Bu yılı yüzde 12 kayıpla atlatacaklarını söyleyen TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “2017’de 365 bin olan pazarın bu yıl sonunda 320 bin, 2019’da ise 300 bine gerilemesini bekliyoruz” dedi.
Operasyonel araç kiralama sektörü ilk 6 aylık dönemde 6 milyar 407 milyon liralık yeni araç yatırımı yaparak, aktif büyüklükte 30 milyar 955 milyon liraya çıkmış, filoda ise toplam 364 bin 653 adete ulaşmıştı.
Temmuz ayında açıklanan ilk yarı raporunda sektör, yılsonu büyüme hedefini yüzde 5 olarak açıklamıştı. Ancak kur artışı sektörün elini zayıflattı. Sektörün son durumunu otomotiv basınıyla paylaşan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici son durumu değerlendirdi.
YÜZDE 10-20 ARASINDA TASARRUF OLACAK
2018 için 390 bin adetlik büyüklük hedefi koyduklarını belirten Ekici, “Ancak ekonomideki gelişmeler nedeniyle yılsonu beklentimizi 320 bin adede düşürdük. Gelecek yıl ise tüm işletmelerin tasarruf odaklı davranacağını, örneğin yüz araçlık parka sahip bir işletmenin 90 hatta 80 araca düşeceğini öngörmemek mümkün değil” dedi.
TİCARİ ARAÇTA KİRALAMA DARBOĞAZA ÇÖZÜM OLUR
Eylül ayında kiralama sözleşmelerine gelen ve sektörde büyük endişe yaratan ‘TL şartı’ konusunda çalışmalarının etkili olduğunu ve hedefledikleri değişikliklikleri kısmen yaptırabildiklerini belirten Ekici, “Sektörümüzün, yeni düzenlemeden sonra ve içinden geçtiğimiz dar boğaz nedeni ile geçmiş yıllardaki yüksek büyüme oranlarını gerçekleştirmesinin bir süre için çok zor olacağını düşünüyorum. 2009 yılından bu yana önünde engeller olan ticari araç kiralamada yasağın kalkması konusunda umutluyum, çünkü satışlar çok düştü. Hükümet ülke ekonomisi için son derece önemli olan otomotive mutlaka destek verecektir” diye konuştu.
Ekici ayrıca, bankaların bankaların, mevduat-kredi vade uyumsuzluğundan dolayı, uzun vadeli kredi açmakta isteksiz davrandığını belirterek, kredi musluğunun kapatmasının hem sektöre hem de bankalara zarar vereceğini söyledi.
Sektörün mevcut durumdan en az yara alarak çıkabilmesi adına bazı şekil değişikliklerine gidilebileceğini açıklayan İnan Ekici, “Özellikle 2019 yılında ‘ikinci el’ operasyonel kiralama gündeme gelebilir. Araç fiyatları daha uygun olacağı için, kilometresi düşük, bir yaşında araçlar kiralamaya sunulabilir. Sektör için bir nefes olur, kaldı ki Avrupa’da bunun çok örneği var. İkinci el uzun dönemli araç kiralama öncelikle yüzde 20, yüzde 30’a yakın yatırım avantajı sağlar. Dolayısıyla da bu kiralama ücretlerine yansır ki hem bizim için hem de müşteriler için oldukça fayda sağlayıcı olacağını düşünüyorum. Ayrıca sektör adına kısa dönem ve günlük kiralamadan dönen düşük kilometreli araçların da, uzun dönemli kullanıma kaydırılması sağlanacaktır” diye konuştu.