Türkiye’de başarılı bir satış grafiği gösteren, Avrupa’nın da en çok tercih edilen elektrikli otomobili Renault Zoe ile uzun yol menzil testi gerçekleştirdik. İstanbul’dan başlayan yolculuğumuz Türkiye’nin oksijen deposu olan Kaz Dağları’na kadar sürdü. Doğa harikası atmosferi ve sessizliği ile Kaz Dağları ve çevresindeki etkileyici dağ yollarında elektrikli çevre dostu ZOE’yi daha yakından tanıma fırsatımız oldu. Bu arada bu yolculuk sürecinde Kaz Dağları’nda gerçekleştirilen IDA Ultra Trail’in bazı etaplarında da yarış heyecanını izleme şansını elde ettik. Bu yolculukta; hem İstanbul-Balıkesir otobanında, hem Kaz Dağları yollarında ZOE’nin tüm performansını test ettik. Şarjı yüzde yüzken menzili 395 kilometre olan Renault ZOE’yi şarj etmek için çok zorlanmadık. Basit bir planlama ile, artık birçok akaryakıt istasyonları ve mola tesislerinde olan şarj üniteleriyle yol boyu verdiğimiz molalar sırasında aracımızı da şarj ettik. ZES ve Sharz.net’in uygulamaları bu anlamda planlama yapmamızı kolaylaştırdı. Bu arada şarj istasyonlarının sıklığı ve sunulan hizmetin gelişmişliği dikkatimizi çekti. İstanbul-Balıkesir, Kaz Dağları, Balıkesir-İstanbul yolculuğumuzda elektrikli ZOE ile sorunsuz bir yol hikayesi gerçekleştirdik.
İşte tüm detaylarıyla Renault’nun elektrikli modeli ZOE ile menzil testi…
Üçüncü nesli ile yollara çıkan Renault Zoe, elektrikli araç teknolojisine öncülük etmeye devam ediyor. Avrupa’nın lideri Zoe, Türkiye’de de elektrikli otomobil deyince akıllara gelen ilk modeller arasında yer alıyor. Enerji verimliliğine katkıda bulunan bir tasarıma sahip olan Zoe, sıra dışı tasarımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Selefine göre yumuşak hatların benimsendiği modelde daha geniş bir iç mekana olanak tanıyan bir tasarım yer alıyor. Zoe’nin yeni tampon tasarımı dinamik bir görünüm oluştururken, krom detaylarla çevrelenmiş ızgara ve sis farları kaliteli görünüme katkı sağlıyor. Üçüncü nesilde yer alan ön difüzörler aracın aerodinamik yapısını geliştiriyor. Mavi hatla çevrelenen Renault logosunun altında ise iyi bir şekilde gizlenmiş şarj soketi yer alıyor. Yüzde yüz LED farlar tüm Renault modellerinde olduğu gibi dikkat çeken C formuna sahip. Zoe’nin üçüncü nesliyle birlikte dinamik sinyallere sahip LED stop aydınlatmaları kullanıcılara üst seviye bir teknoloji sunuyor.
Elektrikli otomobiller, tüketicilerin bir otomobilden beklediği her şeyi bünyesinde bulunduruyor. Renault Zoe ise sessiz sürüşü ile üst seviye bir konfor vaat ediyor. Yüzde yüz elektrikli üniteye sahip olan model, 395 km’ye varan uzun bir menzil menzil sunuyor. Aynı zamanda 0 karbon emisyonu ile çevre dostu bir motora sahip. Üçüncü jenerasyon Zoe, 52 kWh kapasitesindeki Z.E. 50 bataryası ile şehirde olduğu kadar şehir dışı sürüşlerde de yüksek bir menzile sahip. Otomobilin üçüncü nesliyle birlikte, araçta artık evde veya yolda kullanılabilen alternatif akımlı şarj seçeneklerine ek olarak doğru akımlı hızlı şarj seçeneği de sunuluyor. AC (alternatif akım) terminalinden 22 kW'a kadar güç beslemesi alabilen model, yeni nesliyle DC terminallerde 50 kW ile şarj edilebiliyor. Model, 22 kW AC güç beslemesi ile 0’dan yüzde 80 batarya doluluk oranına 2 saat 15 dakikada ulaşabilirken, bu süre 50 kW'lık DC terminallerde 1 saat 5 dakikaya kısalıyor. 50 kW şarj desteği sayesinde, örneğin yüzde 50 doluluk oranındaki bataryaları yüzde 80 oranına yükseltmek yalnızca 27 dakika sürüyor. Renault Zoe’nin artan menzilinde yüksek pil kapasitesinin yanında verimliliği yükselten tasarım geliştirmelerin de payı bulunuyor. Model bu sayede pazardaki en iyi batarya kapasitesi / menzil oranlarından birini kullanıcılara sunuyor. Yeni Zoe ile yapılan her frenleme, kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek akünün şarj edilmesine katkıda bulunuyor. Ayrılmış fren sistemi kullanılması, enerjinin ısı biçiminde dağıtılmasına yol açan disk frenlerle donatılmış mekanik sistemin aksine, rejeneratif frenlemenin en etkin şekilde gerçekleşmesine olanak sağlıyor. Yeni Zoe ile birlikte Mod B isimli bir sürüş modu sunuluyor. Vites kolu “e-shifter” ile seçilebilen Mod B sayesinde sürücü gaz pedalını bırakır bırakmaz araç çok daha çabuk yavaşlıyor. Mod B özellikle şehir içinde veya yavaş trafikte sürüşü kolaylaştırıyor. Aynı zamanda rejeneratif enerji kazanımına katkıda bulunarak maksimum sürüş menzili elde edilmesine yardımcı oluyor. Kullanıcılar tüm sürüş modları arasındaki geçişi e-shifter ile gerçekleştirebiliyor. Üçüncü nesil Zoe’de elektrikli park freni ve Auto-hold fonksiyonu yer alıyor. Auto-hold fonksiyonlu elektrikli park freni, araçtan ayrılmadan önce veya yokuşlardaki kalkışlar sırasında park frenini etkinleştirme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Böylece sürüş ergonomisi artıyor.