MQB platformundaki kompakt sınıf kuzenleri arasında en lüks noktada konumlanan Audi A3, tepeden tırnağa yenilenirken, geleneksel tasarım karakterini korumaya devam ediyor. Selefine kıyasla daha uzun ve daha geniş bir tasarıma sahip olan otomobil, Matrix LED farlarla geliyor. Geleceğin far teknolojisi olarak değerlendirilen Matrix LED farlar üst düzey bir aydınlatma deneyimi vadediyor. Arka tarafında daha ince LED farların tercih edildiği yeni modelde LED arka lambalar standart sunuluyor.
Yerini aldığı modele göre devrimden çok evrimsel bir tasarım değişikliğine giden dördüncü jenerasyon A3, asıl değişimi ise iç mekanında yaşamış gibi görünüyor. Üçüncü jenerasyondaki konsolun içine gizlenebilen multimedya ekrandan vazgeçen Audi tasarımcıları, bunun yerine orta konsolun üst kısmına monte edilen bir ekran tercih etmiş. Ayrıca otomobilin sürücü tarafındaki havalandırma ızgaralarının gösterge tablosunun iki yanındaki konumu ve Lamborghini modellerine gönderme yapan şekli de dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alıyor.Öte yandan, mevcut modelde orta konsolda yer alan ve multimedya ekranını kontrol etmeye yarayan dairesel kumanda da nesil değişimi ile birlikte ortadan kalkmış durumda.Yeni A3'ün iç mekanında kapı içlerinde yer verilen ambiyans aydınlatmaları da otomobilin yenilikleri arasında yer alıyor. Yeni A3'ün ölçülerinde de iç mekandaki genişliğe katkı sağlayacak değişikler mevcut. A3, selefine göre 30 mm daha uzun, 35 mm daha geniş ölçülere sahip. Fakat otomobilin 2.64 metrelik aks mesafesi ve 1.43 metrelik yükseliğinde herhangi bir değişiklik yapılmamış. Modelin 425 litrelik bagaj alanı ise oldukça kullanışlı görünüyor.
Test konuğumuz A3’ün kaputunun altında 1.5 litrelik TFSI benzinli motor yer alıyor. Bu ünite 150 HP güç ve 250 Nm tork değerleri ile oldukça memnun edici bir performans sunuyor. 7 ileri çift kavramalı S Tronik şanzıman hassas vites geçişleri sayesinde neredeyse hissedilmiyor ve konforu üst seviyelere taşıyor. Ayarlanabilir sürüş modları sayesinde motor tahriki, vites değişim devirleri ve direksiyon sertliği istenilen seviyede belirlenebiliyor. Bu sayede ekonomik, konforlu veya sportif bir sürüş sağlanabiliyor. Genel olarak alman otomobillerindeki tokluk hissiyatını yansıtan nadir modellerden birisi A3. Bu sınıfta sürüş konusunda en yakın rakibi BMW 2 Serisi diyebiliriz ancak A3’ün daha pratik bir sürüş sunduğunu belirtmek mümkün. Viraj performansı ise büyük oranda güven veriyor. Son olarak yakıt tüketiminden bahsedecek olursak, yeni Audi A3 100 km’de ortalama 6.4 lt karma tüketim verisi gösterdi.
Teknik Veriler
Motor: 4 silindirli 1498 cc turbo benzinli
Beygir gücü: 150 HP @ 5000-6000 d/d
Tork: 260 Nm @ 1500-2500 d/d
Şanzıman: 7 ileri otomatik
Maksimum hız: 232 km/s
0-100 km/s hızlanma: 8.4 sn
Ortalama tüketim: 4.7 Lt / 100 km
Bagaj Hacmi: 425 Lt
Ağırlık: 1285 Kg