YILSONU TAHMİNLERİNİ REVİZE EDECEK DURUM YOK!
A.Ç: Otomotiv'de yine durgun bir sürece girildi. Barış Pınarı harekatı ile birlikte doğal olarak ekonomimiz de etkilendi. Bu çerçevede yine yıl sonu tahminleri revize ediliyor. Sen son bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsun. Onbeş gün önceki tahmin ve beklentiler bu somut şartlar göz önüne alınarak yeniden revize edilir mi? Bu arada bu operasyonda Türk Silahlı Kuvvetlerine ve özellikle de sınırdaki Mehmetçiklerimiz için milletçe dua ettiğimiz de vurgulamak istiyorum.
U.S : Öncelikle Allah Barış Pınarı Harekatı’na katılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına, Mehmetçiğe Allah güç, kuvvet versin. Dualarımız onlarla. Sağ sağlim yuvalarına, anne-babalarına, eşlerine, çocuklarına dönsünler.
Türk ordusu sınır ötesinde teröristleri kovalarken, ekonomi konuşmanın pek anlamı yok. Ama madem sordun kısa bir yanıt vereyim. Sınırlı bir etkisi olabilir. Ama yıl sonu tahminlerinin yeniden revize edileceğini sanmıyorum.
AYHANCAN GÜVEN’İN GELECEĞİ PARLAK
A.Ç: Sınır ötesi operasyona rağmen hayat devam ediyor bir şekilde. Milli maçlar yapılıyor, spor yarışmaları devam ediyor. Ben şu anda Marsilya'da Porche Carrera Cup yarışını takip ediyorum. Ayhancan Güven bu yarışta Türk yarış tarihinin en büyük motorsporları başarısını gösteriyor. Bir futbol, basketbol kadar yer almasa da motoosporları tarihimiz için çok önemli sonuçlar alınıyor. Bizim bile bunca haftalık bu söyleşilerde hiç motorsporlarından konuşmadığımzı farkettim. Ayhancan Güven'in başarını yurtdışındaki performansı ve motorsporları hakkında neler söylersin?
U.S : Motorsporlarında göğsümüzü kabartan bir isim Ayhancan Güven. Milli sporcumuz Ayhancan Güven, Porsche Carrera Kupa Fransa'da ikinci şampiyonluğunu elde etti. Haftasonu Marsilya’daki Paul Ricard pistinde koşulan son yarışı kazanan Güven, hem İstiklal Marşı’nı dinletti, hem de ikinci şampiyonluğuna ulaşarak önemli bir başarıyı yakaladı. İkinci kez bu yarışı kazanan Türk pilot oldu.
Daha ehliyeti yokken pistlere yarışmaya başlayan Güven, bugün 21 yaşında. Büyük bir yeteneği var. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu desteği ile yarışan Güven’in geleceği parlak. Türkiye motorsporları tarihine ismini yazdıracağına inanıyorum.
5 YIL İÇİNDE KADIN CEO’MUZ NEDEN OLMASIN
A.Ç: Geçen hafta açıklandı; Renault'nun yeni CEO'su Clotilde Delbos bir kadın. Erkek egemen bir otomotiv sektöründe pek de alışık olmadığımız bir durum. Senin zaman zaman Türkiye'deki kadın yöneticiler için yaptığın haberler aklıma geldi. Hem dünyada hem de otomotiv sektöründe kadın yöneticilerin otomotiv sektöründe yer alması konusunda neler düşünüyorsun. Kadınların ayrıntıcı özellikleri sektör için ne gibi avantajlar getirir?
U.S : Bugün ben de Sabah Gazetesi’nde otomotivde kadın CEO’ların sayısının arttığını yazdım. İlk kadın üst yönetici Susan Docherty oldu. Chevrolet Avrupa Başkanlığı görevini marka Avrupa’dan çekilene kadar sürdürdü. Eylül 2019’da görevinden istifa eden Annette Winkler yaklaşık 8 yıl smart’ın CEO’luğunu üstlendi.
