Fransa’da üretilen küçük sınıf hatchback, yaklaşık 20 yıldır karşımızda. TNGA-B ismi verilen platform üzerine geliştirilen ilk model olan Toyota Yaris, bu sayede 50 milimetrelik aks mesafesi artışını da beraberinde getirdi. İç yaşam alanındaki artışla birlikte bizleri tasarım anlamında da çok agresif bir araç karşılıyor. Modelde kullanılan yeni altyapının bir öncekine göre ağırlık merkezi ve rijitlik gibi konularda da daha üst seviye dinamikler sunuyor olması da sevindirici.
Son birkaç yılda otomotiv sekterü elektrifikasyona doğru dönüşümünü hızlandırırken, Yaris şu anda satışa sunulan bir avuç b-hatchback sınıfı hibrit modelden bir olmayı sürdürüyor. Tabii Avrupa rakipleri daha çok Avrupa pazarında sunuluyor (Honda Jazz ve Renault Clio gibi). Modelin ön tasarımı selefine oranla artık çok daha agresif görünüyor. Büyük bir ızgara, tampon kenarlarındaki hava girişi gibi görünün sis farı bölmeleri (test aracımızın donımında bulunmuyor), kaput ve tavandaki tasarımsal tünel ile şişkin ön ve arka çamurluklar otomobilin güçlü bir görünüm sergilemesini sağlıyor. Arkada ise güneş gözlüğü gibi görünen farlar ve arasındaki siyah bant oldukça dikkat çekici. Yaris’in 286 litrelik bagaj hacmi rakiplerinin karşısında biraz küçük kalıyor. İkinci sırada oturacak yolcular içinse benzer durum geçerli. Burada selefine göre daha geniş bir alan sunuluyor olsa da yine iki yetişkin uzun bir yolculukta büyük bir konfor bulamayabilir.
Ön bölümde ise işler değişiyor. Geniş bir yaşam alanı ve geriye doğru çekilen A sütunları sayesinde iyi bir görüş açısı bizleri karşılıyor. Burada sportif tasarimli direksiyon simidi oldukça ilgi çekici gözüküyor ve ele iyi bir şekilde oturuyor. Orta bölümde yer alan geniş multimedia ekranı kullanışlılık ve bağlanabilirlik yönünden oldukça iyi. Genellikle sert plastic malzemeler kullanılıyor olsa da işçilik ve tasarım iyi hissettiriyor. Küçük eşyalar içinse yeterli düzeyde saklama alanı bulunuyor.
Yeni Yaris, ülkemizde 1.5 litrelik benzinli ve hibrit motor seçenekleri ile satışa sunuluyor. Test konuğumuz ise üç silindirli benzinli motor seçeneğine sahip. Yapay olarak 10 ileri orana ayrılmış CVT şanzımanla combine edilen bu ünite 6600 devir/dakika bandında 125 beygir güç ve 4800-5000 d/d aralığında da 153 Nm tork değeri sunuyor. 3 silindirli atmosferik motorun sesi kulağa oldukça hoş geliyor. Üst devirlerde yeterli oranda bir performans buluyor, şehir içinde de pratiklik sunuyor. Fakat yine de otoyol kullanımlarında bu performansa ulaşan motorun üst devirlerine ulaşmak CVT şanzımanın da etkisiyle biraz zor oluyor. Bu yüzden otomobilin amacına uygun olarak şehir içinde keyif verdiğini söyleyebiliriz. Toyota’nın yeni nesil TNGA-B platform ve konforu artırılmış süspansiyonları bu modelin selefine oranla daha konforlu hissettirmesini sağlıyor. Asıl gelişme ise yol tutuşu ve viraj performansında belirginleşiyor. Rakiplerinin bir kısmını geride bırakabilecek düzeyde iyi yol tutuşuna kavuşan Yaris, bu noktada kullacısını memnun etmeyi başarıyor. Benzinli motora sahip Yaris’le elde ettiğimiz 7.8 lt/100 km’lik karma tüketim verisi ise hibrit versiyonu aratmıyor değil. Güvenlik tarafında ise yarı otonom sürüşe izin veren fakat dur-kalk özelliği bulunmayan adaptif hız sabitleyici ve şeritte tutma asistanları modelin konforunu artıran teknolojik yönleri.
Teknik Veriler
Motor: 3 silindirli 1490 cc benzinli
Beygir gücü: 125 HP @ 6600 d/d
Tork: 153 Nm @ 4800-5000 d/d
Şanzıman: CVT otomatik
Maksimum hız: 180 km/s
0-100 km/s hızlanma: 10.2 sn
Ortalama tüketim: 4.9 Lt / 100 km
Bagaj Hacmi: 286 Lt
Ağırlık: 1200 Kg