Ülkemizde, dünyada çıkan en son model araçları aynı anda kullanıyoruz fakat bu son teknoloji araçların dinamik özelliklerini tam anlayamıyoruz. Daha doğrusu; Güvenlik gereçlerini tam olarak kullanamıyoruz. Bu da bizim bilgi eksikliğimizden kaynaklanıyor. Ülkemizde trafik kazalarına baktığımızda yüzde 97 oranında(Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan istatistikler) sürücüden kaynaklandığını görüyoruz. Buradan çıkardığımız sonuç; Araçlar kendi kendilerine yoldan çıkmıyor veya kazaya karışmıyor. Biz ne yaparsak araçta onu yapar. Ama bize göre işin aslı öyle değildir. Kazaya karışan bir sürücüye sebebi sorulduğunda; Frene bastım araç durmadı, önüme aniden çıktı, yol kaygandı gibi cevaplar verilir ve kendisinde suç bulmaz.
Trafikte yaşam şansını artırmanın önemli unsurların başında doğru bilgiye sahip olmak gelir. Bir taşıtta en önemli eleman sürücüdür. İkincisi ise Lastiktir. Kullandığımız araç lastikler üzerinde yol alır. Lastiğin içindeki hava ise her şeyden önemlidir. Yani en iyi araca binip en iyi lastiği kullansanız da en ileri sürüş tekniklerini bile bilseniz de lastiğin içindeki hava basıncı doğru değilse hayatınız zorlaşır. Lastiğinizin hava basıncı aracınızın tavsiye ettiği değerlerde olmalıdır. Yüklü ve yüksüz olarak verilen değerleri, kullanma şeklinize göre ayarlamanız gerekir.
Lastik nefes alan bir maddedir. Durduğu yerde hava kaybeder. Özellikler ısı değişikliklerinde! Lastik havası hiçbir hava ve yol şartlarında düşürülmez. Yani “dışarıda hava çok sıcak ben şimdi lastiğin havasını düşüreyim, nasıl olsa sıcaktan genleşir” demek olmaz. Lastiğin içindeki hava basıncının yükselmesinin bir sebebi vardır. O da tutunma özelliği olmayan yumuşak yanak kısmının fazla esnemesinden kaynaklanır. Eğer lastiğimizin hava basıncı düşükse yanak kısmı daha çok esner ve lastiğin içindeki hava basıncı yukarılara çıkar. Yola daha iyi tutunmak için tutunma özelliği olan taban kısmının yere tam olarak temas etmesi gerekir. Düşük hava basıncı lastik üzerindeki su taliye kanallarının kapanmasına ve su birikintileri üzerinde suyu taliye edemeyen lastik aracın kaymasına sebep olur. Kuru havalarda ise ani manevra gereken acil durumlarda lastik yanaktan esneyip aracın manevrasını geciktirir.
Araç kullanırken tüm dikkatimizi verelim ve hayatımızın en önemli işini yaptığımızı unutmayalım. Yapılan hataları yaşamımızla ödemeyelim. Keyifli sürüşler dilerim
Alptekin IŞIKALP