2014 yılında Amerikan otomotiv devi General Motors’un zirvesine Mary Barra geldi. Barra’nın dünyanın en büyük otomotiv markalarından birinin CEO’su olması, erkek egemen sektörde bir şeylerin değiştiğini göstermesi açısından önemli bir kilometre taşı oldu. Fransız Citroen’i de bir kadın CEO yönetiyor. Linda Jackson 5.5 yıldır bu görevi gerçekleştiriyor.
Son olarak Fransız otomotiv devi Renault’nun CEO’luk koltuğuna Clotilde Delbos oturdu. Böylece Delbos, Renault’nun tarihindeki ilk kadın CEO oldu.
Dünyada otomotiv sektöründe üst düzey kadın yöneticilerin sayısı artıyor. Biz sadece kadın CEO’ları görüyoruz. Ama şirketlerin yönetim kurullarında da birçok kadın bulunuyor.
İyi hatırlıyorsun, Türkiye otomotiv sektöründeki kadın yöneticilerle ilgili haberler yapmıştım. Bizde henüz dünyadaki gibi bir otomotiv firmasında CEO olan kadın yönetici yok. Ama birçok markanın pazarlama, satış, kurumsal iletişim, finans gibi alanlarında kadınlar söz sahibi. Ayrıca markalar dışında otomotivde faaliyet gösteren firmalarda kadın yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri bulunuyor.
Kadınların çalışma şekilleri erkeklerden daha farklı olduğunu görüyorum. Bu yüzden otomotivde başarılı olacaklarına inanıyorum. 5 yıl içinde bir kadın CEO’muz neden olmasın.
KADIN OTOMOTİV GAZETECİSİ AZ
A.Ç: Oradan bizim otomotiv medyamıza gelelim. Bizim medyada da erkek egemen. Çok az kadın otomotiv yazarı yer aldı son 20 yıllık süreçte. Ben senin OGD'nin yönetiminde bir kadın arkadaşımızın yer almasını istediğini ve Belma Toprak'ı yönetimde yer alması için çaba sarfettiğini biliyorum. 7 kişilik yönetim kurulumuzda Belma Toprak da bulunuyor. Ama genele bakarsan otomotiv sektöründeki kadın yöneticilere oranla çok az kadın otomotiv yazarı var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsun. OGD'de de bildiğim kadarıyla Belma Toprak'ın dişında sadece Nehir Yılmaz var. Bu konuda neler dersin?
U.S : OGD üyeleri arasında iki kadın gazetecimiz var. Erkekler otomotive daha fazla ilgi duyuyor. Bu nedenle otomotiv basınında kadın sayısı az. Aslında dünyada da benzer bir durum var. Yanlış hatırlamıyorsam COTY’de 3-4 kadın gazeteci bulunuyor.
YILIN OTOMOBİLİ’NDE HEYECANI ARTIRIYORUZ
A.Ç: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da son çeyrekte gelmesi beklenen yeni modeller yeni yılın ilk çeyreğine öteleniyor. Örneğin geçen yıl Toyota Corolla olmak üzere anımsadığım 3-4 modelin gelişi Şubat ayına kalmıştı. Bu yıl da benzer ötelemeler oluyor. Örneğin yeni Clio Ekim'de gelecekken tüm motor seçenekleri ile getirilsin diye Şubat ayında gelecek. Başka 4-5 model daha var. En iddialı model olduğu için Clio örneğini verdim. Sanırım bu durumda önümüzdeki yıl 5'incisi gerçekleştirilecek olan Türkiye'de Yılın Otomobili seçimlerininde sürenin esnemesine neden oluyor. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Şubat sonuna kadar bir süre esnemesi olacak mı? Bu konuda verebileceğin bir ön bilgi olabilir mi?
U.S : 2018’de otomotiv sektörü zor bir yıl yaşadı. Pazarda yaşanan daralma nedeniyle birçok marka yeni modellerinin gelişini öteledi. Bu durum Otomotiv Gazetecileri Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili”ni organizasyonunu da olumsuz etkiledi. Aday listesini hazırlarken farkına vardık ki, çok az sayıda otomobil var.
