Bozkurt, Corolla Cross Hybrid’in lansmanı ile yeni modelin SUV segmentine büyük bir hareket getireceğine inandıklarını belirterek, “Yeni Corolla Cross Hybrid modelimiz her geçen gün talebin arttığı SUV segmentinde kısa zamanda tüm dengeleri alt üst edecek. Corolla Cross Hybrid, markamızın giderek genişleyen SUV stratejisinin de kalbinde yer alacak. Bildiğiniz gibi müşteri tercihleri SUV modellere yönelmeye devam ediyor. 2017 yılında 117 binli seviyelerde olan SUV segmentinin bu yıl 200 bin adet civarında gerçekleşmesini bekliyoruz ve sadece 5-6 yıl içerisinde hacmin neredeyse ikiye katlandığını söyleyebiliriz. Müşteri tercihlerinin değişimi sonucunda sedan segmenti konumunu kaybetmeye devam ediyor.  İlk 9 ayda sedan pazarı yüzde 40,1'den yüzde 37,4’ye düşerken, SUV pazar payı yüzde 34,9 seviyesinden yüzde 40,4'e çıktı ve bu trend artarak devam edecek. Corolla Cross Hybrid, markamız adına da gelecek yıldan itibaren ana modellerden biri haline gelecek. Kasım ve Aralık ayında Corolla Cross Hybrid satış adedimiz 2,700 olacak. Önümüzdeki yıl ise 10 bin adet Corolla Cross Hybrid satışı hedefliyoruz ve aslında bu rakam bizim talebimizin neredeyse yarısı. Oldukça iddialı bir ürün ve biz fiyat konusunda da iddialıyız. Bu açıdan gelecek yıl Corolla Cross Hybrid için bu adedin yetersiz kalacağını tahmin ediyoruz, çünkü müşterilerimiz araçları daha fiziksel olarak görmeden 10 binin üzerinde oldukça ciddi bir talep aldık. Aynı zamanda tüm zamanların en yoğun showroom trafiğini yaşıyoruz. Bu ilgiyle birlikte gelecek yıl da Corolla Cross sıra yazacak bir model olacak. Bu adetlerle birlikte Corolla Cross önümüzdeki yıldan itibaren en çok satan ikinci model konumuna yükselecek. Hatta orta vadede en çok satan modelimiz haline gelmesi bizi şaşırtmayacaktır” dedi.
 
“2023’te rekorumuzu kıracağız”
 
Bozkurt, yıl sonu ve 2023 hedeflerinden de söz ederek, “Geçtiğimiz yıldan bu yana planlama yapmakta güçlük çektiğimiz bir dönemi yürütmeye çalışıyoruz. Üretim bacağında çip krizi sorunlarıyla yıla başladık, ardından lojistik ve ham madde krizi baş gösterdi. Bunların üzerine Rusya-Ukrayna savaşı başlayınca durum daha kompleks bir hale dönüştü. Kasım ayındaki öngörülerimize göre planlanan adette ürün gelirse son iki ayda 14 bin civarında araç satışı gerçekleştirerek, yılı 49-50 bin adet civarında kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bununla birlikte önümüzdeki yıl tüm belirsizliklere karşın tüm zamanların rekorunu kıracak hedefe sahibiz. Corolla Cross Hybrid’in de katkısıyla birlikte 2023 yılında şimdiye kadarki en yüksek satış adedimize ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
“Türkiye, Corolla Cross Hybrid modelinin Avrupa’daki en çok satan pazarlarından olacak”
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’nin Avrupa’daki konumunun altını çizerek, “Türkiye pazarı, Corolla Cross modelinin Avrupa’daki en çok satan pazarlarından biri olacak. Önümüzdeki yıl Avrupa için üretim yıllık 50 bin civarındayken bunun yaklaşık yüzde 20’sini Türkiye pazarı olarak biz satacağız ve böylece Corolla Cross’un en büyük pazarlarından biri haline geleceğiz. Bununla birlikte 1.8 litre hibrit araçların yüzde 75’inin satışı da Türkiye pazarında gerçekleşecek. Bu açıdan yeni modelimiz SUV ürün yelpazemizi genişletirken aynı zamanda stratejik konumuyla da öne çıkacak. Bu yüksek adetler Corolla Cross’un Toyota’nın Türkiye’de SUV liderliğine giden yoldaki en önemli modelimiz olmasını sağlayacak” dedi.
 
"Her gece dua ediyorum bu modelin de Türkiye’de üretilmesi için"
Genel olarak 2023 ve sonrası için belirsizliklerin devam ettiğine dikkati çeken Bozkurt, mevcut durumda müşterilerden en çok krediye ulaşma konusunda geri bildirim aldıklarını bildirdi. Toyota Corolla Cross Hybrid'in Türkiye'de üretilme ihtimalini değerlendiren Bozkurt, "Her gece dua ediyorum, bu modelin de Türkiye’de üretilmesi için. Benim isteğim de bu yönde ancak şu anda bununla ilgili herhangi bir plan ya da sohbet bile yok. Bir gün gelirse buraya çok da yakışır." dedi.
"Yıl sonu pazar 750 binler civarında olur"
Yıl sonu ve 2023 pazar tahminini de paylaşan Bozkurt, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şimdi en zor iş toplam pazar tahmini yapmak. Çünkü rakip markaların da bu yıl kaç adet araç getireceğini bilemiyoruz. Kendimizi tahmin edemiyoruz ki onları tahmin edebilelim. Onlar da kendilerini büyük ihtimalle bilemiyordur. Sektördeki tüm oyuncular olarak 2 yıldır bunu yönetmeye çalışıyoruz. Benim gözlemlediğim, kasım ve aralıkta mucizevi bir yerden araç bulunamaz ise markalar bazında herhalde geçen yılın çok az altında bir pazar kapanışı olacak. Geçen yıl 772 bin adet seviyesindeydi. Bu yıl 750 binler civarında kapanacakmış gibi bir izlenimim var. Ama kasım ve aralıkta bilmediğimiz bir marka bir şekilde araç bulur da getirirse bu rakam biraz daha yukarıya gidebilir.
 
2023 yılı değerlendirmesi
Gelecek yılla ilgili öngörüm, tüm bilinmezleri üst üste koyduğumuzda 750 bin ila 775 bin arasında bir yerde olmasını bekliyorum. Yani 800 bin üzeri, 900 bin gibi bir pazar seyrine giremeyiz. Bir kere üretim kısıtı var. Her markanın farklı modellerinde yaşadığı üretim kısıtı devam ediyor. İkincisi, araçlarda avro bazında maliyetler her ay artıyor. Gelecek yıl seçim var. Seçim öncesi nasıl bir süreç yaşayacağız? Seçimden sonra ne olacak? Bütün bunları tahmin etmemiz gerekiyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda 750-775 bin gibi bir satış öngörüyoruz."