Açıklanan yeni düzenleme ile otomotiv sektöründe araç alım satımı yapanların ödediği KDV oranı yüzde 1’den yüzde 18'e çıkartıldı. Oto alım satımında satıcılara KDV yükü getirecek uygulamanın ikinci el araç satış fiyatlarını yukarı taşıması bekleniyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “KDV tutarında yapılan değişiklik ile birlikte kurumsal ikinci el satışı yapan firmalar ve ikinci el araç ticareti zorlu bir sürece girecek. Ancak ÖTV matrahında yapılacak bir düzeltme veya güncelleme ile genel olarak sektöre hareket kazandırılabilir. Ertelenen talep de böylece karşılık bulabilir” dedi. Sıfır araç satışlarına da değinen Hüsamettin Yalçın, “Kısmen yaşanan bulunurluk sorununa karşın Mart ayında sıfır araç satışlarında Şubat ayına göre filo alımlarının da etkisiyle yüzde 20 oranında artış bekleniyor. Bu kapsamda Mart ayında toplam pazarın 60-65 binli adetleri bulacağı öngörülüyor” açıklamasını yaptı.
 
İkinci el araç satışından alınan KDV miktarında güncellemeye gidildi. Yeni düzenleme ile otomotiv sektöründe araç alım satımı yapanların ödediği KDV oranı yüzde 1’den yüzde 18’e çıkartıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Ocak sonu itibarıyla ikinci el araç fiyatlarında yüzde 15’e yaklaşan bir gerileme olmuştu. Ancak yılın ikinci ayı ile birlikte fiyatlarda yeniden bir yükseliş yaşandı. Yeni KDV güncellemesi hali hazırda ikinci el araç fiyatlarını hızla % 1.5 - 2.5 aralığında daha da yukarıya çekecek. Özellikle kurumsal ikinci el satışı ticareti yapan firmaları zorlu bir süreç bekliyor” dedi.
 
“Sıfırda üretime bağlı kriz sürecek, fiyatlar yükselecek”
Global çapta yaşanan tedarik sıkıntıları sebebiyle otomotiv markalarının hali hazırda üretim sıkıntısı çektiğini vurgulayan Cardata Genel Müdürü Yalçın, “Bu yaşanan tedarik sorunları maalesef devam edecek. Çip krizinin yanı sıra birçok farklı hammaddenin tedarikinde ciddi problemler yaşanıyor. Bu da en çok otomotiv sektörünü etkiliyor. Yaşanacak daha büyük bir krizin etkisi ile talep ister istemez ikinci ele kayacaktır. KDV düzenlemesinin yanı sıra sıfır araç pazarında yaşanacak üretim ve tedarik sorunları da ikinci el fiyatlarının yükselmesine neden olabilir” görüşünde bulundu.
 
 
“Savaşın esas etkisi Nisan’da görülecek”
Halen devam eden Rusya - Ukrayna özelinde yaşanan gelişmelere de değinen Yalçın, “Bu savaşın etkisi henüz resmen hissedilmiş değil. Nisan’da gerçek anlamda savaş etkisi otomotiv sektöründe görülmeye başlanacak. Bu etki ile birlikte yaşanan hammadde sorunları önü alınamaz bir seviyeye ulaşacak. Hammadde tedarikinde yaşanan kriz sonrası yeni üretim durmaları yaşanması da muhtemel” diye konuştu.
 
“ÖTV matrahında yapılacak bir güncelleme talebi daha da canlandırabilir”
Sıfır otomobil fiyatlarının da yükseldiğini vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Şubat ayında sıfır araç pazarı yaklaşık 50 bin adetlik satışla tamamlandı ancak Mart ayında toplam satış rakamının filo alımlarının etkisiyle 60-65 binli adetleri bulması öngörülüyor. Türkiye’de otomotiv pazarında hala ötelenmiş bir talep var. Yaz aylarına kalmadan, sıfır araçlardan alınan ÖTV matrahında bir düzeltme ve güncellemeye gidilmesi söz konusu olabilir. Böylece bu ötelenen talebin bir miktar karşılık bulması ve sıfır araç pazarına çok ciddi bir hareket gelmesi sağlanabilir” dedi. Yalçın, ayrıca son bir ayda A, B ve C segmentlerindeki sıfır kilometre araçlarda ortalama yüzde 5’lik fiyat artışı yaşandığını da sözlerine ekledi.