Geçen yılın satış rakamları bu yıl online yapılan OGG Gladyatörler 2020 töreni ile açıklandı. Görünen o ki hemen hemen tüm markalar rakamlarından mutlu… Mart ayında eve kapandığımız ve herkesin ne yapacağını bilemediği o süreçte bu satış rakamlarını söylesek hiç kimse inanmazdı. Toplam pazarın 800 binli rakamlara yaklaşması sadece hayal olabilirdi. Ama ne olduysa oldu hayaller gerçek oldu. Evet “her şeye rağmen” geçen yıl son sonunda gördük ki herkes mutlu. Ve verilen açıklamalardan anlıyoruz ki herkes de bu yıl için umutlu. Genel kanı “yeter ki ekonomide ve otomotivde olağan dışı çalkantılar olmasın” diyorlar. Yani aslında otomotiv sektörünün “Devlet Baba”dan başka bir beklentisi yok. Bu yıl için 700-750 bandında bir beklenti var. Daha kötülerini ve daha iyilerini gören otomotiv sektörü için bu şartlarda hiç de fena değil denecek bir rakam öngörüsü… Bu iç Pazar rakamları. Yılı açık ara yine otomotiv sektörü lider kapattı. Üretimin durmasına rağmen 25.6 milyar dolarlık bir ihracat sağlandı.
Yeni yılın ilk hoşluğu…
Geçen hafta Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) satış ve iletişim ödülleriyle ilgili sonuçları açıklamasıyla hem basın bülteni yağmuruna hem de online toplantı linklerine maruz kaldık. Doğrusunu söylemek gerekirse her ikisi de beni mutlu etti. Markaların bu heyecanlarının paylaşmaları, uzun zamandır ihmal ettikleri geleneksel, dijital medyayı anımsamaları açısından güzeldi. Pandemi öncesi ODD’nin bu Gladyatör heyecanını 10 yıl boyunca canlı olarak yerinde izleyen, daha sonra da yıl sonu değerlendirme toplantılarına giden bir gazeteci olarak şimdi bu heyecanı online da olsa yaşamak güzel bir duygu. İşte bu duygularla takip ettiğim, geçen hafta FIAT’ın düzenlediği online toplantısında dikkatimi çeken bence ilginç bir durum oluştu. FIAT Marka müdürü Altan Aytaç’ın sunumuyla gerçekleşen toplantıda FIAT’ın satış başarısı ve liderliği konuşulurken en büyük ezeli rakibi Renault’dan “Binek otomobil liderliğini 21. Yıla taşıdık” maili yüzlerde ister istemez bir tebessüm oluşturdu. Renault Mais iletişim departmanının bu bülteni gönderme saatini özellikle FIAT toplantısına denk getirmeye çalıştıklarını pek sanmıyorum. Büyük ihtimal tesadüftür. Gerçi o online toplantı saati ayarlanarak da o basın bülteni gönderilse bile, bence hiç bir sakınca ve etik bir yanlışlık olmazdı. Hoş bir ironi olarak böyle anılırdı…
Otomotiv markalarının bu tür zekice atışmalarına Türkiye’de olmasa da; dünya da zaman zaman rastlıyoruz. Neyse, sonuçta FIAT’ın liderliğini ve yıl başarısını dinlerken, Renault Mais’ten gelen ve bu başarıyı 21.yıla taşıma göndermesi en azından bende tebessüm oluşturdu. Bilinçli veya bilinçsiz bence 2021 yılının en hoş ilk tesadüfüydü. Bu hoşluğu da paylaşmak istedim. Türkiye’de üretim yapan, binlerce kişiye iş olanağı sağlayarak binlerce ailenin geçinmesini sağlayan bu iki büyük markanın güzel bir rekabetine de tanıklık ediyoruz. Onların bu rekabeti önce çalışanlarına daha sonra da Türk tüketicisinin daha iyi araçlara binmesine neden oluyor.
Bu güzel rekabetin medya mecralarına da ilan ve reklam harcaması adına katkısı büyük. 2020 özelinde sadece Renault Mais’in reklam harcaması ve “destek” anlamında otomotiv medyasına ve diğer yayın mecralarına katkısı yabana atılır gibi değildi... Bu durumun da altını çizmek, Renault Mais’in hakkını vermek gerekiyor. Bu süreçte FIAT reklam politikalarıyla medyayı biraz yalnız bıraktı diyebilirim… 2021’de bu durumu göze alarak, bu eksikliklerini de tamamlayacaklarına inancım tam…
Mutlu son, umutlu başlangıç
Yeni Birlik Gazetesi otomotiv editörü Ahmet Çelik'in bu haftaki köşe yazısı.
11 Ocak 2021, Pazartesi - 08:33