Yaklaşık bir sene önce Elektron Motors Cenevre Otomobil Fuarındaki Elektron One modelinin tanıtımına hazırlanıyordu, ancak pandemi sebebiyle fuar iptal oldu ve hepimizin merakla beklediği Elektron One modelini gözle görmek için bir süre daha beklemek zorunda kaldık. Firmanın CEO’su Armağan Arabul ise bu duruma karşılık olarak planlarını geliştirerek, tekrardan organize etti ve Dünya’nın en güçlü seri üretim otomobili Quasar üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Bu süreç içerisinde, 1360 Hp gücünde bir güç ünitesi ve Carbon-aramid-biofiber şasiye sahip olan Elektron One modeli, Quasar modelinin çıkışının 8 ay sonrasına ertelendi. Böylelikle Quasar modelinin üzerinde çalışılırken elde edilen bilgiler sayesinde, eş zamanlı olarak, Elektron One projesi de geliştirilecek, yeniden şekillenecek. Böylelikle sürecin uzaması bir avantaja çeviriliyor ve araçlara dijital DNA teknolojisi gibi yenilikçi teknolojileri de adapte ederek güvenlik önlemlerini bir üst düzeye çıkarmayı amaçlanıyor.
Elektron Motors, yeni açıkladığı ilk yatırımcısı, 40 yılın üzerinde motorsporları tecrübesi ve bir çok yarış takımının sahibi olan Ken Mandeville ile gelişimine ayrı bir güç kazandırmış durumda. Ayrıca Mandeville,Hızlı ve Öfkeli gibi birçok filmde görsel efekt bölümünde yer aldı ve kendisinin Oscar adaylığı da bulunuyor. Bu sayede belki ilerde Quasar’ı da beyaz perdede görme imkanımız olabilir.
Şu anda tüm dikkati üzerine toplayan Quasar modeli, 4 elektrik motorundan toplamda 2300 Hp üzeri bir güce ulaşabiliyor ve bu da onu dünyanın en güçlü seri üretim otomobili yapıyor. Tabi bu inanılmaz güç ile başa çıkabilmesi adına da uğraşan Armağan Arabul, Elektron Smart Torque Vectoring System (ESTV) üzerinde çalıştıklarını da belirtti. Bu sistem ile viraj içerisinde dört tekerleğin her birine giden torku ayrı ayrı kontrol ederek aracın en optimum düzeyde yol tutuşuna sahip olması sağlanıyor. Bu sistemin desteği ve inanılmaz bir güç ünitesi ile 0’dan 100’e 1.65 saniyede ulaşabilen Quasar, sürücüsünü adeta farklı bir boyuta ışınlıyor. Bu verilerin haricinde aracın maksimum hızı 450 km/h ile “sınırlandırılmış” olduğu belirtiliyor. Maksimum hızın ve ivmenin optimize edilebilmesi adına da önde ve arkada iki adet, iki kademeli şanzıman bulunacak. Bütün donanımına rağmen normal bir elektrikli otomobilden bile oldukça hafif olan Quasar, 1500 Kg ağırlığında. Böylelikle 1.53 gibi üst düzey bir güç/ağırlık oranına sahip olabiliyor. Aracın menzili ve bataryası hakkında bir veri paylaşılmamış olmasına rağmen, bu konuda performans odaklı bir seçim yapılacağını belirtmemizde fayda var.
Aracın tasarımına bakıldığında işlevselliğin ön planda tutulduğu açıkça görülebiliyor. Ön tarafta yere basma gücü elde etmek adına birçok karbon fiber parça kullanılmış. Yüksek hızlarda kaporta ile lastik arasında oluşan ve kaportayı havaya kaldıran basıncı azaltmak için tekerleklerin üzerinde bir açıklık bulunuyor, bu aynı zamanda lastiklerin doğru sıcaklık aralığında çalışmasına da yardımcı oluyor. Ön kaputtaki hava girişleri ile arka bölümde de devam eden ve adeta bir tünel oluşturan yapı, aracın yere basma gücünü tüm gövdesiyle üretmesini sağlıyor ve aracın rüzgar yönetiminde üst düzey bir çalışma olduğunu gözler önüne seriyor. Arka tarafa bakıldığında da lastiklerin yere tutunmasında belkide en önemli rolü oynayan devasa bir difüzör ve kanat bizi karşılıyor. Aerodinamiğe verilen üst düzey önem ile sürücüsüne güven veren ve pistteki limitleri arşa çıkarılan bir otomobil oluşturulmuş.
Armağan Arabul, Quasar’ın doğru lastik ve doğru setup seçimi ile dünyanın en zor pisti Nürburgring Nordschleife’nin rekorunu, Porsche 919 Hybrid’in elinden alabilme potansiyeli olduğunu, simülasyon verileriyle teyit ettiklerini belirtti.
2023’ün ilk çeyreğinde tanıtılacak olan Quasar’dan 99 adet üretilecek ve fiyatı vergiler hariç 2.2 milyon Euro olacak. Firma ön siparişleri yakın zaman içerisinde açmaya hazırlanıyor.
Uzay Alp Berksoy
Elektron Motors CEO'su Armağan Arabul