Geçen yıl COVID-19 pandemisi nedeniyle fabrikaları kapatmaya zorlanan otomobil üreticileri, pandemi sırasında bir dizi tedarik zinciri kesintisinden etkilenen çip teslimatları için büyüyen tüketici elektroniği endüstrisinden gelen sert rekabetle karşı karşıya kaldılar. 

Otomobiller, daha iyi yakıt ekonomisi için motorların bilgisayar yönetiminden acil frenleme gibi sürücü yardım özelliklerine kadar her şey için çiplere giderek daha bağımlı hale geldi.

Stellantis CFO'su Richard Palmer Salı günü yaptığı açıklamada, dünyanın dördüncü en büyük otomobil üreticisinin, 2021'de toplam tahmini 1,4 milyon araçlık tahmini üretim kaybıyla, çip arzının dördüncü çeyrekten önce iyileşmesini beklemediğini söyledi.

Tedarikçileriyle olan güçlü ilişkileri nedeniyle çip sıkıntısından bazı emsallerine göre daha az etkilenen BMW, ikinci yarının Alman lüks otomobil üreticisi için daha zorlu geçeceğini de söyledi.

BMW CFO'su Nicolas Peter yaptığı açıklamada, "Tedarik darboğazları ne kadar uzun sürerse, durumun o kadar gerginleşmesi muhtemeldir" dedi. "Üretim kısıtlamalarının yılın ikinci yarısında devam etmesini ve dolayısıyla satış hacimleri üzerinde buna uygun bir etki olmasını bekliyoruz" dedi.