Otomotiv araştırma ve data şirketi Indicata “COVID’19’un ikinci el pazarını ne ölçüde etkileyeceği ve sektörün nasıl ayakta kalacağı”ile ilgili analizini paylaştı. İşte o analizin önemli satır başları.
Indicata Avrupa çapında 13 ülkede, günde 9 milyondan fazla kurumsal ikinci el online araç ilanını taradı. Taranan bu veriler veri temizliği ve tekilleştirme işleminden geçirilerek analiz edildi. Bu rapordaki satış verisi, online’daki ikinci el araçların kurumlar tarafından ilandan kaldırdığı araçları içeriyor. Analiz, Avrupa ikinci el araç pazarının 19 Nisan tarihine kadarki durumunu göstermektedir. Bazı ülke pazarlarındaki COVID-19 karşısında alınan önlem ve kısıtlamaların kaldırılması ve/veya hafifletilmesi ile birlikte pazarlarda bir miktar artışın gözlemlendiğini söylenebilir.
●Sosyal mesafe uygulamasına en zor ve en hızlı giren ülkelerde (İngiltere, Italya, İspanya , Fransa , Polonya , Portekiz) hacimler önemli ölçüde azaldı, ancak ikinci el ticareti ile uğraşan kurumların tepki gösterecek çok az zamanı olduğu için fiyatlarda minimum ölçüde değişiklikler gerçekleşti.
●COVID-19 karşısında daha rahat ve/veya esnek davranan ülkelerdeki iş hacmindeki düşüş daha az gerçekleşti.
●Bununla birlikte, bu ülkelerde araç fiyatlarında daha büyük bir değişiklik olmuştur. İkinci el ticareti ile ilgilenen kurumlar araçlarını daha düşük fiyatlama yoluyla talebi canlandırdılar hem de daha uygun ve/veya düşük toptan fiyatlarına tepki verebilmek için yeterli zamana sahiptiler.
●Hükümetler kısıtlamaları azalttıklarında ve/veya esnettiklerinde pazardaki talebin arttığı gözlenmiştir.
●Bunu belirtmekte hala çok erken aşamalarda olmakla birlikte, pazardaki talebin hızlı bir şekilde COVID-19 öncesindeki seviyelere geri döneceğine dair bir şey söylemek mümkün değil.
Ülkeler Bazında Durum Analizi – Kısıtlamaları Hafifleten / Kaldıran Ülkeler
Avusturya
Avusturya, 12 Nisan itibariyle ülke çapında küçük yapı marketleri, parklar, küçük dükkanlar, bazı küçük ölçekli yetkili satıcılar için kısıtlamaları hafifletti. Böylece otomotiv endüstrisindeki kısıtlamaları azaltan ilk pazar oldu. Ülkede günlük 1.300 adet olarak gerçekleşen satış hacmi günlük 300 adetlere düşmüştü. (%75 düşüş) Indicata verilerine göre 7 günlük ortalamada mevcut durumda 730 adet günlük satışa yeniden ulaşıldığı görülüyor.
Danimarka
Danimarka'daki ikinci el ticareti ile uğraşan kurumlar ticaretlerine devam edebildiler. Ancak Danimarka hükümetinin mali desteği ile showroom çalışanları evlerinde bulunmayı tercih etiler. Dolayısıyla bir çok yetkili satıcı showroomlarını kapattı. Aynı şekilde, hükümetin kısıtlama kararlarını erken alması, hastanelerdeki yoğunluğun kontrol edilmesinde önemli bir etki olması sebebiyle tüketici güveni bu dönemde daha da güçlenmiştir. İkinci el pazarındaki hacim, mevcut durumda 4 hafta boyunca görülen en güçlü seviyelerdedir.
Almanya
Almanya, diğer ülkelerdeki gibi sert bir düşüş yaşamadı. Bunun en büyük sebeplerinden birisi; yetkili satıcı showroomları kapalı olsa da, açık olan satış sonrası alanlarında da ikinci el ticaretinin sürdürülebilmesi için gerekli altyapının olmasıydı. Buna ragmen günlük 16.000 adetlik satış hacmi günlük 5.500 adetlik satış hacmine düştü. (%66 düşüş)
Otomotiv yetkili satıcılarının 20 Nisan tarihi itibariyle açılması sonrasında ufak da olsa yeniden bir yükselme trendi görülmeye başlandı.
