İlk tuhaflık; manşet fotoğrafında o gün hemen hemen tüm gazetelerde çıkan Skoda fotoğrafındaki logonun silinmiş olmasıydı. İkinci tuhaflık ise yazının içinde Skoda yerine “Çek üretici” tanımlaması kullanılmasıydı. “Otomotivde Sıcak Yaz” başlığı ile verilen haber aslında tam bir “soğuk duş” etkisi yaratmıştı. Bu durum aslında uzun zamandır alçak sesle konuşulan bir konunun ilk işaret fişeğini oluşturuyordu. Otomotiv sektörünün son yıllarda gazeteleri reklam mecrası olarak görmemeleri, ilan vermemeleri yönetim ve reklam katlarında “Bize Reklam vermiyorlarsa, biz neden her hafta bu markaların bedava reklamını yapıyoruz” homurdanmalarına sahne oluyordu. İşin bir başka boyutu da hemen hemen her gazetede bir “otomotiv gazetecisi”nin bu iş için istihdam ediyor olmasıydı…
Otomotiv için Hürriyet’in önemi
Hürriyet Gazetesi “amiral gemisi” olduğu yıllarda otomotivin göz bebeği idi. Açıkca “Hürriyet ve diğerleri” gibi bir durum söz konusuydu. Aslında bu ilgi içi boş bir ilgi de değildi. Yaklaşık 28 yıl önce Hürriyet Gazetesi, gazeteci Ufuk Sandık’ın editörlüğünde ilk otomotiv sayfasını başlatan yayın olma özelliğini taşıyordu. Peşinden de diğer gazetelerin gelmesiyle her pazartesi günü tüm gazetelerde “otomotiv sayfaları” gelenek haline gelmişti. O gün bugün bu otomotiv sayfası alışkanlığı devam ediyor. Ancak 6 Temmuz Pazartesi günü böylesi sansürlü bir otomotiv sayfası ilk kez okuyucularla buluşuyordu…
Peki bundan sonra neler olabilir?
Bu işaret fişeğinin Demirören Medyası’nda başlaması önemli. Çünkü bugün Hürriyet’te başlayan bu sansür, yarın grubun diğer gazeteleri olan Milliyet ve Posta’da da devam ettirilebilir. İnternet sitelerine de yansıyabilir… Bu 3 gazetenin peşinden diğer gazetelerin de bu kervana katılması beklenebilir. Çünkü anlaşılan artık gazeteler “otomotiv bize reklam vermiyorsa biz de haber yapmıyoruz” diyebilirler… Sözcü Gazetesi geçen sene uzun bir süre otomotiv sayfasını bu nedenle kaldırmıştı…
Bu işten kim zarar görür!..
Logo ve marka adı yazmamakla başlayan bu tepkiye bir süre sonra otomotiv sayfalarının tamamen kaldırılması da eklenebilir. Gazeteler otomotiv sayfalarını tamamen kaldırabilirler. Haftada bir gün yayınlanan tek sayfanın kaldırılması gazeteleri çok etkilemez. Ama önce o işi yapan otomotiv gazetecilerini etkileyecektir. Sayfa yoksa gazeteciler de yok olacaktır. Yani ilk kaybeden otomotiv gazetecileri olacaktır. Ardından da ekonomi sayfalarında boy boy başarı hikayeleri yazılan marka ve yöneticiler bu nimetten yararlanamayacaklar…
OGD Başkanı 2 sene önce uyarmıştı
Otomotiv Gazetecileri Derneği Başkanı Ufuk Sandık 2 sene önce, tüm sektör yöneticilerinin bulunduğu ortamda düzenlenen bir OGD Gala Gecesi’nde yaptığı bu konuya değinmişti. Yöneticilere “Bu süreçte Medya’yı yalnız bıraktınız” diye sitem eden Sandık, “Bir süre sonra basın toplantısına çağıracak gazeteci bulamayabilirsiniz, haber yaptıracak mecralar yok olabilir” tarzında bir konuşma yapmıştı.
Bu Fotoğrafın aslı…
Bu da Hürriyet’te çıkan hali