Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı Ocak-Nisan dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Yılın ilk üç ayında geçen yıla benzer bir performans sergileyen otomotiv sanayii, Nisan ayında toplam üretim adetlerinde azalma yaşarken, ticari araç üretiminde yükselişini sürdürdü.
OSD’nin açıkladığı verilere göre, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 2, otomobil üretimi ise yüzde 6 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 563 bin 695 adet, otomobil üretimi ise 375 bin 957 adet oldu. Bu yıl başarılı bir performans sergileyen ticari araç grubu ise üretim ve ihracattaki artışını sürdürdü. 2018 yılı Ocak-Nisan döneminde ticari araçlarda toplam üretim yüzde 10 artarken, hafif ticari araç grubunda yüzde 8, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 33 seviyesinde artış kaydedildi. Bu artış hafif ticari araç grubunda ihracat adetlerinden, ağır ticari araç grubunda ise ihracat ve iç pazardaki artıştan kaynaklandı.
Otomobil pazarı hız kesti, hafif ticari araç pazarı daraldı!
OSD verilerine göre, 2018 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı dönemine paralel seviyede, 236 bin 804 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 2 oranında artarken, Nisan ayında pazarın geçen yılın yüzde 5 altında kaldığı dikkat çekti. Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı yüzde 10 oranında azalırken, ağır ticari araç grubunda ise pazar yüzde 29 arttı. Ancak ağır ticari araç grubundaki söz konusu artış baz etkisi kaynaklı olup, pazardaki daralma son 3 yılda yüzde 51 seviyesinde gerçekleşti.
İlk 4 ayda 461 bin 495 adetlik ihracat gerçekleşti!
İlk dört aylık dönem, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında toplam ihracat adet bazında yüzde 2, otomobil ihracatı ise yüzde 7 azaldı. Bu dönemde, toplam ihracat 461 bin 495 adet olurken, otomobil ihracatı 315 bin 225 adet oldu. Otomotiv ihracatındaki daralmanın temelinde, Türkiye için en önemli ihraç pazarı olan AB ülkeleri otomotiv pazarlarında başlayan yavaşlama eğiliminin etkili olduğu gözlemlendi. Aynı dönemde, toplam otomotiv ihracatı paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 20 artarken, Euro bazında ise yüzde 4 artış gösterdi. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 14 artarak 4,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 1 azalarak 3,7 milyar Euro olarak gerçekleşti.