Ülkeler Bazında Durum Analizi – Kısıtlamaları Devam Eden Ülkeler
Büyük Pazarlarda Kısıtlamalar Devam Ediyor.
İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya gibi büyük ikinci el pazarlarında kısıtlamalar devam ediyor. Bu ülkelerde ticaret hemen hemen durma noktasında. Bu dönemde kurumlar maliyetleri düşürme ile ilgili olarak online ilanlarını azalttılar. Örnek vermek gerekirse; bu dönemde İspanya’da ikinci el online pazarda ilan adetlerinde %14 düşüş gerçekleşti.
Hollanda, Polonya, İsveç ve Türkiye
Genel olarak değerlendirmek gerekirse, bu 4 ülkenin ikinci el pazarları diğer ülkelere göre daha stabil durumdadır.
Türkiye, hükümet tarafından uygulanmakta olan bir dizi kısa vadeli kısıtlamalar ve önlemlerden etkilenmektedir. Bu önlemlerin sonucu olarak satış hacminde bir düşüş olmuştur, ancak diğer ülkelerle karşılşatırıldığında çoğu Avrupa ülkesine göre hala iyi konumda bulunmaktadır.
Hollanda’da ikinci el pazarında %60-65 oranında düşüş gerçekleşmiştir.
Polonya’daki keskin düşüş ve ardından devam eden pazardaki daralmaların en büyük nedeni, hükümetin kısıtlamalar konusunda başta gevşek davranması olarak değerlendirilmektedir.
İsviçre’de son birkaç hafta içinde yaşanan düşüş stabil kalmıştır. Ülkede ikinci el pazarı bu düşüşe ragmen COVID-19 öncesindeki pazarın %90 seviyelerinde.
Portekiz ve Belçika
Belçika’da ikinci el online pazarında ilan adetlerinde ufak bir düşüş gerçekleşti. Bu düşüşün en büyük nedeni İspanya’da olduğu gibi kurumların maliyetleri düşürmek için onlineda araç ilanlarını kaldırmaları olarak gözlenmiştir.
Portekiz ikinci el online pazarında da hızlı bir şekilde devam eden aşağı yönlü seyir gözlenmektedir.
Fiyat Trendi
Indicata’nın Market Watch Platformu, ikinci el pazarındaki fiyat değişimlerini 1 Şubat tarihi ve sonrasındaki dönemi baz alarak izliyor, takip ediyor. Aşağıda Büyük - Orta - Küçük Ölçekli İkinci El pazarları ele alınmıştır.
Türkiye
Türkiye ikinci el pazarındaki hacimde gerileme yaşanmasıyla birlikte fiyat artışlarında da yavaşlama gözlenmiştir. Son birkaç gün içinde fiyatlarda % 0,3’lük bir düşüş yaşanmıştır. Bu da ikinci el fiyatlarındaki suni yükselmenin az da olsa azaldığını göstermektedir.
Almanya
Almanya hükümet kısıtlamalarının yoğun olmadığı ülkelerden birisidir. Bu dönemde ikinci el fiyatlarında %1,6’lık bir düşüş gerçekleşmiştir. Fiyatlardaki düşüşün pazarın normal seyrine döndükten sonra da devam etmesi beklenmektedir.
İsveç
İsveç hükümetin esnek kısıtlamaları sayesinde satış hacmi en az düşen ülkelerden. Yaklaşık %20 lik bir düşüş gerçekleşmesine ragmen fiyatlarda daha hızlı bir düşüş gerçekleşmiştir. Şubat ayından Mart ayına kadar olan sürede %1,2’lik, ardından %2,8’lik 2.bir düşüş gözlenmiştir.
Virüs’ün 2.EL pazarına etkileri
Araştırma şirketi Indicata, Avrupa çapında 13 ülkede, günde 9 milyondan fazla kurumsal ikinci el online araç ilanını taradı:. İşte o sonuçlar ve değerlendirmeler...
27 Nisan 2020, Pazartesi - 08:54