Hükümetin hazırladığı yeni düzenlemeye göre trafik ışıklarının sayısı azaltılarak, ışık yanma süreleri kısaltılarak, akıllı kavşaklar yapılarak yılda 49 milyar lira tasarruf elde edilmesi hedefleniyor.

2023 programında akıllı kentlere ulaşma hedefini gündemine alan hükümet, bunun en önemli ayaklarından olan "Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)"nin biran önce hayata geçirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.


"DUR-KALK"LAR AZALACAK

İleri trafik yönetim sistemleri, yolcu bilgi sistemi, araç kontrol ve güvenlik sistemleri, ticari araç faaliyetleri, toplu taşıma ve kırsal taşıma sistemleri gibi tüm ulaşımı baştan sona değiştirecek uygulama araç trafiğini de çözüm olacak.

İl etapta belediyelerin telefon üzerinden vatandaşa sağladığı trafik yoğunluk bilgileri uygulaması tüm ülkeye yaygınlaştırılacak. Teknolojik denetleme sistemleri ile de görsel uyarılarla yine yol durumu gösterilecek, akıllı kavşaklar, akıllı koridorlar oluşturularak akıllı ağ yönetimi sağlanacak. Trafik yoğunluğunu da dikkate alarak ışık yanma süreleri ona göre ayarlanacak, trafik ışıklarının sayısı azaltılacak. Yapılacak çalışmalarla dur-kalklardan kaynaklı yakıt tüketimi de minimuma inecek.


ANAYOL GEÇİŞLERİ DÜZENLENECEK

Anayol Geçiş Kontrolü Sistemi ise yolun çeşitli bölümlerinde yer alan dedektör ve trafik ışıklarından oluşan trafiğin anayola geçişini düzenleyecek.

Sistemle özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde, anayola geçiş sıklığı azaltılarak, tali yoldan gelen araçların anayola geçişleri kontrollü sağlanacak. Böylece tali yolların kapasitesinden faydalanılarak anayol sıkışıklığı azaltılacak.

Akıllı kavşak sistemi ile akıllı ışık sistemi de senkronize çalışacak. Akıllı trafik ışı uygulaması yolun o anki durumuna göre maksimum etkinlik sağlanacak şekilde bilgisayar optimizasyon algoritmaları ile optimal ışık devir zamanlarını belirleyecek. Böylece trafikte makul hızla ilerleyen araçların hiç durmadan seyahat etmelerine imkan tanınacak.

TEK KARTLA ÖDEME

Akıllı ulaşımla birlikte akıllı ödeme sistemine de geçilecek. Sürücüler tek bir kartla hangi ilde hangi ulaşım bölgesi ya da türü olursa olsun talep edilen ödemeyi gerçekleştirebilecek. Bu sistemin de kısa sürede hayata geçmesi planlanıyor.


AUS HAYAT KURTARACAK

AUS ile sürücülerin kullandığı güzergahlardaki akıllı ışık sistemi ile de güzergahı kullanan ambulans varsa sadece o şeride yeşil ışık yanması da sağlanacak. Böylece yapılan araştırmalarda ortalama 8 dakika içerisinde trafik kazasında yaralanan bir kişiye müdahalede bulunulmazsa kişi hayatını kaybettiği için, akıllı teknoloji ile yaralılara müdahalede de daha çabuk davranılması ve can kayıplarının azaltılması hedefleniyor.

18 TRAFİK YÖNETİM SİSTEMİ, FİBER OPTİK HABERLEŞME

Çalışma kapsamında 18 Trafik Yönetim Sistemi Merkezi'nin kurulması da planlanıyor. Yol geçişlerinde tesis edilecek tüm sistemler bu merkezlerin kontrolü altında çalışacak. Bu kapsamında ilk olarak Antalya Trafik Yönetim Sitemi Merkez Binası'nın yapımı tamamlandı. 3 bölge müdürlüğüne ait Trafik Yönetim Sistemi Merkezi binasına dair de proje çalışmaları tamamlanırken, 9 bölge müdürlüğündeki merkezlerin projelendirilmesi için ihale yapıldı.

Tüm bu sistemlerin haberleşmesini sağlayacak etkin bir haberleşme alt yapısının kurulması da hedefleniyor. İletişim fiber optik kablo ve kablosuz iletişim sistemleri ile sağlanacak.


49 MİLYAR LİRA TASARRUF

Kalkınma Bakanlığı'nın Planlama Uzmanı Özhan Yılmaz'ın yaptığı bir çalışmaya göre akıllı ulaşım sistemlerine geçilmesi ile yıllık maksimum ulaştırma hizmetlerine yapılacak 24.4 milyar lira yatırımla, 49 milyar liralık bir tasarrufun da önü açılmış olacak. Bu tasarrufun yüzde 46'sının zaman tasarrufu ve yüzde 25'inin de kaza sonucu oluşan can ve mal kayıplarının önlenmesinden oluşacağını anlatan Yılmaz, "İşin yatırım kararlarının da dikkatli verilmesi gerekiyor. Yatırım yapılmadan önce yenilikçi yöntemlerden azami ölçüde faydalanılmasını öneriyorum. Böylece 24.4 milyar liralık yatırım ihtiyacı çok daha aşağılara çekilebilecektir" dedi.

SABAH