Rakamlar Türkiye’de hibrit otomobilin kralının Toyota olduğunu gösteriyor! Yapılan araştırmalarda; Türkiye'deki sürücülerin yüzde 43'ünün, beş yıl içinde araç almaları halinde hibrit elektrikli modelleri tercih edeceklerini belirtiliyor. 
İşte sorularımız ve Bozkurt’un yanıtları.
 
Ocak-Eylül genel bir pazar değerlendirmesi, buna ilaveten de Toyota satış değerlendirmesi yapar mısınız? 2021 sonu itibariyle genel pazar beklentisi ve bu pazarda Toyota'nın yeri ve satış rakamlarında ön görülen nedir?
 
“2021 yılının ilk 8 aylık döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 24.3’lük bir artış görülüyor. Toplam satışlar da 501 bini geçmiş durumda. Araç bulunurluğu ve üretimde olan sıkıntılardan dolayı ağustos ayında ise yüzde 5 oranında bir küçülme oldu. Geçen seneye göre büyüme gözükse de bu adetler tabii ki gerçek pazarı yansıtmıyor. Avrupa’da da durum bu şekilde. Temmuz ayındaki yüzde 23’lük düşüşün ardından, ağustos ayında da yüzde 18 oranında bir gerileme meydana geldi. Ortak sorunumuz bulunurluk. Bu aşıldığı takdirde sektör tekrar hareketlenecek ve normal seyrine dönecektir. Her şeyi bulunurluk sorunu belirleyecek. Pandemi dönemi ve şu an için kısmen de olsa önlemlerin devam ettiği farklı bir yıl yaşıyoruz. Otomotiv sektörünün bugün itibariyle en büyük sorunu çip krizine bağlı tedarik sorunu. Bu nedenle 2021 ile ilgili yıl sonu rakam tahmini yapmak zorlaşıyor. Bütün markalar, bu krizden etkilenmiş görünüyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki ağustos ayında yapılan ÖTV barem güncellemesinin de etkisiyle bütün markalar istediği kadar araç bulabilseydi pazar 800-850 bin bandına oturabilirdi. Çip krizi için açıklamalara baktığımızda iki senaryo konuşuluyor. İyi senaryoya göre; kasım ayından sonra toparlanma sürecinin başlayacağı, kötü senaryo da ise 2022 sonuna kadar bu sorunun uzayacağı yönünde.
Toyota açısından baktığımızda ise 2021 Ocak-Ağustos dönemini 36 bin 507 adet satışla tamamladık. Ağustos ayındaki fabrika bakımı ile ÖTV güncellemesi aynı döneme denk gelince sıfır stokla bu dönemi geçirdik. Yani yoğun talebe tam anlamıyla cevap veremedik. Şu an itibariyle yıl sonuna kadar hangi ayda kaç araç alacağımızı da henüz bilmiyoruz. Bu konuda ilgili departmanımız yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar henüz sonuçlanıp bu yıl sonuna kadar bize ne kadar araç geleceği bilgisi ulaşmadığından 2021 yılının sonundaki kapanış rakamı gerçekçi olmaz. Marka olarak bu krizden olabildiğince az etkilenerek bu yılı kapatmaya çalışıyoruz.
Genel Hibrit pazarı değerlendirmesiyle Toyota'nın pazardaki yeri pazar payı ve model model rakamlarını paylaşır mısınız?
 
Türkiye toplam pazar satışları içinde hibritlerin payı her geçen yıl artış gösteriyor. 2012 yılında hibritlerin oranı toplam satışlar içinde yüzde 0,03 olarak gerçekleşirken 2020 yılında yüzde 3,14’e, 2021 yılının Ocak-Ağustos döneminde de yüzde 6,58’e ulaştı. Toplamda Türkiye’de bugüne kadar 80.907 adetlik hibrit araç satışı da gerçekleşti. Bugün Toyota’nın kendi satışları içerisinde hibrit oranı ise yaklaşık yüzde 30’larda ve bu çok önemli bir rakam. Hibrit satışları içinde Toyota’nın payı ise yüzde 61 (Tüm zamanların toplamı içerisindeki yüzde). Satış adetleri ise 50 bine yaklaşmış durumda. Bu durum bizlere Türk kullanıcısının hibritlere olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Yakın zamanda daha çok sayıda hibrit otomobilleri yollarda göreceğimize inanıyorum. Toyota tarafından yapılan hibrit bilinirlik anketleri sonuçları da bu görüşümüzü destekler nitelikte. “Yakın çevrenize hibrit araç almayı tavsiye eder misiniz?” sorusuna müşterilerimizin yüzde 90 “evet” yanıtını verdiğini tespit ettik. Yapılan bir araştırma sonuçlarına göre ise de Türkiye'deki sürücülerin yüzde 43'ünün, beş yıl içinde araç almaları halinde hibrit elektrikli modelleri tercih edeceklerini gösteriyor. Toyota, şu ana kadar global olarak 18 milyondan daha fazla hibrit araç satışı gerçekleştirerek 140 milyon ton civarında CO2 salımını dengeleyecek 11 milyar ağacın oksijen salımına denk gelen bir orana ulaşmış durumda.  2010-2019 yılları arasında hibrit teknolojisi Toyota’nın ortalama araç CO2emisyonlarını global olarak yaklaşık yüzde 22 düşürmesine katkı sağladı.Açıklanan verilere göre de Toyota, 2020 satışlarına göre Avrupa’da 94 g/km CO2emisyon değeriyle öne çıkıyor. Toyota, sıfır emisyona giden stratejisinde büyük üreticiler arasında en düşük ortalama emisyon oranıyla liderlik yapmaya devam ediyor.

Hibrit için beklenen teşvik önerisi var mı? Neler yapılabilir?
 
“Küresel ısınma, çevre konusunda bilincin artması ve son olarak pandeminin etkisiyle doğa dostu araçlara olan talep artmış durumda. Ulaşımdan kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçilmesi için kısa ve orta vadede hibrit araç teknolojisinin şu anki en çevreci ve en ekonomik çözüm olmuştur. Kişisel çevreci hibrit araç talebi özel kurumlara, kamu kurumlarına ve filo taleplerine de yoğun olarak yansımış durumda. Özellikle son dönemde bankalar gibi birçok kuruluşun filo araçları için hibrit otomobil tercihlerinin yoğunlaştığını görüyoruz. 
Avrupa'da, elektrikli ve hibrit araçlara yönelimde devlet teşvikleri önem kazanıyor. Fransa ve Norveç gibi ülkelerde düşük vergilendirmeyle Almanya’da araç alımında nakit desteğiyle hibrit araçlar teşvik ediliyor. Bu konunun devletimiz tarafından titizlikle ele alınacağına inancım tam.
Bunun yanında hibrit araçlar için ağustos ayında yürürlüğe giren ÖTV matrahının revize edilmesi Türkiye’de bu gelişmiş teknolojiyle üretim yapan bizlere mutluluk verdi. Çevreci araçlara son dönemde gösterilen büyük ilgi hibritler için getirilen düzenlemeyle karşılığını bulacak ve talebi artıracaktır. Çünkü hibrit versiyonlarımızda 60 bin TL’ye varan avantajları, getirilen yeni düzenlemeyle sunmaya başladık.