Türk otomobili’nde yeni bir aşamaya gelindiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK tarafından geliştirilen menzil artırıcılı içten yanmalı motora sahip elektrikli otomobilin yalnızca yerli sermayeye değil, aynı zamanda uluslararası işbirliğine açıldığını ve geçtiğimiz günlerde Google ile otonom araç üretimi konusunda birlik kuran Dünya otomotiv devi Fiat-Chrysler ile görüşme aşamasında olduolduklarını belirtti.
Gebze’de bulunan TÜBİTAK MAM mühendislik merkezinde basın mensuplarına açıklama yapan Fikri ışık, geliştirilme süreci devam eden otomobil için yaptırılan iki yeni tasarımı da gösterdi. Bu projeyle birlikte rakiplerin de değiştiğini, Türk otomobili’nin, pazara farklı fikirlerle giren ve başarılarını her geçen gün artıran Google, Tesla ve Apple gibi teknoloji şirketlerine rakip olacağını belirtti.
Bakan Işık, Türkiye’nin tüm birikimini toplayacak olan bu platformun en büyük kazancının da savunma sanayiinden geleceğini belirtti.
Eski İsveç Uçak Anonim Şirketi ve günümüzde otomobil markası olan Saab’dan 40 milyon dolara satın alınan platformun sadece yeni platform geliştirme konusunda zaman değil aynı zamanda ciddi para tasarrufu da ettirdiğine değinen Bakan Işık, “Bir kere bu satın aldığımız platform, tüm testlerden geçmiş, üzerine ticari olarak başarılı olmuş otomobiller yapılmış, çarpışma testleri gerçekleşmiş ve başarılı olmuş. Böyle bir platformu satın alınca, milyar dolarlık geliştirme masraflarının yanı sıra ve en az 3-4 yıl zaman kazandık” dedi.
Bakan Işık Saab’dan satın alınan platform üzerine geliştirilen yeni iki tasarımın maketlerini de gazetecilere gösterdi. Görüntülerin ticari gerekçelerle henüz paylaşılamayacağını söyleyen Bakan Işık, D segmentinde, yani boyu 4.5 metrenin üzerinde olmak üzere yapılan tasarımların, İtalyan ve İsveçlilerin yanı sıra yurtdışında yaşayan ve çalışan iki Türk tasarımcı olan Uğur İpek ve Uğur Şahin’in elinden çıktığını belirtti.
Yerli üretim mızrak füzelerinde kullanılan ithal sensörlerin tanesine 2.500 dolar öderken, TÜBİTAK’ın geliştirdiği sensörlerin 400 dolara mal edildiğini belirten Işık, “Yerli üretim sensörleri kullanmaya başlayınca yabancı üretici bir anda fiyatını 200 dolara çekti. Bu tip sensörler başta olmak üzere savunma sanayii için geliştirilmiş çok sayıda yüksek teknolojili yerli parça aracımıza aktarılacak” diye konuştu.
TÜBİTAK’ın geliştirdiği otomobil, bir elektrik motorunun yanı sıra, aracın bataryasını doldurma görevi üstlenecek bir de jeneratöre sahip olacak. Araç 2 liralık şarj maliyetiyle, büyük şehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirler arası yolculuklarda ise jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Bugünkü hesapla 20 TL’ye 1000 km yol yapabilecek. Aracın en belirgin vasıflarından birisi de otonom araç sistemleriyle donatılması olacak.