Geçen hafta, 30 Mart Çarşamba günü ilk kez Otomobil Gazetesi twitter sosyal medya hesabından duyurduğumuz Nissan Türkiye’deki Genel Müdür Emre Doğueri’nin işine son verilme haberi doğal olarak sektörde büyük ses getirdi. Biz sosyal medya, web sitesi gibi tüm mecralarımızda haberi bu şekilde verirken; yerine Lübnanlı Charbel Abi Ghanem’in de 1 Nisan’da göreve başlayacağını da duyurduk. Bizim bu yayınlarımızdan birkaç saat sonra Nissan Türkiye’den gönderilen basın bülteninde Emre Doğueri’nin “görev süresinin bittiği” yazıldı. Habercilikte basın bültenlerine bağlı olan meslektaşlarımız da haberi bu şekilde verdi. Sanki bir kontratı- görev süresi varmış ve bu önceden belliymiş gibi. Oysa Nissan Türkiye eski Genel Müdürü Emre Doğueri’ne bir gün önce bu işten el çektirildiği tebliğ edilmişti!
Peki neden?
Daha göreve 2019 yılında başlar başlamaz Türkiye ile birlikte Kuzey Afrika ülkelerinin sorumluluğu da Doğueri’ne verilmişti. Biz de o dönemde haberi büyük bir gururla kullanmıştık. Ben daha sonraki süreçte  Nissan bayilerinden güvendiğim insanlardan ve özellikle de Emre Doğueri’nin en yakınındaki bir çalışanından Japonya’daki yöneticilerin Doğueri’nin performasından memnun olmadıklarını öğrenip bunu da tüm mecralarımda yazmıştım. Bekledim ki; Doğueri benimle iletişime geçsin ve “bu başarısızlık haberi doğru değil bak nasıl başarılıyım” diye önüme rakamları koysun. Öyle olmadı tabi… Emre Doğueri Nissan Türkiye ile benim ve yayın grubumuzdaki tüm mecralarla teması kestirdi. Özel hayatımda görüştüğüm sözde arkadaşım olan Nissan çalışanlarını o kadar korkutmuş olacak ki onlarda benden kaçar oldular. Zaten çok da üstelemedim. Ben “hancı” olduktan sonra böyle “yolcuları” çok görmüştüm. Neyse haberimize gelelim.


Neden: Global Employee Survey!..

Şimdi Emre Doğueri’nin neden görevden el çektirildiğine ve Nissan Türkiye’den gönderildiğine gelelim. Çok ama çok emin kaynaklardan öğrendiğim bilgi şu. Japonya Nissan  insan kaynakları yönetimin isteği üzerine  Emre Doğueri’nin görev alanı olan  Türkiye,  Fas Tunus ve  Cezair’de Nissan çalışanlarıyla yaptığı Global Employee Survey’de (Çalışan Anketi) tüm çalışanların son derece mutsuz olduğu görülmüş. Bardağı taşıran son damla da bu olmuş.
Bu tür anketlerde çalışanların isimleri saklı olarak bir dizi sorular soruluyor. Çalışanlar da bu soruları isimleri kapalı olduğu için rahatlıkla yanıtlıyor. Sonra birbirini tanımayan bu çalışanların ortak verdikleri yanıtlar inceleniyor. Bu anketin Türkçe karşılığı yaklaşık olarak “Küresel çalışan sadakati veya bağlılığı” anlamına geliyor. Bu anketten çalışanların saadeti yani mutluluğu ya da mutsuzluğu ortaya çıkartılıyor. 
İşte hem satış rakamlarının çok düşüklüğü, hem bayi teşkilatının rahatsızlığı, hem de bu anketin sonuçları Doğueri’nin görev süresinin sona erdirilmesine neden oluyor. Benim Emre Doğueri ile hiçbir alıp-veremediğim yok. Karşılıklı konuşmuşluğum bile yok. Ben “gazeteci olarak” emin olduğum haberi yaptım. O küçük dünyasında sözüm ona beni ve yayın grubumu cezalandırdı. Sevdiğim bir söz geldi aklıma; yaşattığını yaşamadan bu dünyadan gidilmiyor!..
Emre Doğueri’ne bundan sonraki mesleki kariyerinde ve onun yerine göreve başlayan  Charbel Abi Ghane’ye başarılar diliyorum.