2021 yılı değerlendirme
2021 yılına baktığımızda; pandemi etkisiyle yaşanan çip krizi, global çapta üretim yapan bütün sektörleri etkilediği gibi otomotiv sektörünü de doğrudan etkilemiş durumda. Bunun yanında belli materyallerin tedarikinden kaynaklı bazı yedek parça gruplarındaki üretim ve bulunurluk sıkıntısı ile lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar da arz-talep dengesini etkiledi. Tüm bunların sektörümüze yansımasıyla maalesef talebin çok altında üretim gerçekleşti ve global bir sorun olarak karşımıza çıktı.
Bu durum sadece Türkiye’de üretim yapan fabrikaların değil, dünyada üretim yapan tüm fabrikaların karşılaştığı ve tüm markalara yansıyan bir sorundu.
Bu sorunlar nedeniyle 2021 ile ilgili yıl sonu rakam tahmini yapmak pek olası değil. Çünkü kendi markamız için bunu söyleyemezken genel pazar tahmini yapmak zorlaşıyor. ÖTV matrah güncellemesinden sonra araç bulunurluğu sorunu olmasaydı; pazar 1 milyonu geçerdi. Yoğun talebe baktığımızda pazar 1 milyonu gösteriyordu; ancak öngörü olarak bu rakamlar telaffuz edilemedi. Üreticiden yıl sonuna kadar adet bazlı rakamlar alınmadığı sürece tahmin yapmak zor. Tüm bu olumsuz sayılabilecek şartlara rağmen pazar geçtiğimiz yılın altında veya çok yakın bir seviyede yılı kapatabilir.
2022 yılı öngörü ve beklentiler
Gelecek yıl için üretimde bazı yedek parçaların tedarik edilememesi, çip krizi, lojistik hizmetlerinde aksamalar başta olmak üzere pandemi döneminin getirdiği belirsizlikler sürdükçe pazar tahmininde bulunmak yine zorlaşıyor ve sektörü temkinli yaklaşmaya yönlendiriyor. Çip krizi aşılır ve ÖTV baremleri gerektiği zamanlarda gecikmeden güncellenirse 2022 yılındaki satışların 2021 yılı ile aynı seviyelerde olacağını öngörüyorum. Bunun yanında kurlar, faiz seviyesi de çok belirleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kurun, enflasyonun ya da faiz oranlarının yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olması da gerekiyor.