Geçen yılın sonlarından bu yana yapılan sayısız fiyat indiriminin ardından Tesla'nın karlılığı düşerken, Stellantis CEO'su Carlos Tavares ABD'li elektrikli araç üreticisinin artık gerçek üretim ve rekabet dünyasına girdiğine inanıyor.
Tavares, Fransız-İtalyan-Amerikan otomobil üreticisinin ilk yarı sonuçlarını açıklarken basın önünde bazı ilginç yorumlarda bulundu.
Tavares "Sıkı fiyatlandırma, maliyet rekabetçiliği ve bizimki gibi büyük bir şirketin karşılaşabileceği operasyonel sorunlar dünyasına giriyorlar" dedi.
Yönetici, Tesla'nın karlılığının 2022'nin ilk yarısında yüzde 17'den fazla iken 2023'ün ilk yarısında yüzde 10,5'e düştüğünü ve bunun nereden bakılırsa bakılsın büyük bir düşüş olduğunu vurguladı. Düşüş ikinci çeyrekte de devam ederek yüzde 9,6'ya ulaştı.
Yönetici, "Stellantis'ten daha kârlıydılar, şimdi Stellantis'ten daha az kârlılar" dedi. Tavares, Stellantis'in marjlarının, yüzde 8,3 olarak tahmin ettiği General Motors'un marjlarından da daha iyi olduğunu söyledi. Tavares ayrıca Stellantis'in araçlarının fiyatlarını düşürmek gibi bir planı olmadığını, bunun yerine üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflediğini belirtti.
Otomobil endüstrisini, Tesla da dahil olmak üzere tüm otomobil üreticilerinin kendi iç pazarlarında Çinli elektrikli araç üreticilerinin artan rekabetiyle yüzleşmek zorunda kalacağı konusunda uyardı.
"Tamamen saygı duyduğum Tesla CEO'su Elon Musk tarafından söylenen şey, büyümeyi karlılığa tercih ettikleri yönünde. Çinliler tarafından ne ölçüde zorlanacaklarını da göreceğiz," dedi Tavares.
Stellantis'in Çinli elektrikli araç üreticileriyle başa çıkmak için Tesla'dan daha hazırlıklı olduğunu çünkü daha yüksek kar marjlarına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Yönetici, "Çinlilerle fiyat indirimleriyle yüzleşmek açısından dibe doğru yarışıyorsak, Tesla bizden önce bu stratejiyle ilgili sorunlar yaşayacaktır, çünkü Tesla'dan daha kârlıyız" dedi.
Satışlarına göre dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi olan Stellantis, 26 Temmuz'da ilk yarı sonuçlarını açıklayarak gelir, faaliyet kârı ve net kârında artış olduğunu duyurdu. Şirket ayrıca, Kuzey Amerika EV atağı henüz başlamamış olmasına rağmen küresel elektrikli araç satışlarında yüzde 24'lük bir artış kaydetti.
Stellantis, Avrupa'da düzinelerce elektrikli otomobil satmasına rağmen bölgede henüz bir batarya-elektrikli araç piyasaya sürmedi. Otomobil üreticisinin ilk elektrikli araçları, Ram ProMaster elektrikli van ve yeni Fiat 500e de dahil olmak üzere bu yılın sonlarında Kuzey Amerika'da piyasaya sürülecek.
Elektrikli araç atağı önümüzdeki yıl Dodge Charger Daytona elektrikli muscle car, Jeep Wagoneer S ve Recon SUV'lar ve Ram 1500 REV kamyonet dahil olmak üzere sekiz yeni modelle devam edecek.