Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar,  sorularımızı yanıtladı. Aybar, hem yarı yılı değerlendirdi; hem de Filo Kiralama hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

-15 Temmuz sonrası, otomotiv sektörünün hedefleri konusunda çok önemli bir sapma oldu mu? Yıl sonunu (Renault ve genel toplam satış) şu an ne kadar görüyorsunuz?  

AYBAR : 2016 için 2015’in ayarında bir yıl şeklinde öngörü yaptık ve yılın ilk yedi ayını tamamladık. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılı ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,69 azalarak 497 bin 350 adet olarak gerçekleşti. Renault Grubu markaları olan Renault ve Dacia için ise pazardan daha yüksek büyüme oranı hedefliyoruz. Ocak-Temmuz 2016 dönemi itibarıyla Renault Grubu olarak hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Grup olarak binek+hafif ticari toplam pazarda payımızı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 arttırarak yüzde 15,1 pazar payına ulaştık.  Önümüzdeki 5 ayda pazarın, geçen yıla benzer kapanacağı öngörümüzü koruyoruz. Öngörülerimizde herhangi bir revizyon yapmadık. Bizler piyasanın güçlü aktörlerinden birisi olarak faaliyetlerimize ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Sektörün geneli için istikrar çok önemli.

-Tokder’in raporuna göre Renault kiralamanın lideri durumunda. Toplam satışlarınızın  ne kadarı kiralama… Kiralama sektörü açısından 2016 yılı toplam satış öngörünüz? 

AYBAR - Türkiye otomobil pazarının mahiyetinde önemli bir değişiklik meydana geldi, ağırlıklı filo satışı başladı. Araçlarda artık çok hızlı değişen çeşitlilik ve özellik var. Tüketici kısa zamanda aracını yenileme ihtiyacı olacaksa, kiralamayı daha çok tercih etmeye başladı. Yani günümüzde otomobil, bir kullanım aracı haline geliyor, bir sahiplenme aracı olmaktan çıkıyor. 2015 yılı sonunda yapılan bir uluslararası istatistik de bunu doğruluyor; 25 yaş ve altı genç nüfusun otomobil sahiplenme oranı yüzde 46’ya inmiş durumda. Yani insanlar, özellikle gençler, otomobili sahiplenmektense, ihtiyacı doğrultusunda kullanıp  bırakma tercihinde. İşte, bu da, doğal olarak araç sahiplenmek yerine kiralamayı gündeme getiriyor. Dolayısıyla filo şirketlerinin yoğunlukla pazara, şu anda artık neredeyse domine etmesinin temelinde de bu yatıyor. 2016 yılının ilk yarısında operasyonel kiralama sektörünün filosundaki araç sayısı, geçen yıla göre yüzde 6 büyüme ile 293 bin 800 adet. Netice itibarı ile Türkiye’deki pazarın niteliği filo ağırlıklı olma yönünde ilerlediğine göre filo müşterilerinin beklentilerini, taleplerini, kısa zamanda ve istediği gibi karşılayabilen marka daha çok mesafe alıyor. Renault, yüzde 31,4’lük payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka. Operasyonel kiralama firmalarına yapmış olduğumuz satışlar, pazar payımızda önemli bir yer teşkil ediyor. Renault toplam satışlarımızın yüzde 54’ünü operasyonel kiralama şirketlerine gerçekleştirdiğimiz satışlar oluşturuyor. Hem Genel Müdürlük bünyesindeki Filo birimimiz hem de Türkiye’deki 77 yetkili satıcımız ile birlikte kiralama firmalarının taleplerini alıyoruz, çok hızlı bir şekilde çözüm üretiyoruz. Sektörün 2016 yılını aynı trendde tamamlayacağını tahmin ediyoruz.

Filo kiralamada çarpıcı rakamlar

Bünyesinde günlük kiralama ve operasyonel kiralama sektörlerinden 114 adet üye bulundurarak sektörün yüzde 80’ini temsil eden TOKKDER, 2016 yılının ilk 6 ayını içeren detaylı araştırmasını yayınladı. TOKKDER verilerine göre Türkiye yeni otomobil satışlarının 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında arttığı 2016 yılının ilk yarısında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 68 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 yılının ilk yarısında yüzde 6 büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı 293 bin 800 adede ulaştı. 2016 yılının ilk yarısında 4 milyar 800 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 19 milyar 900 milyon TL’ye ulaştı. 2015 yılında yaklaşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2016 yılının ilk yarısında da yaklaşık 2 milyar 240 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.

İŞTE SIRALAMA

Markalar bazında Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edileni yüzde 31.4’lük payıyla yine Renault olurken ikinciliği yüzde 15.2 ile Volkswagen, üçüncülüğü ise yüzde 11.4 ile Ford aldı. Bu markaları yüzde 8.6 ile Fiat izledi. Sektör genelinde yüzde 94.9 oranında dizel otomobiller tercih edilirken benzinli araçların yüzdesi ise yüzde 4.9’da kaldı. Otomobil pazarına indirgenince ise dizel araçlar yüzde 63.4, benzinli araçlar ise yüzde 36.6 oranına sahip oldu. Şanzıman tipine göre ise sektör genelinde yüzde 59.1 oranında manuel araçlar tercih edilirken, otomobil pazarında ise yüzde 57.3 ile otomatik şanzımanın daha çok kiralanması ise yine dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu Geçtiğimiz sene sonunda tahminen 82.777 adet araç satışı yapan sektörde 2016 yılının ilk 6 ayında yapılan 51.603 dolaylarındaki satış da yüzleri güldüren bir başka veri oldu. Sektör toplam müşteri adedi ise 2016 yılının ilk yarısında 48.147 adede ulaşarak yüzde 28.7’lik büyümeyle geçtiğimiz senenin değerini elde etti.

 

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır