Opel’in amiral gemilerinden birisi yenilendi geldi, Crossland’ın devamı niteliğinde. Hedefleri biraz açabilir misiniz? Nasıl konumlandırılacak Frontera?
 
YY: Modelin ismini devam ettirmememizin temel nedeni aslında Crossland’den çok farklı bir araç olması. Bu yeni model, Opel’in geçmişinden özellikler anlamında çok fazla ayrışan bir araç olduğundan dolayı Crossland ismini devam ettirmedik. O yüzden B-SUV segmentinde biz şöyle bakıyoruz; Bir modelimiz artık bizimle olmayacak ama bir dönem sonra yepyeni bir modelimiz geliyor. Yani SUV olarak devamlılık gibi gözüküyor ama dönüp baktığınızda boyutlar ve aracın özellikleri anlamında kesinlikle tamamen farklı.
 
Crossland’ın bir başarısı vardı. Bu Frontera ile katlanacak mı?
 
YY: Doğru. Frontera’nın oluşum noktasında bizim özelikle 3 ana pazardan biri olmamız nedeniyle aracın üretiminde ve bazı özelliklerinin belirlenmesi noktasında söz hakkımız oldu. Bu araç geliştirilirken ve bazı kararlar verilirken de bize dönüp soruldu. Çünkü Türk müşterisi seçici ve kendi bazı beklediği kıstasların, satın alacağı araçla alakalı koşulların sağlanmasını istiyor. Biz bunların hepsini merkezimizle paylaştık, bu taleplerin büyük bir çoğunluğunu yerine getirdiler. O yüzden aslında tüketicinin taleplerine karşılık gelen, erişilebilir ve uygun fiyatlı diyebileceğimiz giriş paketiyle de hem B segmenti SUV’da fiyat anlamında cazip olan hem de bir üst paketi tercih edilirse de donanım anlamında müşterinin beklentisine karşılık veren bir araç olacak. Pazarı ayırdığımız noktada hem perakende hem de filo dahil olmak üzere her müşteri kesimine erişebileceğimiz bir araç olacak. Fiyatı açıklayacağımız lansman önümüzdeki aylarda gerçekleşecek. Ama dönüp baktığımızda toplantıda da söylendiği gibi Avrupa’daki bazı fiyatları paylaşıldı. Burada en kritik olan nokta erişilebilir, ulaşılabilir bir araç olmaktan vazgeçmeyecek.
 
Sizin Opel olarak tüm ürün gamınızı elektriklendirme hedefiniz vardı. Frontera ile bu hedefinizi gerçekleşecek mi gelecek dönemde, bunu görecek miyiz?
 
YY: Frontera ilk olarak elektrikli versiyonu ile gelecek. Daha sonra hibrit versiyonunu satışa sunacağız. Direkt içten yanmalı motor olarak gelmeyecek. Elektrikli ve hibrit olarak ayrılıyor. İleride bununla alakalı detayları da ayrıca paylaşacağız. O yüzden de aslında hedefimiz aynı. Zaten Florian Huettl’in de daha önceki toplantılarında açıkladığı gibi bütün modellerimizde 2024 sonuna kadar en az bir elektrikli versiyonumuzu oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de ise binek tarafında 5 model, ticari tarafında 2 model ile ürün gamımızda bulunan 9 modelin 7’sinde bu yıl sonuna kadar elektrikli bir versiyonumuz olacak. Daha sonra konjonktür, ihtiyaç ve gereksinime göre farklı modeller de getirme imkanımız bulunuyor.
 
Bu soru için erken olabilir ama belki yorum yapabilirsiniz. Frontera gelecek, geçen sene bir başarı var. Türkiye Opel satışlarında dünya sıralamasında önemli bir yere geldi. Yine grup olarak baktığınızda iyi bir satış performansı gerçekleştirdiniz. Bu sene için Frontera’nın yeri sizin satışlarınızda ne olacak? Belki yüzde verebilirsiniz. Yani hedeflerinizi yakalamada etkili olacak bir model mi?
 
YY: Yüzde vermek için çok erken. Çünkü daha seri üretime başlanmadı. Model olarak baktığımızda Frontera’yı önemli bir noktaya koyduk. Bizim için de global için de çok önemli bir model. O yüzden agresif hedeflerle başlayacağız. Ama bu gibi yorumlar yapabilmek için bütün yılın performansına bakmak lazım. Yani bu yılın son çeyreği gibi bize gelecek olan bir aracın performansı senellik performans olarak değerlendirilmemeli. Asıl 2025 yılındaki sonuçlar bizim için önemli. Ben burada sadece Frontera diye ayırmıyorum, B SUV’de hep ilk 3’te bulunma beklentimiz ve hedefimiz bulunuyor. Geçen sene B SUV’de ikinci sırada tamamlamıştık. Frontera ile bunu liderliğe kadar taşımak istiyoruz diyebilirim.
 

Bu seneki son 2-3 aydaki satışa etki edecek mi?
 
YY: Yüksek adetlerde olacak. Segment payı olarak da pazar payı olarak da. Pazarda B SUV segmentinde hem ilk 5’te bulunacak bir araç olacak bulunduğu aylarda, hem bize segment payı getirecek hem de pazar payı getirecek bir araç olacak. Ve ilk gününden itibaren de bu hedefle başlıyoruz.
 
Şu an için kredi faizleri çok yüksek. Stellantis grubunun, Opel’in önce yaptığımız toplantılarda belirttiği 1 milyon beklentisi var pazar anlamında. Bu beklenti halen devam ediyor mu? Yani güncel olarak şu an çünkü geçen ay da bayramın da etkisiyle, tatillerin de etkisiyle bir nebze düşüş oldu. Ama bundan sonra tempo ne olur, ne olacak onu da yorumlamanızı rica ediyorum.
 
YY: İlk 4 ayda pazar 371 bin adet oldu. Şimdi sene sonu 1 milyon hedef dediğiniz noktada geri kalan 8 ayda  630 bin araç satılması lazım. 4 aylık dönemde 371 bin ise özellikle yıl sonu pazarın ister istemez büyüdüğü bir dönemi de dikkate alacak olursak bu hedefin erişilebilir olduğunu görüyoruz. Daha kolay bir matematik yapayım. Aya bölecek olsanız şu an kalan 8 ayda 70-80 bin bandında araç satıyor olması yeterli. Şu an ki bizim öngörümüz özellikle yıl sonunda gerileyen enflasyonla beraber, kurdaki gelişmelerle beraber de faiz anlamında gelişmeler olmasını ve kredi imkanları sağlanmasını bekliyoruz. Marka olarak biz zaten şu anda faiz oranları artmış olsa da 200-300 bin TL tutarına kadar yüzde 1.99 ile 2.49 arası değişen kredi imkanı da sağlıyoruz. Aslında ikinci elde, takasta da son 1 aylık dönemde pozitif gelişmeler var. Talebin olduğunu, ikinci el piyasasında satışların yükseldiğini görüyoruz. Bizim 2. Elde sağladığımız kredi ve takas imkanlari ile pozitif ayrıştığımızda söyleyebiliriz.