Bu yüzden aday listesini belirleme sürecini esnettik. Böylece şubat ayında satışa sunulan 3 markanın yeni modelleri OGD’de yarışmaya hak kazandı.
Ayrıca “Yılın Otomobili” ödülünde rekabeti canlı tutmaya çalışıyorum. Yeni bir otomobili süreye takılmadan aday gösterilmesini istiyorum. Geçen yıl süreyi esnetmeseydik Avrupa’da iki yıl önce satışa çıkan bir otomobili aday listesine ancak bu yıl alabilecektik. İki yıl önce çıkan bir otomobili Türkiye’de yılın otomobili seçersek herkes bize güler.
Bu yıl da şubat ayı içinde satışa sunulan otomobiller aday listesine girecek. Dolayısıyla Renault Clio’da bir yıl beklemeden “Yılın Otomobili” için yarışabilecek.
NE GAZETECİ NE MARKA HESAP YAPMIYOR
A.Ç : Türkiye'den senin jüri üyesi olduğun COTY hakkında biraz bahseder misin? Orada işleyiş nasıl oluyor, kurallar ve seçimler nasıl yapılıyor. Bizimkine benzer "bize oy verdin vermedin" gibi alınganlıklar gösteriliyor mu? Orada son yıllarda yapılan önemli değişiklikler var mı? COTY'de işler nasıl gidiyor?
U.S : Car of the Year (COTY) seçimlerinde de önce aday listesi açıklanıyor. 22 ülkeden 60 jüri üyesinin oylarıyla 7 finalist belirleniyor. Ardından her jüri üyesi favori otomobillerini puanlıyor. En yüksek puan alan “Yılın Otomobili” seçiliyor. COTY’nin bizim oylama sistemimize benzer bir süreci var.
“Yılın Otomobili” Avrupa’da tüketiciler tarafından referans olarak görülüyor. Satışlara yüzde 15’lik bir etkisi olduğu söyleniyor. Dolayısıyla markalar dikkate alınıyor. Böyle olunca firmalar COTY üyelerine otomobillerini tanıtmak için büyük çaba harcıyor.
Türkiye’deki gibi alınganlıklar olmuyor. Gazetecinin oyuna saygı duyuluyor. Ama gazeteci de oy kullanırken objektif davranıyor. Her iki tarafta hesap yapmıyor.
COTY’de son yıllarda yapılan en büyük değişiklik ödül töreninin organizasyonunda yaşandı. Daha önce ödülün kimin tarafından kazandığı anons edilir, sonrasında firma tarafından düzenlenen gecede ödül verilirdi. Ödül gecesinin yapıldığı otelde sabah COTY genel kurulu gerçekleşirdi. Yani tüm masraflar kazanan firma tarafından ödenirdi. Kazanan marka-model son 5 yıldır Cenevre Otomobil Fuarı’nın açılışından bir gün önce düzenlenen bir törenle açıklanıyor. Ödül kazanana hemen takdim ediliyor.
Ayrıca, her yıl genel kurulumuzu Paris’te kendi olanaklarımızla yapıyoruz. Her üye uçak biletini, otel konaklama ücretini cebinden karşılıyor.
İki gün süren bu organizasyonda ilk gün sabahtan genel kurulu tamamlıyoruz. Öğleden sonra Mortefontaine Ceram pistinde 7 finalistin CEO’larının sunumlarını izliyoruz. Ertesi gün ise piste çıkıp otomobilleri test ediyoruz. En adil oyu vermek için bilgilerimizi tazeliyoruz. Bu yönüyle COTY diğer ödül organizasyonlarından ayrılıyor…
Ufuk Sandık'tan gündeme ilişkin çarpıcı yanıtlar!
Gazeteci Ufuk Sandık her pazartesi günlük sadece Turkcell Dergilik'ten yayın yapan dijital OTOMOBİL GAZETESİ'nin sorularını yanıtlıyor... İşte o röportajın önemli bölümleri...
14 Ekim 2019, Pazartesi - 01:22