Bununla birlikte, araştırmalar lastiklerin aslında dünya çapında egzoz borularından çıkan emisyonlar kadar çevresel etkiye sahip olduğunu gösterdiğinden, her iki yönlü çalışır. Mikroskobik lastik partikülleri her kilometrede havaya karışmaktadır. 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre lastikten kaynaklanan hava kirliliğinin seviyesi egzoz borusundan çıkan emisyonların üzerinde seyrediyor.
Ayrıca, 6PPD olarak bilinen ve karayollarında kullanılan neredeyse tüm lastiklerde bulunan koruyucu bir kimyasal, daha önce tahrip edici su kirliliğiyle, özellikle de Kuzeybatı Pasifik'teki kitlesel somon popülasyonlarının ölümüyle ilişkilendirilmişti.
Özellikle yerli kabileler bu kimyasal akıntıdan olumsuz etkilenmiş, yıllarca süren balık avcılığının azalmasına ve yumurtlama alanlarının kirlenmesine neden olmuştu.
Bu nedenle üç kabile - Yurok, Port Gamble S'Klallam ve Puyallup - Çevre Koruma Bakanlığı'na 6PPD'nin lastiklerde ve lastikler için üretim, işleme, kullanım ve dağıtımının yasaklanması için dilekçe verdi.
Kuzey Kaliforniya'dan Washington'daki Kanada sınırına kadar uzanan bu kabileler, bu tür bir kirliliğin aslında egemen balıkçılık ve avcılık haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor.
Port Gamble S'Klallam Kabilesi'nin çevre bilimcisi Josh Carter, "6PPD-q'nun Port Gamble S'Klallam Kabilesi'nin kendi akarsularında ve kendi yavrulama alanında yetiştirilen somonları öldürdüğünü görmek, 1855 Point No Point Antlaşması'nda yer alan Kabile haklarının ağır bir şekilde ihlal edilmesinin yanı sıra, refahları için somonlara bel bağlayan bir halkın yüzüne vurulan vicdansız bir tokattır" dedi. " Çevre Koruma Bakanlığı sadece endüstrinin cüzdanını değil, çevreyi ve Kabilenin Antlaşma Haklarını korumayı gerçekten önemsiyorsa, şimdi harekete geçecektir."
Kâr amacı gütmeyen yasal kuruluş Earthjustice ile birlikte çalışan kabileler, söz konusu kimyasalın düzenlenmesinin, Çevre Koruma Bakanlığı'nın insan sağlığı veya çevre için makul olmayan riskler oluşturan kimyasalları yasaklamasını veya düzenlemesini gerektiren Toksik Maddeler Kontrol Yasası kapsamında Bakanlığın görevi olduğunu iddia ediyor.
Ayrıca dilekçede, ajansın 6PPD kullanan mevcut lastiklerin uygulanabilir en hızlı zaman çizelgesinde aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını emretmesi gerektiği belirtiliyor. Özellikle Kaliforniya'daki Toksik Maddeler Kontrol Dairesi ve Avrupa Kimyasallar Kurumu daha önce 6PPD'yi insan etkileşimi için zararlı bir katkı maddesi olarak etiketlemişti.
Bilim insanları genel olarak 6PPD'nin su yollarımız için güvenli olmadığı konusunda hemfikir olsa da, otomotiv lastikleri için çözüm daha karmaşık.
Nevada Üniversitesi, Reno'daki araştırmacılar bir çözüm bulduklarına inanıyorlar ve bu çözüm aslında lastik kauçuğun kendisinden geliyor.
Çalışma, lastikleri çöpe atmak ya da daha da kötüsü yakmak yerine, yolların kauçukla modifiye edilmiş asfalt karışımıyla yeniden kaplanmasının 6PPD'nin çevreye zararlı sızıntısını kısmen önlediğini iddia ediyor. Geri Dönüştürülmüş Kauçuk Koalisyonu'na göre, geri dönüştürülmüş kauçukla entegre edilmiş bu asfaltın üretim maliyetlerini %43 oranında azalttığı ve üretim sırasında %32 daha az CO2 emisyonu ürettiği iddia ediliyor.
Yılda yaklaşık 250 milyon hurda lastiğin mevcut olduğu düşünüldüğünde bu çözüm, imha edilmesi zor bir ürün için geri dönüşümü artırırken atık depolama alanı ihtiyacını da azaltabilir.
Tehlikeli lastik kimyasalları için Çevre Bakanlığı'na dilekçe verildi.
Sürdüğünüz her kilometre, aracınıza aşındırır. Aracınızdaki tüm sarf malzemeleri arasında, lastikler tartışmasız çevrelerindeki ortama en duyarlı olanlardır. Yazı: Görkem Yetiş
08 Ağustos 2023, Salı - 08:21