Volkswagen’in geniş ailelere hitap eden ve otomobil ruhsatlı modeli Caravelle, Team versiyonuyla artık daha sıra dışı…

 

Volkswagen Transporter temelli Caravelle, Team seçeneği ile oldukça dikkat çeken bir karaktere kavuştu. Bununla birlikte artık otomobil ruhsatını da alan model geniş aile otomobillerine rağbet gösteren ülkemiz kullanıcıları için çok daha tercih konusu olacak gibi görünüyor. Artık çoğunlukla eski yeşil çam filmlerinden hatırladığımız çift renkli Volkswagen minibüslerindeki görüntü, bu versiyona empoze edilerek yine klasik ancak bir o kadar da yenilikçi karakter sağlanmış görünüyor.  Modelin köşeli yapıları ticari hissiyatı uyandırıyor olsa da bu görüntü çift renkli boya ve opsiyonel olarak tercih edilebilen parlak görünümlü klasik jantlarla tamamen ortadan kalkmış gözüküyor. Dışardan bakan meraklı gözlerin üzerinizde olduğunu anlamak çok da zor olmuyor. Hatta ki İstanbul trafiğinde otomobilinin camını aralayıp soru sormak isteyen kullanıcılar bu modelin ne ölçüde ilgi gördüğünü gösteriyor.

Gelelim Caravelle’in iç mekânına… 8+1 kişilik bir oturma alanı sunan model, arka kısımdaki halı döşemesi, orta bölümdeki havalandırma ve ışık kumandaları ile konfora büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Geniş ve uygun açılı koltuklar oldukça rahat seyahatlere imkân tanıyor. Caravelle, ülkemizdeki geniş aile kavramına tam anlamıyla uygun bir otomobil. Çok eşyalı ve kalabalık seyahati sevenler için oldukça iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bir de buna minimum sarsıntı eklenince bir hayli keyifli yolculuk sağlanıyor.

Direksiyona geçtiğimizde ise ilk göze çarpan, konsolu boydan boya kaplayan kırmızı renkli dekoratif şerit oluyor. Modelin ilgi çekici görünüşünün burada da devam ettiği söylenebilir. Kardeşi Beetle’ı andıran kırmızı şeritli bu konsol ferahlık hissiyatı uyandırıyor. Tasarımsal anlamda diğer Volkswagen modellerindeki yapıyı andıran sürücü odaklı kokpit, iyi bir işçiliğe sahip ancak bir çok noktada sert plastik malzeme görmek mümkün. Bu da ticari araç hissiyatını su yüzüne çıkartan yönü oluyor. Caravelle ergonomi açısından ise zengin bir yapıya sahip. Ortadan çıkan bardaklık ve küçük eşya gözü yüz güldürüyor. Arka koltukları dik konumdayken 576 litrelik yükleme alanı sunan Caravelle, ilk sıra söküldüğünde 2 metreyi aşan bir yükleme çizgisi sunuyor.

Caravelle, Türkiye’de kendini sorunsuz kat ettiği km’lerle ispat etmiş bir model... Bir çok Transporter ve Caravelle’de olduğu gibi test aracımızın da kaputunun altında 2.0 litrelik TDI dizel motor görev alıyor. 150 HP güç ve 350 Nm tork üreten bu motor oldukça kesintisiz bir çekiş kuvveti gösteriyor. DSG şanzıman çok hızlı ve sarsıntısız bir şekilde vites değişimi sağlarken orta sertlikteki süspansiyon sistemi konforlu bir yolculuğa kapı açıyor. Hem önde hem de arkada yaptığımız çok kısa sayılmayacak seyahatlerde gördük ki Caravelle tam da bu görev için tasarlanmış… Yüksüz ve tek yolculu test sürüşümüzde 7.0 litrelik karma yakıt tüketim verisi elde ettik. Bu da böylesi bir otomobil için oldukça kabul edilebilir bir rakam… Model sürüş konusunda yere yakın otomobilleri aratmıyor. Direksiyon hissiyatı oldukça iyi olduğu gibi model viraj ve manevralarda da net cevaplarla bu konuda başarılı olduğunu gösteriyor.

Geniş ailelere ve yerden yüksek konforlu yolculuğu seven kullanıcılara hitap eden Caravelle, Team versiyonuyla 133.070 TL’lik fiyat etiketini birçok üstün yönü ile sonuna kadar hak ediyor.

Buğra Özkan