Cenevre Otomobil Fuarı‘na günler kala iki hiper otomobil üreticisinin ard arda kozlarını oynadığını görmek biz otomobil tutkunlarının gözlerini kamaştırıyor. Geride bıraktığımız gün Pagani’nin, Huayra Roadster modeliyle yükselen “gerilim” Maranello’nun son gözdesi 812 Superfast ile bir adım daha ileriye taşınıyor. Ferrari’nin F12 Berlinetta‘nın ardından on iki silindir sınıfını devam ettireceği model olan 812 Superfast mekanik geliştirmelerin yanı sıra tasarımsal değişiklikleri de barındırıyor.
Tasarım
Superfast adına Ferrari tarihinde çok da yabancı değiliz aslında. Çoğu Ferrari modelinde olduğu gibi 1964 ile 1965 yılları arasında Pininfarina imzasıyla sadece 36 adet üretilmiş 500 Superfast modeliyle isim benzerliğini taşıyan 812 Superfast, tasarımı itibarıyla F12’nin bir anlamda devamı niteliğini taşıyor. Benzer tasarım çizgileri üzerine şekillenen modele yakından baktığımızda ön taraftaki fan grubunun bariz bir değişe tabi tutulduğunu görüyoruz.
Ön tarafta aracı aerodinamik açıdan rahatlatmak adına yer verilen ve aracın hız seviyesine göre aktif olarak açılıp kapanabilen klapelerle birlikte hava kanallarında da değişimleri bulunan 812 Superfast’ın arka tarafı da gözle görülür değişimleri içeriyor. F12’de tek bir blok halinde yer verilen far grubunun 812 ile birlikte ikişerli parçalar şeklinde bölündüğünü görüyoruz. Arka farlar ile birlikte difizörde de gözle görülür bir değişim mevcut.
Boyutsal olarak F12 ile arasında devrimsel olarak nitelendirebileceğimiz bir fark bulunmayan 812 Superfast; 4,657 milimetre uzunluk, 1,971 milimetre genişlik ve 1,276 milimetre yükseklik değerleriyle klasik bir performans otomobili oturaklılığına sahip. Aracın toplam ağırlığıysa 1,525 kilogram. İçeriye girdiğimizde tasarım olarak tamamen yenilenmiş bir direksiyon ile karşılaşıyoruz. 812 Superfast direksiyon ile birlikte kokpit dahilinde yapılmış ufak değişimleri de beraberinde getiriyor.
Altyapı – Motor
Arka tekerlekten itiş altyapısına sahip olan 812 Superfast’te önceki Ferrari modellerinden de aşina olduğumuz elektronik stabilite kontrol sistemi olan Side Slip Control‘e yer verildiğini görüyoruz. Tamamen elektronik olan yeni direksiyonla birlikte dört tekerlekten kontrol (Four Whell Steering) özelliğine sahip olan model özellikle dönüş çapı düşük olan yerlerde oldukça avantajlı bir konuma geliyor.
F12 Berlinetta’da olduğu gibi motorun gücünü sırtınızda hissedebilme ayrıcalığına sahip olabileceğiniz bir otomobil olan 812 Superfast’in motoru 200cc‘lik bir artışla 6.5 litre hacme yükseltilmiş. Hacimsel olarak küçük bir artış olan bu motor 789 HP güce ve 718 Nm tork değerine sahip. Yedi ileri çift kavrama şanzımanla kombin edilen bu motoruyla 0’dan 100’e 2.9 saniyede erişebilen 812 Superfast’ın saatte erişebildiği maksimum sürat değeriyse 340 kilometre olarak veriliyor. Yapılan gövde modifikasyonlarıyla birlikte yere basma kuvveti bazında da daha iyi bir noktaya gelen 812 Superfast, tüm bu değerleriyle LaFerrari ile birlikte Ferrari’nin şu ana kadar ürettiği en hızlı otomobillerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatı ve üretim rakamıyla alakalı henüz resmi bir bilgi paylaşılmayan 812 Superfast’e Cenevre’de daha detaylı bir şekilde göz atma şansına sahip olacağız.