Engelli sürücülerin yeni bir otomobil sahibi olmak için bazı şartları yerine getirmesi yeterli oluyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, 5 yılda bir olmak üzere ilk alımı ÖTV’den istisna tutuluyor. Engellilik derecesi yüzde 90’ın altında olanlar da bizzat kullanma amacıyla engellerine uygun olarak aldıkları araçlarda bu muafiyetten yararlanabiliyor. Engelli bireylerin ÖTV ödemeden edinebilecekleri araç bedelinde sınırı bu yıl için 247 bin 400 lira olarak belirlendi. Bununla birlikte engelli araç sahipleri MTV’den de (Motorlu taşıtlar Vergisi) muaf tutuluyor.
Yüzde 90 Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?
Mevcut ÖTV kanununun yedinci maddesi; en az yüzde 90 engelli kişilerin ÖTV ödemeden araç almalarına müsaade ediyor. Yüzde 90 engelli bir kişinin araç alabilmesi için gerekli şartlar:
Yüzde 90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.
Yüzde 40 Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?
Engelli kişiler için ÖTV avantajından yararlanmanın bir diğer yolu da, kendi kullanmaları için bir araç satın almalarıdır. Yüzde 40 engelli bir bireyin araç alabilmesi için gerekenler:
Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.