BMW tarihi kendi içerisinde pek çok farklı hikayeler barındırır. Markanın çıkış noktasının uçak motorlarından gelmesiyle başlayan ilgi çekici sürecin “M” modelleriyle tüm dünyayı kasıp kavurduğu rekabetlere şahit olduk. 100 yılı aşan tarihçesinde marka içerisindeki yakın tarihe damga vuran rozetler arasında “ti” ı da ekleyebiliriz. BMW’nin ilk turbo modeli 2002’de de kullandığı bu rozet 90’lı yıllarda oldukça popülerdi. “Turismo Internazionale” olarak kayıtlardaki tanımını koruyan kompakt sınıfın merkezindeki “ti” 2021 model yılıyla birlikte tekrar ürün gamına dönüyor. 1 Serisi ürün gamı içerisinde M paketin altında konumlandırılacak olan 2021 BMW 128ti, standart olarak önden çekişli altyapıyla kullanıcıların karşısında olacak. 


Yeni model yılıyla birlikte önden çekişli altyapıya geçirilen 1 Serisi ailesinin süreç içerisinde ilklere sahne olacağını tahmin etmek çok da zor değildi. Nitekim 128ti ile, BMW’nin ilk önden çekişli performans modellerinden birisiyle tanışmış oluyoruz. Araçta 2.0 litrelik turbo benzinli motora yer veriliyor. 261 beygir güç ve 400 Nm tork üreten bu motor standart olarak 8 kademeli performans aralıklı otomatik şanzımanla kombin ediliyor. Tüm parçaların bir araya gelmesiyle de 128ti’ın 0’dan 100’e hızlanmasını 5,1 saniye gibi gayet tatminkar bir sürede tamamlayabildiğini görüyoruz. 

M135i altında konumlandırılacak olan 128ti, buna rağmen teknik altyapı olarak M departmanının nimetlerinden mahrum bırakılmamış durumda. Araçta; Torsen diferansiyel kilidi, M Sport süspansiyon sistemi ve anti-roll bar gibi sürüş performansına doğrudan etki eden parçalar standart olarak sunuluyor. Bunlara ek olarak 128ti’ın M135i’den genel bazda 80 kilogram daha hafif olması, şimdiden dinamiklerini merak etmemizi sağlayan nitelikler arasında. Versiyonun fren sisteminin de yine M Sport imzası taşıdığını belirtmeden geçmeyelim. Almanya’da yaklaşık 41.500 euroluk fiyatla satışa sunulacağı açıklanan 128ti’ın kasım ayında bayilerdeki yerini alması bekleniyor.