Lastik kontrolünde dikkat edecekleriniz lastiğinizin havası ve diş derinlikleridir. Aracınızı yetkili servisine götürerek Rot-Balans ayarlarını, frenlerini, motor yağını, elektrik aksamını kontrol ettirin. Aracın silecek lastikleri kontrolü ile silecek suyunun tamamlanması alacağınız önlemlerden bir diğeri.

Peki uzun yol öncesi nedir bu bakım ve kontroller; bu bakımların ilki serviste yapılacaklar ve ikincisi kendimizin yapabileceği kontrollerdir.

1) Aracımızın lastiklerinin ne durumda olduğuna bakılmalıdır. 5 yıldan eski lastiklerin değişmesi gerekmektedir. Lastiklerimizin diş ve kanal derinliği 3 mm den fazla olmalıdır. Lastiklerimizde baloncuk oluşmuş ise kesinlikle yenisi ile değiştirilmeli ve yedek lastik kontrol edilmelidir.
2) Ön düzen ayarları (rot-balans-kamber-kaster) yapılmalı ve ön takımdaki boşluk ve vuruntular rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişekler kontrol ettirilmelidir.
3) Amortisörler, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemleri incelenmelidir. Patlak amortisörler aracımızda vuruntuya, savrulma ve kaymalara neden olacağı için yenisi ile değiştirilmelidir.
4) Fren tertibatı gözden geçirilmeli hidrolik sıvısı tamamlanmalı, gerekiyor ise disk ve balatalar değiştirilmeli veya torna ile taşlanıp düzeltilmelidir.
5) Aracın vantilatör kayışı ve triger kayışı incelenmeli eskimiş aşınmış yaralanmış ve çatlaklar oluşmuş ise yenisi ile değiştirilmelidir.
6) Aracın motor ve şanzıman yağları kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, değişim zamanı gelmiş veya yaklaşmış ise değiştirilmelidir. Hava ve yağ filtreleri gerekiyor ise değiştirilmeli veya yakın zamanda değişmiş ise hava filtresi basınçlı hava ile temizlenmelidir.
7) Aracımızda lpg sistemi mevcut ise bakımı ve ayarları yapılmalıdır.
8) Soğutma sıvıları ölçülmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, cam suyu doldurulmalıdır, silecekler ve silecek süpürgeleri kontrol edilmeli ve eski ise değiştirilmelidir.
9) Aracımızın aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları gözden geçirilmeli var ise patlak lambalar yenisi ile değiştirilmelidir.
10) Aynalar ve camlar gözden geçirilmeli kırık ve çatlak olanlar yenisi veya sağlam çıkması ile değiştirilmelidir.
11) Aracımızın aküsü ölçülmeli ve aracın dinamosunun aküyü şarj edip etmediği gözden geçirilmelidir.
12) Aracımızın ateşleme sistemi incelenmeli buji, buji kabloları eski ise değiştirilmelidir. Yakıt sarfiyatında ve çekişte önemli payı bulunan parçalardır.