81 ilde, en az 81 okulda kız öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere mühendislik mesleğinin tanıtılacağı proje ile hedef; meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarından kaynaklanan önyargıları yıkmak ve daha fazla kadın mühendisi sanayiye kazandırmak.
Türkiye otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Ford Otosan, “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesinin ilk yılını tamamladı. Koç Topluluğu'nun “Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ile Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği işbirliğiyle başlatılan proje ile 22 ilde; 2668’i kız öğrenci olmak üzere toplamda 4.535 öğrenciye mühendislik mesleği tanıtıldı. Proje kapsamında, Kovan Günleri adı verilen il ziyaretleri, öğrenciler ve veliler tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
Nursel Ölmez Ateş: Türk sanayisine daha fazla sayıda kadın mühendis kazandıracağız
“Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesiyle ilgili bir açıklama yapan Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörü Nursel Ölmez Ateş şunları söyledi: “Ülkemizde toplumsal cinsiyet kalıplarının belirlediği dayatmalar sonucunda meslek seçiminin önünde olan bariyerleri ve ön yargıları yıkmak ve toplumda büyük ölçüde bir farkındalık yaratma hedefiyle yola çıktık. Edirne’den Kars’a, Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna dolaşarak, liseleri ziyaret ederek, mesleklerin cinsiyetinin olmadığını, kadınların da çok başarılı birer mühendis olabileceğini anlattık. Kız ve erkek lise öğrencileriyle, öğretmenleriyle ve aileleriyle buluştuk. Buluştuğumuz tüm öğrenciler çok enerjik, çok dinamik ve çok meraklılardı, bu ilgileri ve gözlerindeki ışıltılar bizi daha da anlatmaya, elimizdeki bütün bilgileri onlara daha da açmaya yöneltiyor, onların ilgisi bu projeyi daha da büyütüyor. İlk dönemini bitirdiğimiz bu projenin tohum niteliğinde olduğuna inanıyoruz. 4-5 sene sonra bu tohumların verdiği meyveleri tüm Türkiye’de toplamaya başlayacağız ve Türk sanayisine daha fazla sayıda kadın mühendis kazandıracağız. Bu projeyi bu kadar başarılı gerçekleştirmemizde büyük emekleri olan T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Ford Bayileri ve Ford Otosan gönüllü çalışanlarına şükranlarımı sunmak isterim.”
Projenin sonunda Ford Otosan’da staj imkanı da sunulacak
2015-2017 yılları arasında sürecek projenin saha uygulaması; Uçan Süpürge Toplumsal Cinsiyet uzmanları, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin uzmanları ve Ford Otosan'ın gönüllü mühendisleri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ford bayilerinin destekleriyle gerçekleştiriliyor. Meslek seçimi hakkında farkındalık yaratarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler veriliyor. Gönüllü Ford Otosan mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere ve ailelerine aktarıyor.
Proje ile; 81 ildeki en az 81 lisede, toplamda 16.200 lise öğrencisi, velileri ve öğretmenlerine ulaşılması hedefleniyor. İki yıl boyunca farkındalık eğitimleri ile sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğinin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı da yürütülecek. Projenin sonunda üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan’da staj imkânı da sunulacak.
YÖK verileri de durumu ortaya koyuyor
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2015 yılında hazırlanan istatistiksel verilere göre;
- Mühendislik fakültelerinde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı 182.023, kız öğrenci sayısı ise 72.347.
- Gıda işleme alanında erkek öğrenci sayısı 5.602 , kız öğrenci sayısı 13.112.
- Elektronik ve otomasyon alanında erkek öğrenci sayısı 80.969, kız öğrenci sayısı 24.226