Otomobil dünyasında egemenlikleri devam eden Alman markalar, elektrikli araçların yollarda yaygınlaşmasıyla söz konusu güçlerini yitirecek gibi duruyor. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Audi, Mercedes, BMW ve Volkswagen gibi Alman devlerin elektrikli modelleri yollara çıkmak için gün sayıyor. Bu yeni modellerin birçoğunun yüksek satış rakamlarına ulaşmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Buraya kadar her şey Almanların lehine gibi görünse de, buz dağının görünmeyen kısmına bakıldığında işler değişiyor.
Öyle ki, söz konusu otomobillerin her ne kadar logoları ve daha bir çok parçası safkan Alman kalitesini yansıtsa bile, bataryaya gelince işler değişiyor. Çünkü, bu elektriklilerin kalbi olan bataryaların parçaları Çin, Güney Kore ve Japonya'dan geliyor. Bu durumun başlıca nedeni ise, bugüne kadar hiçbir Alman markanın Asyalı rakipleri kadar pil teknolojisine yatırım yapmaması olarak göz çarpıyor.
"BATARYALAR ALMANYA'DA ÜRETİLSİN"
Bataryalar konusunda uzmanlaşan isimlerden ve Münster Üniversitesi Profesörü Martin Winter, "Bataryaların içindeki pil hücresi kritik önem taşıyor. Bataryaların en pahalı kısmı olan bu parçalar, Alman otomobil endüstrisinin yeni gelişen elektrikli otomobil pazarında da hakimiyetini devam ettirmesi için, üretilmeli" görüşünü paylaşıyor. Winter'in tezinin aksine, Alman sanayisinde şu an için böyle eğilim görülmüyor. Aksine, Çinli firmalar Almanya'da batarya üretimi için fırsat kolluyor.
Bundan birkaç yıl öncesinde Daimler'in girişimine diğer Alman markalardan destek gelmeyince, Daimler'in batarya fabrikası kapanmıştı. Şimdi ise, Alman Başbakan Angela Merkel'in büyük umutlar bağladığı ve 19 şirketin birleşiminden oluşan Frankfurt merkezli TerraE, 2019 sonunda lityum-ion pil hücrelerini üretmeye başlayacağını duyurdu. Fakat şirketin hedeflenen 34 gigawatt kapasiteye ulaşmasının 2028'i bulacağı belirtiliyor.
ÇİNLİLER 270 MİLYON DOLARLIK TESİS KURACAK
Asya'da ise kelimenin tam anlamıyla atı alan Üsküdar'ı geçti gibi bir durum söz konusu. Çünkü birçok Uzakdoğulu firma, otomobillerde kullanılan lityum-ion pillerin daha küçük boyutlardaki versiyonlarını uzunca bir süredir tüketici elektroniği ürünleri için üretiyor. Şimdi ise, bu firmalardan Çinli CATL, Almanya'nın doğusundaki Erfurt kentine 270 milyon dolarlık bir pil fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Firmanın öncelikli hedefleri arasında da şaşırtıcı olmayan bir şekilde Alman otomobil üreticilerine pil satmak bulunuyor.
İLK ELEKTRİKLİ 1888'DE ÜRETİLDİ
Koreli devlerden Samsung'un hali hazırda Macaristan'da ve LG'nin de Polonya'da pil üretimi gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, CATL'in hamlesinin stratejik öneme sahip olduğu söylenebilir. Öyle ki, BMW'nin şimdiden 1.7 milyar dolarlık pil alımına hazır olduğu ifade ediliyor. Hatta, işler öyle bir noktaya gelmiş durumdaki, BMW'nin üst düzey yöneticisi Markus Duesmann, alınacak pillerde birim başına fiyatı indirmek için rakibi Daimler'i de Çinli firmadan batarya siparişi vermeye davet etti. Gelinen noktada, Alman otomobil markalarının hedef tahtasına koyduğu Tesla'nın sahibi Elon Musk bile, Almanya'da bir pil fabrikası kurmak için kolları sıvamış durumda. Ülkenin güneyinde bulunan ve Audi ile BMW'ye ev sahipliği yapan Bavyera eyaletini gözüne kestiren Musk, daha önce Çin'de inşasına başladığı 'Gigafactory'nin benzerini Almanya'da kurmak istiyor.
Bu noktada, dünyanın ilk elektrikli otomobili 'elektrowagen'in Alman mucit Andreas Flocken tarafından 1888 yılında geliştirildiğini hatırlatmakta fayda var. Zira, ilk elektrikli otomobilin üretilmesinin üzerinden 130 yıl geçtikten sonra, Uzakdoğulu ve Amerikalı üreticilerin Alman otomobil endüstrisini fethetme ihtimali doğmuş durumda.