Dördüncü nesil Toyota Yaris, 2000 yılında olduğu gibi bu yıl da Avrupa’da yılın otomobili ödülünün sahibi oldu ve OGD Türkiye’de Yılın Otomobili ödülüne de aday otomobillerden biri. Toyota’nın TNGA platformu üzerinde yükselen Yaris, bu sayede daha iyi sürüş dinamiklerine ve daha alçak ağırlık merkezine sahip oldu. Yeni tasarımı ile birlikte şişkin çamurluklara, geniş bir ön ızgaraya ve LED aydınlatmalı ön farlara kavuşan model, artık çok daha modern ve güçlü bir görünüm sunuyor. Arka tarafta ise yine şişkin çamurluklar ile birlikte LED aydınlatmaları birbirine bağlayan siyah şerit bir güneş gözlüğü gibi tasarlanmış. Test aracımız ürün gamının en tepesindeki Passion donanımına sahip. Dolayısıyla çift renkli ve bunun yanında 15 inçlik alaşım jantlara sahip. Düz bir bagaj zemini sunulan modelde eşyaları yüklemek ve almak çok kolay ancak 286 litrelik alan rakiplerinin biraz gerisinde kalıyor.
Yaris’in arka koltuklarında iki yetişkin için geniş olmamakla birlikte sınıf standartlarında bir yaşam alanı sunuyor. Aynı zamanda arka koltuklar 60/40 oranında yatırılarak bagaja erişim sağlanabiliyor ve yükleme alanı bu sayede genişletilebiliyor. Üst bölümde açılabilir cam tavan opsiyonuna yer verilmiyor. Modelin ön koltuklarına geçtiğimizde geniş ve ferah hissettiren bir kabin tasarımı karşımıza çıkıyor. Yeni nesil üç kollu fonksiyonel direksiyon simidi oldukça sportif. Konsolun ortasında dokunmatik ve kısa yol butonlarına yer verilen Toyota Touch 2 multimedya sistemi bulunuyor. Bu sistem üzerinden Apple CarPlay ve Android Auto bağlantıları gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca sürüş sırasında hibrit sistemin enerji akışını buradaki menü üzerinden takip edebiliyorsunuz. Bununla birlikte TFT çok fonksiyonlu gösterge ekranı ve ön cama yansıtmalı Renkli Gösterge Ekranı (Head Up Display) sürücüye yol ve sürüşle ilgili bilgiler kolayca iletilmesini sağlıyor. Modelin küçük eşyalar için bolca alan sunduğunu da belirtelim. Ayrıca vitesin ön bölümündeki saklama gözünde standart olarak sunulan kablosuz akıllı telefon şarj ünitesi bulunuyor.
Yaris Hybrid’in kaputunun altında 1.5 litrelik üç silindirli atmosferik beslemeli benzinli bir motor ve bu motora eşlik eden 4.3 Ah’lık lityum-iyon elektrik bataryası yer alıyor. Benzinli ünite 92 HP güç ve 120 Nm tork değerlerine sahip iken elektrik motoru 72 HP güç ve 142 Nm tork değerleri ile içten yanmalı üniteyi destekliyor. Hibrit sistem toplamda 116 HP güç üretiyor. Yaris Hybrid, gücünü ön tekerleklere e-CVT şanzıman vasıtası ile aktarıyor. Tüm bunların karşılığında model, 9,7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Günlük kullanımda ideal ölçüde bir performans sunan Yaris Hybrid, 2,8 lt/100 km’lik karma tüketim değeri ile yakıtı adeta kokluyor. Dur-kalk trafikte frenlemeden elde edilen enerji pillere depolanarak kısa süreliğine tüketimsiz bir sürüş sunuluyor. Batarya yeterli doluluk oranına ulaştığında ise EV modu aktif edilerek tamamen belirli bir mesafe tamamen elektrikli sürüş sağlanabiliyor. 36 litrelik yakıt deposuna rağmen bu yakıtı bitirmenin pek kolay olmadığını belirtmek gerek. Yeni Yaris özellikle sürüş konusunda çok ciddi bir gelişim elde etmiş. Konforlu süspansiyonlar, hızlı gaz tepkisi ve hisli direksiyon kutusu sürüş keyfini epey yukarılara taşımış görünüyor.
GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Toyota, Yaris ile birlikte segmentinin en güvenli otomobilini kullanıcılarla buluşturuyor. Güvenliği her zaman ileriye taşıma felsefesine bağlı olarak Toyota, Yaris’e Toyota Safety Sense 2.5’i adapte etti. Kamera ve radar sistemiyle çalışan yeni nesil sistem, yeni özellikler ön plana çıkıyor. Yaya ve bisiklet algılama özelliğine sahip Ön Çarpışma Önleyici Sistem, Kavşaklarda Çarpışma Önleyici Sistem ve Acil Durum Yönlendirme Desteği yer alıyor.
Kavşak Dönüş Asistanı, karşı şeritten bir araç geliyorsa veya bir yaya yolun karşısına geçiyorsa, sağa veya sola dönen sürücüyü uyarıyor ve gerektiğinde otomatik frenleme yapıyor.
Buna ek olarak Yeni Yaris’te, 0-205 km/s arasındaki hızlarda çalışan Akıllı Şerit Takip Sistemi yer alıyor ve yönlendirmeyi kontrol ederek aracı şeritte tutuyor.
Yeni Yaris’te sürücü yardımcılarının yanı sıra, segmentinde bir ilk olarak ön orta hava yastıkları yer alıyor. İçeridekileri yan çarpışmalarda yaşanacak darbelerden koruyacak şekilde tasarlanan ön orta hava yastığı ve son jenerasyon Toyota Safety Sense ile birlikte Yaris, dünyanın en güvenli B segmenti olarak iddiası bir kez daha ortaya koyuyor.
Teknik Veriler:
Motor: 3 silindirli 1490 cc benzinli/elektrikli
Beygir gücü: 92 HP @ 5500 d/d
Tork: 120 Nm @ 3600-4800 d/d
Şanzıman: CVT otomatik
0-100 km/s hızlanma: 9.7 sn
Ortalama tüketim: 2.8 Lt / 100 km
Bagaj hacmi: 286 Lt
Yazı: Buğra Özkan