Bu hamle, Akio Toyoda'nın yerine geçeceğinin açıklanmasından sadece haftalar sonra geldi ve üst segment Lexus markasının şirketin elektrikli araç üretiminin öncülüğünü üstlenmesini sağlayacak.
Prius gibi araçlarla hibrit ve batarya teknolojisinde büyük bir liderliğe sahip olmasına rağmen Toyota, elektrikli araçlar söz konusu olduğunda ortalamanın altında bir pazara sahip.
Elektirikli araçlara odaklanma söylemlerine rağmen Sato, markanın motor seçeneklerini açık tutmaya devam edeceğini belirtiyor. Yeni patron, "Bu, bataryalı elektrikli araçlara doğru hızlı bir dönüş değil" dedi.
Sato ayrıca Toyota ve Lexus'un 2023 yılının sonuna kadar 3,5 milyon elektrikli araç satma hedefi olduğunu da açıkladı
2021 yılında Akio Toyoda, alıcıların 2030 yılına kadar aralarından seçim yapabilecekleri 30 adet elektrikli otomobili modelinin sözünü vermişti. Bu rakam, markanın binek ve ticari araçlarının yanı sıra Lexus'un premium modellerini de içeriyordu.
Lexus, ilk olarak 2021'in sonlarında gösterilen elektrikli bir süper otomobil üzerinde çalışıyor. Lexus'un ikonik V10 motorlu LFA'nın ruhunu yeniden canlandıracağını söylediği bu araç safkan bir süper otomobil gibi görünüyor.
Marka 430 millik bir menzilin yanı sıra 0-100 hızlanmasını iki saniyede gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ancak, bu etkileyici rakamlar yeni katı batarya teknolojisi ile üretilecek, bu da aracı bir süre daha üretimde görmeyi beklemediğimiz anlamına geliyor.
Lexus'un uluslararası başkanı Yoshihiro Sawa'ya göre elektrikli araç alanındaki gidişat dalgalı ancak Toyota'nın lüks markasının elinde uzun menzilli bir koz var.
Sawa, verdiği demeçte şirketinin elektrikli araç sektöründeki durumu ve özellikle de dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi ve tüketicisi olan Çin'i çok dikkatli bir şekilde izlediğini söyledi.
Elektrikli araçlar için pazarın azaldığını düşünen Sawa, meselenin elektrikli araçlara yönelik devlet teşviklerine bağlı olduğunu söyledi.
"Bu teşvikler durduğunda, elektrikli araçlar da duracak. Aslında insanlar hibritlere geri dönüyor." diye ekledi.
Mercedes-Benz ve Audi de dahil olmak üzere pek çok şirket hibrid güç aktarma organlarının tam elektrifikasyona giden yolda geçici bir çözümden başka bir şey olmadığını öne sürüyor, ancak Sawa farklı düşünüyor.
'Nikel-metal hidrit bataryalı araçlarımız iyi gidiyor. Piller pahalı ama geri dönüşümü daha kolay. Öte yandan lityum piller daha ucuz, ancak üretim kapasitesi bir sorun."
Sawa yeni katı hal batarya teknolojisinden olumlu bir şekilde bahsetti ve katı bataryanın bir otomobili 1000 km boyunca çalıştırabileceğini söyledi. Şu anda en iyi elektrikli araç menzil rakamları bunun yarısından daha az.
"Teknoloji üzerinde çalışıyoruz, ancak henüz piyasaya süremiyoruz" diye ekledi. '1000 km gitmek mümkün, ancak o zaman şarj süresi çok uzun olabilir.”