Yakın zamanda gerçek anlamda bir normalleşme beklentisi olduğunu hatırlatan VavaCars Kurucu Ortağı ve CEO’su Lawrence Merritt, “İkinci el pazarına ilgi yine yüksek olacaktır, global ve yerelde aşılama arttıkça insan hareketliliği dolayısıyla piyasaların hareketliliği de artacaktır ve özellikle baskılanmış talep daha teşvik edici para politikalarıyla birleşirse sektörümüz yine ciddi bir büyüme gerçekleştirecektir.” dedi.
2021’de fiyatları artacak olan modellerin bir üst dilim ÖTV oranına çıkacağını belirten Lawrence Merritt, “Sıfır araç üretimindeki daralma sebebi ile bu araçlara olan talebin ikinci el modellere kaymasını bekleyebiliriz. Üretime baktığımızda ise İspanya, Fransa, Almanya İtalya gibi üretici ülkelerdeki üretim programlarının kısıtlı olduğunu görüyoruz buna ek olarak çip üreticilerinin yaşadığı sorun otomotiv üretimini de negatif etkiledi, üretici ülkelerin yılın ikinci yarısında ancak araç teslim edebilme durumları var. Dolayısıyla yine talebin görece arzın üzerinde olacağı bir dönem göreceğimizi düşünüyoruz.” diyerek 2021 için sektörel değerlendirmelerde bulundu.
Son dönemde her ne kadar taşıt kredi faizi yüksek olsa da otomotiv fiyatlarındaki düşüş özellikle nakdii olan veya az miktarda kredi çekerek araç alacak kişiler için önemli bir fırsat sunuyor. Birikimlerini döviz olarak tutan ve araba almayı planlayanlar için de bu dönemin avantajlı olduğu görülüyor. Türk lirasına dönerek araç alımını araç fiyatları düşükken yapmayı daha anlamlı gözükmekte.
2020’de ise otomotiv sektöründe neler yaşandığını hatırlarsak ikinci el araca talep çok arttı, araç arzı da yetersiz kalınca yıl boyunca bir fiyat artışına tanık olduk. Bunu para piyasaları politikaları öncelikle Eylül ayında yapılan ÖTV düzenlemeleri ardından da enflasyonu kontrol altına almak üzere son çeyrekte yapılan faiz artışları durdurdu. Taşıt kredi faizleri Eylül ayında %16,85 iken Ocak ayında %18,72’ye yükseldi. Kasım ayındaki Merkez Bankası kararından sonra bahsettiğimiz ikinci el araç fiyatlarındaki düşüş öngörümüz gerçekleşti.
Otomobil satışlarında yaşa baktığımızda ise 2010 altı modellerin payı Temmuz-Eylül ayları arasında %49,57 iken Ekim-Aralık döneminde %52,18’e yükselerek ekonomik modellere talep arttı.*
VavaCars CEO'su Lawrence Merritt yaptığı açıklamada “Tüm zorluklara karşı hız kesmediğimiz bu yılda, büyüme oranlarımız ile istihdama da önemli katkı sağladık. Elde ettiğimiz büyüme kardeş şirketimiz Petrol Ofisi ile ortaklığımızın oldukça başarılı sonuçlar getirdiğinin en büyük göstergesidir. 2021 yılında VavaCars araç alım-satımına getirdiği yeni konsepti geliştirerek hizmet çeşitlerini ve müşteri deneyimini arttırmaya devam edecek.” dedi. Türkiye çapında büyümenin yanı sıra müşteri kanalında emin adımlarla büyümeye ve yatırımlarına devam edeceklerinin altını çizen Merritt, 2021 yılı için en önemli handikabın lokal ve global ekonomideki belirsizlik olduğunu belirtti. Ekonominin lokomotiflerinden biri olan otomotiv sektörünün 2. el piyasasında hizmet veren VavaCars, "Dünyanın en güvenilir araç ticareti platformu” olma hedefiyle çıktığı yolda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Hollanda merkezli bir şirket olarak pilot ülke misyonuyla hayata geçen ve Türkiye’deki büyüme hedefleriyle dikkat çeken marka 1,5 sene gibi bir sürede ulaştığı araç alım merkezi sayısı ve hizmet ağıyla 2021 hedeflerini büyüttü.
Türkiye piyasasına yaptığı hızlı girişten çok kısa bir süre sonra tüm dünya ve ülkemizle birlikte pandemi koşullarıyla karşı karşıya kalan VavaCars, Nisan ayında duran operasyon sürecini yeni normale uyum ve yatırım stratejilerini revize ederek değerlendirdi. Haziran ayında başlayan normalleşme süreciyle birlikte hem yatırımlarını hem de pazar payını arttırmada beklenenin çok üstünde bir performans sergileyen şirket araç alım-satım işlemlerinde adet ve ciro anlamında büyük başarılara imza attı.