Yenilenebilir düşük karbonlu yakıt çeşitleri artış gösteriyor. R33 Blue Diesel’in ardından Bosch, Shell ve Volkswagen, düşük karbonlu bir benzin alternatifini daha bu yakıtların arasına ekledi. Blue Gasoline isimli yeni yakıt, yüzde 33’e kadar yenilenebilir yakıt içeriyor ve kuyudan tekere karbon emisyonunda kilometre başına en az yüzde 20 azalma sağlıyor. Bu, 1.000 adet VW Golf VIII 1.5 TSI’dan oluşan bir filonun, her bir aracın yılda 10.000 kilometre yol gideceği varsayımıyla, yılda toplamda 230 tondan fazla CO2 tasarrufu sağlayabileceği anlamına geliyor. Shell, onaylı dengeleme düzenlemeleri yoluyla Blue Gasoline kullanımından kaynaklanan karbon emisyonlarını da dengeleyecek. Yakıtın Almanya’dan başlayarak 2021 yılı içerisinde dolum istasyonlarında sunulması planlanıyor. Pompa fiyatının ise Shell V-Power gibi seçkin yakıtların fiyat aralığında olması hedefleniyor.
Karbon emisyonunu azaltmak için önemli bir adım
Bosch Güç Aktarma Çözümleri Başkanı Dr. Uwe Gackstatter, “İklim dostu mobiliteye giden yolda, elektromobiliteden yenilenebilir yakıtlara kadar her türlü fırsatı değerlendirdiğimizden emin olmalıyız. Ne kadar CO2 tasarrufu yaparsak iklim hedeflerimizi gerçekleştirmeye o kadar yaklaşmış oluruz.” derken, Shell Özel Yakıtlar Müdürü Felix Balthasar, “R33 Blue Diesel’in benzerini sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Yeni yakıtımız, benzinli motorları da sürdürülebilirlik açısından önemli ölçüde ileri taşıyor” diye konuştu. Volkswagen İçten Yanmalı Motor Geliştirme Yöneticisi Sebastian Willmann da “Blue Gasoline, araç filolarında CO2 emisyonlarının etkili olarak azaltılmasında bir başka yapı taşıdır. Blue Gasoline’nin yüksek depolama kararlılığı, yakıtı özellikle plug-in hibrit araçlarda kullanıma uygun hale getiriyor. Gelecekte şarj altyapısının genişlemesi ve daha büyük bataryaların kullanımı, bu araçların ağırlıklı olarak elektrik gücüyle çalışacağı ve bu yakıtın yakıt deposunda daha uzun bir süre kalabileceği anlamına gelecek” ifadelerini kullandı.
Yakıt kalitesi ve sürdürülebilirliği için en yüksek standartlar belirlendi
Blue Gasoline yakıtı, EN 228/E10 standardına uymakla birlikte depolama kararlılığı ve kaynama davranışı gibi önemli parametreler konusunda standardı aşıyor. Yüksek kalitedeki katkı maddeleri de motoru son derece temiz tutarak paslanmaya karşı koruma sağlıyor. Yakıt, mevcut dolum istasyonu ağı aracılığıyla dağıtılabilecek olmasının yanı sıra Super 95 E10 benzininin onaylanmış olduğu tüm yeni ve mevcut araçlarda da kullanılabilecek. Blue Gasoline, yüzde 33’e kadar yenilenebilir yakıt, Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikası (ISCC) sistemi tarafından onaylı biyokütle bazlı neft ve etanolden oluşuyor. Neft kaynaklarından biri, kağıt hamurunun üretiminde kullanılan bir yan ürün olan tall yağı iken, neft diğer artık ve atık materyallerden de elde edilebiliyor.
Bosch’un şirket içindeki dolum istasyonlarında artık sadece düşük karbonlu yakıt kullanılacak
Blue Gasoline projesinde üç iş ortağı, motor gereksinimlerini ve sürdürülebilirliği dikkate alarak, elde edilecek olan yakıt spesifikasyonunu ortak bir şekilde tanımladı. Geliştirdikleri ürünü, motor test laboratuvarları ve test araçlarında yoğun testlere tabi tuttular ve sürekli olarak pozitif sonuçlar elde ettiler. Bosch, Mayıs 2021’de Schwieberdingen tesisiyle başlamak üzere Blue Gasoline’yi şirketin dolum istasyonlarında kullanmaya başlayacak. 2021’in ilerleyen günlerinde ise yakıtın Feuerbach ve Hildesheim tesislerindeki dolum istasyonlarında kullanıma girmesi planlanıyor. Bu süreçte, konvansiyonel Super 95 E10 benzinin tedariki kademeli olarak durdurulacak. 2018’in sonundan beri ise R33 Blue Diesel, Bosch’un şirket dolum istasyonlarında şirket araçlarına ve iç teslimat araçlarına sunulan tek dizel yakıt konumunda. R33 Blue Diesel, Almanya’da şu anda farklı markalara ait 8 dolum istasyonunda mevcut ve ilerleyen günlerde daha fazla yerde sunulacak.
Yenilenebilir yakıtlar, elektromobilitenin yerine geçmiyor
Bosch’a göre, yenilenebilir düşük karbonlu ve karbon nötr yakıtlar elektromobilitenin yerini almıyor, ancak onu tamamlıyor. Prensipte bu yakıtların kullanımı, özellikle elektrifikasyon konusunda net ve ekonomik bir seçeneği olmayanlar da dahil tüm ulaşım araçlarında mantıklı olacak. Gemi ve uçaklara ek olarak, ağır vasıtalar ve mevcut araçların yanı sıra günümüzde yollarda olan veya önümüzdeki yıllarda geliştirilecek olan içten yanmalı motorlu veya hibrit güç aktarım mekanizması sistemli tüm araçlar için de bu durum geçerli. Bu yakıtların pazarda kullanımını teşvik etmek amacıyla, mevcut yakıt standartlarına uygun olarak yüksek oranlarda normal yakıtla karıştırılabilen yenilenebilir biyokütle ve sentetik yakıt bileşenlerine odaklanılıyor. Bosch, Blue Diesel ve Blue Gasoline kullanarak, ulaşım sektöründe CO2 emisyonlarını azaltmanın tek yolunun yeni araçlar olmadığını gösterirken, mevcut filoların da iklim hedeflerinin başarılmasına yardımcı olabileceğinin altını çiziyor.