmasını bekliyorum" dedi. "Çevresel zarar iddialarını da içeren davalar görmek beni şaşırtmayacaktır."
Anderson da şöyle dedi: "Elektrikli araçları taşıyan bu nakliye şirketlerinin güvenliğini incelemek için ciddi ve acil bir çaba sarf edilmesi gerekiyor, çünkü şimdi ikinci bir yarım milyar dolarlık kaybımız var ve trajik bir şekilde can kaybımız da var.
"Eğer Felicity felaketi transit sistemin elektrikli araçların güvenli bir şekilde taşınmasına uygun olmadığını göstermediyse, Fremantle Highway de kesinlikle bunu gösteriyor olmalı."
Felicity Ace'in kayıpları muhtemelen ilk tahminleri aştı ve potansiyel olarak 355 milyon $ veya daha yüksekti.
Bentley sözcüsüne göre Felicity Ace kargosu, ortalama 300.000 $ fiyat etiketi taşıyan 189 Bentley'i içeriyordu.