Şubat-Mart arasında ortalama %7 artan 2.el araç fiyatları, virüsün etkisini yoğun bir şekilde göstermeye başladığı Mart ayında ise ortalama % 4 civarında düştü. 2019’un yaz aylarından beri sürekli ve istikrarlı bir şekilde artan 2.el araç fiyatları böylece ilk defa bir düşüş dönemi yaşadı. Ancak Mart ayındaki bu düşüşe rağmen hala 2.el araç fiyatları yüksek ve hala sıfır km fiyatına yaklaşan ve hatta 0km fiyatını geçen bazı 2.el araçlar var. Cardata olarak Covid-19 virüsünün etkilerini Mart’tan çok daha yoğun bir şekilde hissedeceğimiz Nisan ayında 2.el araç fiyatlarının Mart’a göre ortalama % 5-% 6 gibi daha düşeceğini öngörüyoruz. 

Bunun en büyük sebebi virüs nedeniyle evde kalmak zorunda olan ve bu sebeple para kazanamayan, gelirleri sekteye uğrayan ve ticaret yapamayan kişi ve kuruluşlar Nisan ayında nakit yaratabilmek için ellerindeki 2.el araçları satmaya başlamalarıyla piyasada fazlalaşacak araç arzının yaratacağı etki olacaktır. 

2019’un yaz aylarından beri 2.el araç fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedenlerinden biriydi piyasada yeterli sayıda 2.el araç olmaması. Şimdi ise bu dengeleniyor. Piyasaya girecek olan yeni satılık 2.el araçlar Nisan ve Mayıs aylarında 2.el araç fiyatlarını aşağıya çekecektir. Ancak sonrasında şu an sıfır Km’de üretimin durması nedeniyle önümüzdeki aylarda yaşanacak araç tedarik sorunu ve kurlardaki yükselişin sıfır km araç fiyatlarına etkisi nedeniyle 2.el araca olan talep tekrardan artacaktır. Sıfır km araç bulamayan veya çok pahalandığı için sıfır km alamayan 2.el’e yönelecektir. Bu yüzden 2.el araç fiyatları özellikle yaz başı itibarıyla tekrardan yükselişe geçecek. Kısaca Nisan ve Mayıs aylarında 2.el araç fiyatlarında düşüşler, sonrasında da Haziran itibarıyla da yükseliş öngörülüyor.