Geliştirdiği teknolojik yeniliklerle sürücülere yeni deneyimler yaşatarak, dünya otomotiv pazarında fark yaratan Kia, otonom sürüş teknolojileri yatırımlarına hız verdi. 2020 yılına kadar bir dizi yarı-otonom sürüş teknolojisini araçlarında kullanacak olan Kia, ilk tam-otonom aracını ise 2030 itibariyle piyasaya tanıtmayı hedefliyor. Kia otonom sürüş teknolojisine 2018 yılına kadar sürecek ilk aşamada 2 milyar dolar yatırım yapacak.
“Gelişmiş Sürüş Yardımı Sistemi” olarak tanımlanan otonom sürüş teknolojileri ile “kendi kendini süren araçlar” hayatımıza girecek. Çok daha fazla mühendisi istihdam ederek bu alandaki çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Kia, araba kullanmayı herkes için daha güvenli hale getirecek.
Kia mühendislerinin otonom sürüş teknolojileri kapsamında üzerinde çalıştığı “tanıma teknolojisi” ile diğer araçlar ve yoldaki olası tehlikeler algılanabilecek. Aracın seyir halinde olduğu yolu okuyabileceği ve kötü sürüş şartlarını tanıyabileceği yeni sensörler geliştirilecek. Gelişmiş bilgisayar sistemi ve sensörler tarafından elde edilen bilgiler doğrultusunda araç “karar verme” yeteneğine sahip olacak. Verilen kararların uygulanmasını sağlayacak elektronik ve mekanik “kontrol sistemleri” de otonom teknolojilerin önemli bir parçası olacak. Kia'nın AR-GE kaynakları otonom sürüş teknolojilerinde kilit unsurlar olan “araçtan araca”, “araçtan alt yapıya” ve “araçtan her şeye” yönelik iletişim sistemlerini geliştirmeye devam ediyor.
Kia, 2020 yılına kadar otonom teknolojilerle birlikte bir dizi yeniliği de tanıtmayı planlıyor. Sürüş anında tehlikelerin erken tespit edilmesini, bu tehlikelere karşı sürücünün veya aracın gerekli tepkileri verebilmesini, dolayısıyla sürüşün daha güvenli hale gelmesini sağlamak için tasarlanan yeni teknolojiler, 2020 yılına kadar devreye alınacak.
Otoyolda Sürüş Yardımı
Kia’nın geliştirmekte olduğu yeni teknolojilerin arasında, Şerit Takip Sistemi ve Gelişmiş Akıllı Hız Sabitleme Sistemi'ni bir araya getiren Otoyolda Sürüş Yardımı Sistemi bulunuyor. Bu teknoloji ile otoyolda seyir esnasında aracın şeritte kalması mümkün olurken, öndeki araçlarla takip mesafesinin otomatik olarak korunması ve navigasyon sistemlerinden elde edilen bilgi doğrultusunda yerel hız limitlerine uyulması sağlanacak. Sistem ayrıca, otoyolda diğer araçları güvenli bir şekilde sollamaya da yardım edecek.
Tıkalı Trafik Yardımı
Kia'nın henüz geliştirme aşamasında olduğu Tıkalı Trafik Yardımı sayesinde, orta ve yüksek yoğunluktaki trafik şartlarında öndeki araç izlenecek ve sürüş çok daha kolay hale gelecek. Sistem, öndeki araçla aradaki güvenli takip mesafesini ayarlayarak aracı şeritte tutacak bir dizi sensörle çalışıyor. Kia bu teknoloji ile sıkça tıkanan güzergâhlarda araç kullanmayı, sürücüler için çok daha kolay hale getirecek.
Uzaktan Park Yardım Sistemi
Kia modellerini en kolay park edilen araçlar haline getirmek için çalışan Kia, araçların düşük hızdayken manevra yapmasını kolaylaştıracak başka teknolojileri de geliştiriyor. Araçların kendi kendine paralel veya dik şekilde park etmesini minimum sürücü eforuyla sağlayan mevcut Akıllı Park Yardımı Sistemi daha da geliştirildi. Kia önümüzdeki dönemde, sürücünün belli bir mesafedeyken akıllı tuşa basmasıyla aracın kendi kendini park etmesini sağlayan Gelişmiş Uzaktan Park Yardım Sistemi'ni de tanıtacak.
Yeni teknolojiler Kia'nın Sorento, Sportage, Soul ve Optima gibi araçlarına uygulanabilecek. Sürücüler, istedikleri zaman yeni teknolojileri devre dışı bırakarak aracı doğrudan, diledikleri şekilde de kullanabilecek.
Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi, Şeritte Kalma Yardım Sistemi, Kör Nokta Algılama, Otomatik Emniyet Freni, Gelişmiş Akıllı Hız Sabitleme Sistemi Kia'nın hali hazırda sunmakta olduğu teknolojiler arasında bulunuyor.