“Otomotiv sektörü üretim, ihracat ve yan sanayisiyle Türkiye ekonomisinin lokomotifi. Otomotiv sektörünün gelişimi ve daha iyi bir pozisyona gelmesi için yapılan her türlü desteği ve teşviki olumlu buluyor ve destekliyoruz. Biz tüketicilerimize artan döviz kurlarını yansıtmamak ve onlara en ideal koşulları sunmak için tüm imkanlarımızı kullandık. Buna ek olarak ÖTV ve KDV indirimlerinin tamamını müşterilerimize yansıttık. Bu yaklaşımımız müşterilerimizden oldukça iyi geri dönüş aldı. Kasım ayında 4 bin 762 adetlik satış gerçekleştirerek yüzde 8,2 rekor pazar payı elde ettik. Binek araçlarda ise 4 bin 557 adetlik satış performansı göstererek pazar payımızı yüzde 9,8’e çıkarttık ve marka sıralamasında 3. sırada yer aldık. Hem toplam pazarda hem de binek araçlarda elde ettiğimiz pazar payları bizim Türkiye’deki 25 yıllık tarihimizin en yüksek oranları. Bu sonuçlara göre Kasım ayında satılan 10 binek araçtan biri, SUV segmentinde ise satılan 3 araçtan biri NISSAN oldu. Yılın ilk 10 ayında 9.3 milyonluk satış performansıyla dünyanın en çok satan otomotiv grubunun bir parçası olarak, Türkiye’de de başarılı işlere imza atıyoruz.
Kasım ayında elde ettiğimiz pazar payı ile görüyoruz ki, yaptığımız kampanyalar ve ürünlerimiz müşterilerimiz tarafından çok fazla beğeniliyor. Showroom’larımıza çok yoğun bir ilgi var ve satış personelimiz tam performans ile görevlerini yerine getiriyor. Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da bu yoğunluk ve ilgi sürüyor.
QASHQAI, X-TRAIL, JUKE modelleriyle Türkiye’de SUV segmentinde liderliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye’de SUV segmentinde pazar payımızı %29’a çıkardık. D-SUV segmentindeki modelimiz X-TRAIL, kendi segmentinde %70 pazar payı elde ederek tüm segmentlerde en çok satan 7. model oldu. Sınıfının öncüsü ve lideri kompakt SUV modeli QASHQAI ise, Kasım ayında tüm pazarda en çok satan 4. model oldu. Sektörümüz döviz kurlarına bağlı olarak yılın 11 ayında yüzde 34 küçülme gösterdi. Kasım ayındaki ÖTV ve KDV düzenlemesi sektörümüzün bir nebze olsun nefes almasını sağladı ve satışlar artış trendi içine girdi. Sektörün içinde olduğu yükseliş trendinin sürmesi ve satış rakamlarının tekrar 2017 bandına ulaşabilmesi için destek ve teşviklerin sürmesi gerekiyor. 2019'da da sektörün desteklenmesi gerek. Bir an önce pazarın en az 800 binli normal seviyelerine gelerek hem ekonomiye hem de vergi gelirlerine katkısının devam etmesi gerekiyor. Bu sadece sektör için değil Türkiye ekonomisi için de oldukça önemli. Pazar geçen yıla nazaran yaklaşık olarak 3’te 1 küçülme ile yılı tamamlayacak. Önümüzdeki yıl da bu küçülmenin süreceğini ve pazarın tekrar 1 milyon seviyesini ancak 2023 yılında yakalayacağını tahmin ediyoruz. Bu sebeple bu süreci hızlandırmak adına destekler sürmeli.